کرم ضد آفتاب، یک محصول زیبایی حیاتی است. این محصول دارای فرمولی از عناصری میباشد که شاید برخی افراد نسبت به آن واکنش آلرژیک با علائم خارش و قرمزی نشان دهند. درماتولوژیست ها بارها این نکته را بیان داشتند که کرم ضد آفتاب یک محصول آرایشی است که باید روزانه مورد استفاده قرار بگیرد و به طور مرتب در طول یک روز مجدداً استعمال شود. بهترین نوع کرم های ضد آفتاب، دارای SPF بین 30 تا 50 هستند و توصیه می شود در روزهای تابستانی از ضد آفتاب های دارای SPF50 و در روزهای زمستانی از کرم های دارای SPF30 استفاده شود. انواع حساسیت ها به کرم ضد آفتاب و راه های جلوگیری از آن در این مقاله بررسی میگردد.
عوامل ایجاد حساسیت به کرم ضد آفتاب
واکنش به کرم ضد آفتاب مورد بسیار نادری است که تعداد بسیار کمی به آن مبتلا میشوند، اما دلیل بروز چنین حساسیت هایی اغلب وجود یک یا چند ماده شیمیایی در آن میباشد. برخی از افراد ممکن است نسبت به عطر، نگهدارنده، مواد جذب کننده اشعه ماورا بنفش یا سایر موادی که در ساخت کرم ضد آفتاب استفاده می شود، حساسیت داشته باشند. این حساسیت بسیار پیچیده بوده و از حساسیتهای خفیف تا موارد بسیار شدید را در بر میگیرد. در صورتی که همزمان با کرم ضد آفتاب از لوسیون، کرم پودر یا کرمهای درمانی استفاده می نمایید، ممکن است باعث تشدید بروز حساسیت شوید.
علائم حساسیت به کرم ضد آفتاب
این نوع آلرژی با قرمزی و خارش و بر آمدگی های ناگهانی در نقطهای که کرم بر روی آن اعمال شده همراه است. اینها معمولاً راش های تأخیری هستند، همچنین ممکن است یک تورم و یا تاول پر از مایع باشند. اگر مشکوک به آلرژی به کرم های ضدآفتاب هستید، فوراً پوستتان را شستشو داده و دیگر از آن محصول استفاده ننمایید. خط خنده و پوست اطراف چشمها بسیار حساس است. پوست اين نواحی بسيار نازک است و لذا نفوذ مواد محرک به آنها افزايش مييابد. همچنين عروق خوني از طريق پوست نازک راحتتر مشاهده ميشوند و وقتي التهابي رخ ميدهد، قرمزي در پوست اطراف چشم بسيار بارزتر خواهد بود. به همين دليل است که بسياري از افراد هنگام استعمال کرم ضد آفتاب در حوالي چشمهاي شان احساس سوزش می نمایند.
انواع حساسیت ها به کرم ضد آفتاب
آلرژی تماسی
این نوع حساسیت زمانی اتفاق می افتد که ماده شیمیایی با قرار گرفتن روی پوست فرد سریعا باعث ایجاد واکنش میشود. ممکن است شما در خانه یا محیط بیرون باشید و از کرم ضد آفتاب استفاده نمایید، در چنین حالتی عوامل محیطی مثل نور خورشید تاثیری در حساسیت شما ندارد و مربوط به ترکیبات شیمیایی و نوع پوست شما میباشد. این نوع از حساسیت شایعترین نوع آلرژی نسبت به کرم ضد آفتاب است.
آلرژی نوری
حساسیت نوری نوع دیگری از حساسیت به کرم ضد آفتاب بوده که نور خورشید با ماده شیمیایی موجود در کرم ضد آفتاب واکنش داده و باعث ایجاد حساسیت میشود. آلرژی نوری تنها در معرض نور خورشید خود را نشان میدهد. این نوع از حساسیت بسیار نادر است و بیشتر در ضد آفتابهای معطر دیده میشود. نواحی آسیب دیده دچار اگزما، حساسیت، قرمزی و تورم خواهند شد.
آلرژی تحریک پذیری
افرادی که پوست حساس، اگزما، اسکار یا مشکلات پوستی دارند اغلب با استفاده از کرم ضد آفتاب دچار حساسیت خواهند شد. این حساسیت به خصوص در مناطق آسیب دیده بیشتر است. بنابراین اگر مشکل یا بیماری پوستی دارید، برای استفاده از کرم ضد آفتاب حتما از دکتر متخصص خود مشاوره بخواهید.
سوزش چشم
اگر ضد آفتاب به داخل چشم برود، باعث درد و سوزش می شود. همچنین می تواند باعث سوختگی و حساسیت موقت به نور شود. برخی معتقدند که ضد آفتاب های شیمیایی می توانند باعث نابینایی شوند. اگر ضدآفتاب به داخل چشم رفت، آن را با آب سرد شستشو دهید و یا به پزشک خود مراجعه نمایید.
آلرژی نسبت به SPF
نوع نادر دیگری از حساسیت نسبت به کرم ضد آفتاب آلرژی نسبت به SPF موجود در کرم است. این نوع از حساسیت حتی در کسانی که سابقه بیماری پوستی هم ندارند اتفاق می افتد. به خصوص اگر عادت به استفاده از یک کرم خاص را داشته باشید به مرور زمان ممکن است بثورات پوستی در شما ایجاد شود. این بثورات که به صورت قرمزی و خارش هستند میتوانند به سایر مناطق پوست نیز منتقل شوند.
نحوه صحیح استفاده از کرم ضد آفتاب
-شما باید این کار را 30 دقیقه قبل از بیرون رفتن انجام دهید.
-ضدآفتاب را به تمامی قسمت های بدون پوشش پوست بزنید.
-توصیه شده که بعد از شنا و عرق کردن دوباره از ضدآفتاب استفاده نمایید.
-حتی اگر در مکانی پوشیده هستید، هر 4 ساعت یک بار از ضدآفتاب استفاده نمایید.
جلوگیری از بروز حساسیت نسبت به کرم ضد آفتاب
از آنجایی که کرمهای ضد آفتاب دارای چندین ماده فعال هستند، تعیین این که کدام یک از این مواد باعث بروز مشکل شدهاند کار بسیار سختی است. اما برای جلوگیری از ابتلا به چنین مشکلی میتوانید آزمایش دهید. در این آزمایش مشخص میشود که شما نسبت به کدام یک از مواد حساسیت دارد.
داشتن حساسیت به کرم های ضدآفتاب به این معنا نیست که شما میتوانید آزادانه زیر نور خورشید، که میتواند موجب سرطان پوست شود، قرار بگیرید. برای حفظ ایمنی در برابر نور خورشید، از کرمهای ضدآفتاب فیزیکی یا معدنی استفاده نمایید که تنها بر روی سطح بالایی پوست قرار میگیرند. کرمهای ضد آفتاب فیزیکی که شامل اکسید روی یا دیاکسید تیتانیوم هستند، نور را منعکس می نمایند و کمتر از سایر مواد به عنوان عوامل آلرژن شناخته شدهاند زیرا به پوست نفوذ پیدا نمیکنند. کرم های فیزیکی به این خاطر که وارد لایههای زیری پوست نمیشوند سفید تر و چسبناک به نظر میرسند.
به یاد داشته باشید که استفاده از کلاه، عینک آفتابی و محافظ بثورات نیز گام بزرگی در جهت حافظت از پوست در برابر نور UV است. استفاده از اینها در کنار یک کرم ضدآفتاب مناسب به شما این امکان را میدهد که مانند دیگران از آفتاب لذت ببرید.
کلام پایانی
انواع حساسیت ها به کرم ضد آفتاب مانند سایر واکنشهای آلرژیک پوستی درمان می شود. در موارد خفیف تر، بثورات به خودی خود بعد از مدتی از بین میروند. استفاده از قرص آنتی هیستامین میتواند خارش و واکنش آلرژیک را تا حد زیادی کاهش دهد. در صورت مشاهده علائم شدیدتر از درمان خودسرانه خودداری نموده و سریعا به پزشک مراجعه نمایید. اگر دچار واکنش آلرژیک نسبت به کرم ضد آفتاب شدهاید، قرار گرفتن در معرض نور خورشید میتواند باعث وخیمتر شدن بثورات شود. بنابراین بهتر است تا پایان دوره درمان در معرض نور خورشید نباشید. بسته به شدت واکنش بهبودی پوست ممکن است بین یک تا چند روز زمان نیاز داشته باشد. جهت جلوگیری از بروز حساسیت نسبت به کرم ضد آفتاب میتوانید محصولات آرایشی معتبر را از وب سایت فارماکالا تهیه نمایید.
سلام من قبلا ضد آفتاب با آب رسان میزدم مشکلی نبود ولی الان مدتیه میزنم صورتم گر میگیره و قرمز میشه
دلیلش چیه چون قبلا اصلا مشکلی نداشت
سلام روزتون بخیر
این حالت نشان دهنده وجود التهاب و سوختگی یا لایه برداری پوست شماست، مصرف ضد آفتاب با آبرسان نه تنها مشکلی نداره بلکه باعث بهبود این التهاب خواهد شد.
مواردی که باید بررسی کنید: استفاده زیاد و طولانی مدت ژل یا فوم شستشو (هر نوع شوینده) خیلی قوی مخصوص پوست چرب یا لایه بردار یا ضدلک که برای پوست شما مناسب نیست و زیادی قوی هست، پایین بودن اس پی اف ضد آفتابی که استفاده میکنید و استفاده از کرم های قوی ضدلک و لایه بردار یا ضدجوش.
باسلام راه درمان رو بفرمایین لطفا
باسلام همانطور که در انتهای مقاله عنوان شد اولین و ضروری ترین قدم قطع مصرف هر نوع فرآورده پوستی است که با آن دچار حساسیت شده اید. در مرحله بعد می توانید یک آنتی هیستامین مثل فلکسوفنادین مصرف کنید. در صورت مصرف آنتی بیوتیک سیپروفلوکساسین، حساسیت به آفتاب به خاطر عوارض این دارو می باشد. در غیر این صورت ضدآفتاب خود را عوض کنید.
سلام وقتتون بخیر من چندتا وسیله جدید گرفتم ۲ ۳ روزی میشه استفاده میکنم امروز زیر چشام جوشای خیلی ریز مثل حساسیت زده ژل آلوئه ورا به عنوان آبرسان و کرم مرطوب کننده I plus و ضد آفتاب ژیناژن استفاده میکنم بنظرتون بخاطر حساسیت به این هاست اگه آره کدومشون ؟
سلام فارماکالایی عزیز، لطفا هیچ کدام از این محصولات که فرمودید رو روی پوست اطراف چشم استفاده نفرمایید.
برای دور چشم ضد آفتاب و آبرسان دور چشم مخصوص وجود دارد و حتما از آنها استفاده کنید.
در حال حاضر فقط پماد هیدروکورتیزون چشمی برای رفع حساسیت دور چشم توصیه می شود.