ریزش مو یک مشکل عذاب آور برای افراد است که توانسته 50 درصد مراجعین مشکلات پوست و مو را به خود اختصاص دهند. فراز و نشیب زیادی نسبت به ریزش مو شدید وجود دارد و در هر فردی به علت خاصی شروع میشود. ریزش مو در مردان زمانی اتفاق میافتد که سطح هورمونها در طول عمر و به ویژه در سنین بالاتر تغییر کند. ریزش مو در اقایان معمولا از 18 سالگی شروع شده و گاها تا 30 سالگی ادامه پیدا میکند. علت این نوع ریزش مو، معمولا وراثت میباشد که درمانهای پزشکی و دارویی متفاوتی برای آن ارائه شده است. با کمک روشهای درمان، ریزش موی ارثی در آقایان را میتوان کنترل و یا میزان آن را کاهش داد. علل ریزش موی آقایان و علائم آن در این مقاله بیان گردیده است که با مشاهده این علائم در خود میتوانید به درمان بپردازید و از عوارض عدم درمان به موقع ریزش مو در امان باشید.
علل ریزش موی آقایان
معمولا هنگامی که سه عامل اصلی ژنتیک، سن و هورمونها دچار تداخل میشوند، آقایان موهای خود را از دست میدهند. عوامل ژنتیکی دلیل کوچک شدن تدریجی فولیکولهای مو (حفرههای کوچک در پوست سر) شناخته میشود. در این حالت روز به روز موها نازکتر و ظریفتر می شود؛ تا جایی که دیگر روی سر، مویی رشد نمیکند. وراثت از علل اصلی ریزش موی ارثی در آقایان است.
آقایان سفید پوست، با توجه به سن و ساختار ژنتیکی خود، اکثرا درجاتی از ریزش مو را تجربه می نمایند. ریزش مو مردان، 20 درصد از آقایان سفید پوست را تا قبل از ۵۰ سالگی و ۸۰ درصد آنان را تا قبل از ۷۰ سالگی تحت تاثیر قرار میدهد. سایر ملیتها مانند چینیها و ژاپنیها کمتر تحت تاثیر این نوع ریزش مو قرار میگیرند. اگر در اقوام درجه یک و دوم شما ریزش مو به این شکل وجود دارد، ریسک بیشتری برای طاسی دارید.
علائم ریزش موی ارثی در آقایان
در واقع، شناسایی الگوی طاسی مردانه، حتی برای کسی که تجربه بالینی ندارد، آسان است. زیرا فقط بر موهای بالای پوست سر – نه اطراف پوست – تاثیر می گذارد و سبب ایجاد الگوی ریزش موی نعل اسبی می شود. تعدادی الگوی رایج ریزش مو مانند عقب رفتن خط مو، نازک شدن تاج و یا گسترش نازک شدن عمومی در قسمت بالای سر وجود دارد. الگوی طاسی مردانه هرگز بر روی دو طرف سر یا پشت مو تاثیر نمی گذارد.
درمان ریزش موی ارثی در آقایان
امروزه روش های بسیار زیادی برای درمان ریزش موی ارثی وجود دارد، که در بین آنها روش های غیر تهاجمی جایگاه ویژه ای دارند. در ادامه به چند مورد از این درمانهای موضعی و خوراکی اشاره میگردد.
فیناستراید
بهترین قرص برای ریزش مو در مردان، قرص های فیناستراید است؛ قرصهای فیناستراید جهت کاهش سطح هیدروتستوسترون استفاده میشود که باعث بهبود روند درمان مردان شده و احتمالاً به رویش مجدد موها کمک می نماید. معمولاً برای مشاهده نتیجه این دارو دست کم به ۳ تا ۶ ماه مصرف مداوم احتیاج داریم. کاهش میل جنسی و اختلال نعوظ از عوارض شناخته شده این قرصها هستند. نتایج بدست آمده از این درمان، ریزش مو مردان و زنان ظرف ۶ تا ۱۲ ماه پس از قطع استفاده از این قرصها از بین میرود.
ماینوکسیدیل
مصرف قرص به صورت روزانه کار سادهای نیست؛ اما ماینوکسیدیل گزینه خوبی است. شما میتوانید این مایع را به صورت روزانه به پوست سرتان بمالید. این دارو مورد تایید سازمان غذا و دارو است و به رشد موهایتان کمک میکند. پزشکان بر این باورند که مصرف این دارو حداقل موهای فعلیتان را برای شما نگه میدارد. ماینوکسیدیل برای آقایان زیر 40 سال که به تازگی دچار ریزش موی ارثی شدهاند بیشترین تاثیر را دارد. شما برای اثربخشی حداقل باید 4 ماه دارو مصرف کنید تا در یک سال آینده نتیجه بگیرید. استفاده از ماینوکسیدیل به صورت فوم آسان ترین نوع استفاده از ماینوکسیدیل میباشد. به این منظور میتوانید از فوم ماینوکسیدیل 5% پاورهر برای آقایان دلتا دارو استفاده نمایید.
بسیاری از کارشناسان معتقدند که ماینوکسیدیل نباید اولین گزینه درمانی باشد، اما میگویند که این دارو در افرادی که از فیناستراید نتیجه نگرفتهاند، موثر است. بهتر است این دارو را دو بار در روز روی موهای خشک استعمال نمایید. استفاده از اپلیکاتور به تمیز تر انجام شدن این کار کمک می نماید. شما میتوانید این دارو را بدون نسخه نیز خریداری نمایید. اما توجه داشته باشید که التهاب پوست سر یکی از عوارض جانبی احتمالی مصرف این دارو است. همچنین احتمال ریزش مجدد مو در صورت قطع یکباره و ناگهانی مصرف دارو، وجود دارد.
درمان با شامپو
دو روش دیگر برای درمان ریزش مو در آقایان وجود دارد که هر دو در قالب مصرف شامپو طراحی شدهاند و برای تهیه آنها نیازی به نسخه پزشک نیست. البته میزان تاثیر این شامپوها احتمالا کمتر از فیناستراید و ماینوکسیدیل است. شامپو های ضد ریزش حاوی کافئین از جمله این شامپوها میباشند.
1-کتوکونازول ۲ درصد
2-پریتیون زینک ۱ درصد
کربوکسی تراپی
کربوکسی تراپی مو یک روش مطمئن و ایمن برای درمان ارثی ریزش موها می باشد که بدون عوارض توانسته است تاثیرات عالی بر روی افراد بگذارد. این روش از طریق دی اکسید کربن تاثیرات خود را برجای میگذارد و به علت وجود دی اکسید کربن در بدن، روشی بدون تهاجم شناخته میشود. از طریق کربوکسی تراپی تنها مقدار مورد نیاز دی اکسید کربن به بدن فرد تزریق خواهد شد. کربوکسی تراپی دستگاه مخصوصی را برای درمان دارد که به شکل پمپ تزریق می باشد. به طوری که دستگاه به کپسول دی اکسید کربن متصل شده و سپس سوزن مخصوص و بسیار ریز کربوکسی تراپی به آن وصل میشود و مقدار گاز مشخص شده به نقطه مورد نظر تزریق میگردد. لازم به ذکر است که این روش بدون هیچگونه حس درد، عمل خواهد کرد.
مزوتراپی
مزوتراپی مو یکی از روش های درمانی مفید و سریع برای درمان ریزش موی خانم ها و آقایان می باشد. تاثیر گذاری این روش به علت دخالت آن بر عوامل رشد، پروتئین ها و ویتامین ها می باشد که با توجه به ویژگی های هر فرد تجویز میشود. این روش به عنوان یک روش سریع برای رفع ریزش موهای ارثی شناخته میشود. از عوامل شگفتی این روش میتوان به غیر تهاجمی بودن آن، بدون نیاز به جراحی و خونریزی، بدون درد و بدون نیاز به بانک مو اشاره نمود و از تاثیرات عالی آن لذت برد.
کاشت مو
روش کاشت مو که روشی شناختهشده در حوزه درمان ریزش مو است، از دیگر راههای مقابله با طاسی است. در این روش تعداد مشخصی تار مو با توجه به وضعیت بیمار از بانک موی فرد که ناحیه پشت سر وی است برداشت و در نواحی موردنیاز کاشت میشود. این روش بهطورکلی هزینه بالایی دارد و به دلیل تهاجمی بودن، دوره نقاهت نسبتاً طولانیمدتی پیش روی فرد میباشد ولی اگر عمل کاشت مو توسط پزشکی متخصص و باتجربه انجام شود نتیجه کار معمولاً رضایتبخش و ماندگار خواهد بود.
عوارض عدم درمان به موقع ریزش مو
طاسی، از عوارض عدم درمان به موقع ریزش مو است. کسانی که مبتلا به الگوی طاسی مردانه زودرس یا تهاجمی هستند، احتمال بیشتری دارند که موهایشان را به طور وسیع یا سریع تر از دست بدهند، که ممکن است در سنین جوانی باعث طاس شدن شود. ما مردانی را می بینیم که در 18 سالگی (یا گاهی اوقات زودتر) موهایشان را از دست می دهند. البته این مردان به احتمال زیاد آنهایی خواهند بود که در نهایت، در سن بسیار جوانی (اواسط دهه 20) طاس می شوند؛ در حالی که بعضی از مردان فقط از اواسط تا اواخر دهه 20 و یا حتی بعد از آن نشانه هایی از نازک شدن را می بینند. این مردان بسیار کمتر احتمال دارد که طاسی نهایی را تجربه کنند و ممکن است تا زمان رسیدن به سن پیری، فقط موهای نازک داشته باشند. بنابراین ساده ترین راه برای فهمیدن اینکه آیا در نهایت تمام موهای خود را از دست خواهید داد یا خیر، توجه داشتن به زمان شروع ریزش مو، تهاجمی بودن و سرعت نازک شدن مو می باشد. استفاده از ترکیب مناسب درمان های اثبات شده بالینی باید حداقل، ریزش مو را متوقف کند، اما معمولا میزان رشد دوباره را افزایش خواهد داد.
کلام پایانی
ژنتیک، سن و هورمونها از علل اصلی ریزش موی آقایان میباشند. ایجاد الگوی ریزش موی نعل اسبی از علائم ریزش موی ارثی در آقایان است. مصرف قرص فیناستراید و ماینوکسیدیل از جمله راه های درمان ریزش موی ارثی در آقایان میباشند. با راه هایی که در این مقاله بیان شد و مراجعه به پزشک میتوانید به درمان بپردازید و دچار طاسی که از عوارض عدم درمان به موقع ریزش موی ارثی در آقایان است، دور بمانید. برای مراقبت از موها باید کمی حوصله به خرج دهید. الگوی طاسی در همه افراد یکسان نیست و با توجه به مواردی که در بالا ذکر شد میتوانید نوع ریزش موی خود را تشخیص دهید. در ابتدا میتوانید با مصرف قرص و شامپوی مخصوص ریزش موی خود را کاهش دهید، اما اگر روند ریزش مو در شما زیاد است بهتر است از مشاور پوست و مو کمک بگیرید و در مراحل بالاتر از روش های کاشت مو استفاده نمایید. همچنین میتوانید محصولات مربوط به کاهش روند ریزش مو را از سایت فارماکالا تهیه فرمایید.
در این بخش از مجله فارماکالا با ما همراه باشید با مطالب روز در رابطه با ریزش موی ارثی در آقایان