ال کارنیتین یکی از مشقات آمینواسید در بدن است که به حفظ سلامت ارگانهای مختلفی از جمله قلب و مغز کمک می نماید. این موضوع که آیا این ماده موجب افزایش متابولیسم بدن، کاهش چربی و لاغری میگردد یا خیر، در ادامه بررسی میگردد. کارنیتین یک پروتئین طبیعی است که در گوشت و لبنیات وجود دارد، ولی بدن انسان هم می تواند در صورت نیاز آن را از ترکیب دو اسید آمینه ضروری متیونین و لیزین بسازد. کارنیتین به علت نقش مهمی که در سوخت وساز و تامین انرژی سلولی دارد، ماده ای ضروری برای بدن به شمار می آید. کارنیتین در بافت عضلات و کبد ساخته می شود و در برخی مواد غذایی مانند گوشت، گوشت طیور، ماهی، و برخی از فراورده های لبنی وجود دارد. در این مقاله فواید و انواع ال کارنیتین بیان میگردد، همچنین به عوارض و بهترین منابع غذایی حاوی آن اشاره میشود.
انواع مختلف کارنیتین
دی کارنیتین
این شکل غیرفعال میتواند با جلوگیری از جذب سایر انواع مفیدتر کارنیتین، موجب کمبود کارنیتین در بدن شود.
ال کارنیتین
شکل زیستی فعال و استاندارد کارنیتین است که در بدن انسان و غذاها یافت میشود. بیشتر مکمل های کارنیتین موجود در بازار نیز حاوی مکمل ال کارنیتین هستند.
استیل ال کارنیتین
شاید استیل ال کارنیتین که به آن ALCAR نیز گفته میشود، مفیدترین نوع کارنیتین برای مغز باشد. میتوان از استیل ال کارنیتین برای درمان بیماری های عصبی مانند آلزایمر نیز استفاده کرد.
پروپیونیل ال کارنیتین
این نوع کارنیتین برای مشکلات مرتبط با جریان خون مانند بیماری سرخرگ محیطی و فشار خون بالا مناسب است. این نوع کارنیتین از طریق تولید اکسید نیتریک (که موجب گشاد شدن رگها و افزایش جریان خون میشود) عمل می نماید.
ال کارنیتین ال تارتارات
این نوع کارنیتین یکی از انواع ال کارنیتین است که بهدلیل سرعت جذب بالای خود یکی از رایجترین انواع موجود در مکمل های ورزشی است. این نوع کارنیتین در کاهش مشکلات ناشی از ورزش مانند درد عضلانی و ریکاوری ورزشی مفید است.
فواید ال کارنیتین
لاغری
یکی از اثرات ال کارنیتین در بدن افزایش متابولیسم و سوخت و ساز چربی در بدن است. همین امر سبب شده است بسیاری از افراد این ماده را برای کاهش وزن و لاغری مفید بدانند. میتوکندرى یکى از اجزاى سلولى است که وظیفه تنفس سلولى را بر عهده دارد. ورود ال کارنیتین به بدن باعث مى شود اسید چرب آزاد بیشترى وارد میتوکندرى سلول شده که این مسئله باعث مى شود سوخت و ساز این چربى ها افزایش پیدا کند اما هنوز شواهد علمى کافى در این زمینه وجود ندارد.
قبل از مصرف این ماده لازم است تا از علت چاقی خود مطمئن شوید زیرا اگر فرد دچار کم کاری تیروئید باشد، نباید ال کارنیتین مصرف نماید چرا که با کار هورمونهای تیروئید تداخل می نماید. همچنین در افرادی که دیالیز می شوند این ماده منع مصرف دارد. در افرادی که دوز بالایی از ال کارنیتین را برای کاهش وزن مصرف می نمایند احتمال بروز بی اشتهایی عصبی وجود دارد زیرا ال کارنیتین اشتها را کم می نماید و حساسیت فرد به لاغر شدن میتواند نهایتا منجر به بی اشتهایی عصبی شده و سوء تغذیه شدید را به دنبال داشته باشد. جهت تهیه مکمل ال کارنیتین با دوز مناسب و مطمئن میتوانید به پزشک مراجعه و آنها را از سایت فارماکالا تهیه نمایید.
درمان دیابت
ال کارنیتین به کاهش علایم مرتبط با بیماری دیابت کمک میکند. به همین دلیل این افراد با صلاحدید پزشک میتوانند استفاده از مکمل ال کارنیتین را شروع نمایند.
بهبود عملکرد ورزشی
این ماده به بهبود عملکرد ورزشی در بدن کمک میکند. به همین دلیل این مکمل، مکملی محبوب در میان ورزشکاران است و بسیاری از ورزشکاران به استفاده از این مکمل وری میآورند. کاهش زمان ریکاوری بعد از ورزش، تامین اکسیژن مورد نیاز عضلات، افزایش استقامت بدن، تولید گلبول قرمز خون و کاهش دردهای عضلانی بعد از ورزش از مزایای ال کارنیتین برای ورزشکاران میباشد. لاغری و چربی سوزی از دیگر فواید مصرف این مکمل در بین ورزشکاران است.
مصرف مکمل ال کارنیتین قبل از تمرین سبب افزایش اکسیژن رسانی به بافت عضلات و افزایش توان تمرینی ورزشکاران میشود. لازم به ذکر است که نحوه و زمان مصرف ال کارنیتین از نوع ایزومر دی کارنیتین تنها تحت نظر پزشک و بسیار محدود امکان پذیر است. اما دوز استاندارد و معمول برای ال کارنیتین بین 500 – 2000 میلی گرم در روز است.
حفظ سلامت مغز
مطالعات صورت گرفته در این زمینه نشان دادهاند که این ماده از آسیب به مغز جلوگیری به عمل میآورد. در واقع وجود این ماده در بدن سبب میشود که تواناییهای شناختی افراد با بالا رفتن سن آسیب نبیند. همچنین این ماده از مغز در برابر آسیب سلولی محافظت می نماید و خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را کاهش میدهد.
حفظ سلامت قلب
مطالعات نشان میدهند که مصرف این ماده فشار خون بالا را کاهش میدهد و التهابات قلبی را درمان میکند. این ماده به بهبود حال کسانی که از نارساییهای شدید قلبی رنج میبرند، کمک می نماید.
بهترین منابع غذایی ال کارنیتین
بالاترین غلظت کارنیتین در گوشت قرمز و محصولات لبنی یافت می شوند. همچنین آجیل و دانه ها مانند کدو، آفتابگردان، کنجد، حبوبات، لوبیا، نخود فرنگی، عدس و بادام زمینی از منابع طبیعی کارنیتین میباشند. کارن سبزیجات مانند مارچوبه، چغندر، سیب زمینی، کلم بروکلی، جوانه بروکسل، سیر، خردل سبز، بامیه، جعفری، کلم پیچ، موز، غلات مانند گندم سیاه، ذرت، ارزن، بلغور جو دوسر، سبوس برنج، گندم، سبوس گندم، جوانه گندم و گرده عسل حاوی ال کارنیتین میباشند.
عوارض ال کارنیتین
-مصرف بیش از حد ال کارنیتین باعث مى شود بدن بوى ماهى بگیرد.
-به گفته ی موسسه ی لینوس پائولینگ در دانشگاه ایالتی اورگان، خطر ابتلا به عوارض جانبی کارنیتین، بطور کلی کم است. با این حال ممکن است مکمل کارنیتین منجر به ناراحتی گوارشی از جمله درد شکم و تهوع شود.
-مکمل ال کارنیتین نیز مانند بیشتر مکملهای طبیعی، درصورتی که بهطور معقول و طبق دستورات مصرف شود، نستبا بیخطر است و عوارض جانبی آن جدی نیست.
-در پژوهشی درباب ایمنی ال کارنیتین، مشخص شد که مصرف تقریبا ۲ گرم از این ماده در روز، در بلند مدت بیخطر است. البته عوارض جانبی خفیفی مانند حالت تهوع و مشکلات معده مشاهده شد. بهطور کلی در بیشتر افراد مصرف ۲ گرم یا کمتر در روز نستبا بیخطر است و عوارض جانبی جدی ندارد.
کلام پایانی
ال کارنیتین بیشتر بهعنوان نوعی چربیسوز شناخته میشود، ولی نتایج پژوهشهای انجامشده در این مورد یکسان و قطعی نیست. بهطور کلی ال کارنیتین موجب کاهش وزن و لاغری قابلتوجهی نمیشود. درواقع بیشتر پژوهشها فواید آن را در بهبود سلامتی، عملکرد مغزی و پیشگیری از بیماریها نشان دادهاند. مکملهای غذایی این ماده نیز برای سالمندان و گیاهخوارانی که دچار کمبود ال کارنیتین هستند، مفید است. درمیان تمام انواع مختلف کارنیتین، استیل ال کارنیتین و ال کارنیتین محبوبترین و ظاهرا مؤثرترین انواع مختلف کارنیتین هستند. اگر این ماده در دوز معقولی مصرف گردد عوارضی به همراه نخواهد داشت. جهت تهیه مکمل آن در دوز مناسب، به صورت قرص و ویال، میتوانید به سایت فارماکالا مراجعه نمایید.