اثر ضد تشنجی گیاه کاکوتی
حدود نيم تا یک درصد از جمعيت جهان به بيماري صرع مبتلا هستند. تشنج، از مهمترین علایم صرع است كه به علت فعاليت الکتریکی غيرطبيعی نورونهاي مغز ایجاد می شود. به دليل عوارض جانبی داروهاي شيميایی، تحقیقات نشان داده است که استفاده از داروهاي گياهی جایگزین مناسبی براي كنترل تشنج می باشد. به همین منظور فارما کالا در این مقاله اثر ضد تشنجی گیاه کاکوتی را مورد بررسی قرار داده است.
کاکوتی برای کنترل صرع
صرع شامل گروهی از اختلالات عصبی است كه با حملات تشنج و یا به صورت اختلال حسی، شناختی و عاطفی تظاهر می نماید. نکته اصلی در درمان صرع، لزوم درمان طولانی مدت، مداوم و توأم چند دارو با هم است كه زمینه بروز عوارض جانبی متعدد داروها را بيشتر فراهم میکند. در سالهای گذشته، توجه ویژه به داروهای گیاهی در درمان بیماری های مختلف ازجمله بیماری صرع شده است.
کاکوتی
کاکوتی که به زبان انگلیسی با نام Ziziphora شناخته میشود، گیاهی از خانوادهی نعناعیان یکی از شناخته شده ترین گیاهان در دنیا می باشد. کاکوتی، بومی كشورهای منطقه مدیترانه است. این گیاه در دامنه های خشک بین تخته سنگهای نواحی مختلف مدیترانه و برخی نواحی آسیا می روید. این گیاه، درمناطق مختلف ایران به خصوص درنواحی شمال وشمال غرب و مناطق كوهستانی مركزی وجود دارد و دارای خواص درمانی متعددی است.
این گیاه به دلیل تشابه اسمی عموما با گیاه کهلیک اوتو (در زبان ترکی کهلیک = کبک و اوت = گیاه) یا همان آویشن اشتباه گرفته می شود در حالی که از نظر ظاهر و خواص این دو گیاه متفاوت می باشند.
برگ کاکوتی به صورت سنتی در ایران در بهبود تشنج، بیماریهای تنفسی، اسپاس معضلات صاف و نفخ مفید است و خواص آرامبخشی دارد. امروزه با عنایت به اثرات جانبی منفی داروهای سنتزی، رویکرد مثبت نسبت به گیاهان دارویی شکل گرفته است.
تاثیر گیاه کاکوتی در کنترل تشنج
تاكنون از داروهای شیمیایی بسیاری جهت درمان صرع استفاده شده است، ولی حملات تشنجی درحدود 15 درصد بیماران صرعی توسط درمان دارویی قابل كنترل نمی باشد. مطالعات جدید نشان داده كه عصاره برگ گیاه کاکوتی دارای اثر ضد تشنجی مناسبی می باشد که می تواند به عنوان مکمل داروهای شیمیایی و یا حتی جایگزین آنها بکار رود.