زیبایی, فارما مگ

علل و انواع مختلف ریزش مو و ساده ترین راه های درمان

علل و انواع مختلف ریزش مو و ساده ترین راه های درمان

چرخه طبیعی رشد مووقتی که موهایتان خوش حالت، سالم و پرپشت است، جوان تر و زیباتر به نظر می رسید. متأسفانه، ممکن است به دلیل افزایش سن یا دلایل دیگر، موهای شما بریزند. در این مقاله علل و انواع مختلف ریزش مو و ساده ترین راه های درمان آن ارائه میگردد. دانستن چرخه طبیعی رشد مو به شما کمک میکند تا در حفظ بهتر موهای خود عملکرد مناسبی داشته باشید. تاکنون روش های درمانی بسیاری برای متوقف نمودن ریزش مو ارائه گردیده است. ما در این مقاله سعی داریم ساده ترین راه های درمان ریزش مو که به صورت خانگی نیز قابل اجرا هستند را، ارائه نماییم.

در طول زندگی به طور متوسط ​​از ۵۰ تا ١۰۰ تار مو در روز به واسطه‌ی چرخه‌ی طبیعی رشد می‌ریزد. چرخه رشد منجر به ریزش موی طبیعی می شود.

چرخه طبیعی رشد مو

آناژن

آناژن مرحله رشد فعال فولیکول‌های مو که از ٢ تا ٧ سال برای موهای پوست سر و به طور معمول چند ماه برای موهای ابرو، صورت و بدن به طول می‌انجامد. این مدت زمان اصولا به ژنتیک مربوط است، اما می‌تواند به واسطه‌ی عوامل خارجی مانند استرس، رژیم غذایی و بیماری تغییر کند. در پایان فاز آناژن، فولیکول وارد فاز کاتاژن می‌شود.

کاتاژن

کاتاژن یک فاز گذار وکوتاه مدت است که ٢-٣ هفته طول می‌کشد. در این مرحله فولیکول‌ها به حدود یک سوم از طول طبیعی خود می‌رسند و موهای جدیدی زیر موهای قبلی رشد می‌کنند بدون آنکه موجب ریزش موهای قدیمی شوند.

تلوژن

تلوژن مرحله استراحت فولیکول که طی آن موهای قدیمی می‌ریزد. در همه جای بدن از ۵۰ تا ١۰۰ تار مو که در فازی تلوژنی قرار دارد، به صورت روزانه می‌ریزد.

انواع مختلف ریزش مو

ریزش مو که به آن آلوپسیا یا طاسی هم گفته می‌شود، از دست دادن مو در ناحیه سر یا هر قسمت مو دار دیگر بدن است. ریزش مو در ابتدا با دیدن موهای اضافی بر روی شانه سر و گاهی پوست شما شروع می شود و ممکن است تا خالی شدن کف سر پیشرفت نماید. نگران این مسئله نباشید؛ زیرا با ساده ترین راه های درمان ریزش مو که در ادامه به تشریح آنها خواهیم پرداخت میتوانید این فرآیند هولناک را کنترل نمایید. ریزش مو انواع مختلفی دارد که در ادامه به شرح آن میپردازیم.

 

انواع مختلف ریزش مو

ریزش موی جلوی سر

این نوع ریزش موی سر، از انواع دیگر رایج تر است. هم مردان و هم زنان با افزایش سن، کم پشت شدن تدریجی موی جلوی سر را تجربه خواهند کرد. با این تفاوت که موهای پیشانی مردان معمولاً به شکل حرف M کم پشت می شود و می ریزد، اما موی پیشانی زنان معمولاً تغییر نمی کند و فقط فرق سر آنان عریض تر می شود.

ریزش مو ناگهانی

علت ریزش مو ناگهانی، شوک فیزیکی یا عصبی است. همچنین، احتمال دارد، هنگام شانه کردن، شستن یا حتی بعد از کشیده شدن جزئی، موهای سرتان دسته دسته کنده شود. معمولاً در این نوع ریزش، موهایتان کم پشت می شوند و طاس نمی شوید.

 

ریزش مو ناگهانی

ریزش مو سکه ای

ریزش موی سکه‌ای که از دیگر انواع مختلف ریزش مو میباشد، یک نوع بیماری پوستی است. در این بیماری، معمولاً موهای فرد (بیشتر موهای سر) به صورت لکه ای می ریزد. این نوع ریزش معمولاً فقط در موهای سر اتفاق می افتد، اما گاهی ممکن است موی ریش یا ابرو هم به ریزش موی سکه ای دچار شوند. در بعضی موارد ممکن است قبل از ریزش مو پوست آن ناحیه دچار خارش یا درد شود.

ریزش موهای کل بدن

برخی بیماری ها و درمان ها (مانند شیمی درمانی) به ریزش موهای کل بدن منجر می شوند. در این گونه موارد، معمولاً موها دوباره رشد می کنند. تکه های پوسته پوسته که در کل سطح سر پخش می شوند این نشانه ای از کچلی قارچی است. در این مورد ممکن است علائم دیگری مانند موهای شکننده، قرمزی، تورم و حتی ترشحات از کف سر را تجربه کنید.

فشار جسمی

هر گونه ضربه ی فیزیکی مانند جراحی، تصادف ماشین، بیماری شدید و یا حتی آنفولانزا می تواند باعث ریزش موی موقتی شود، این امر باعث تحریک گونه ای از ریزش مو به نام جریان تلوژن نیز می شود.

تاثیرات بارداری در ریزش مو

بارداری یکی دیگر از فشارهای جسمی است، که می تواند باعث ریزش مو شود (فشار جسمی و هورمون ها). ریزش مو مرتبط با بارداری بیشتر پس از به دنیا آمدن بچه دیده می شود، تا زمان بارداری.

تاثیرات بارداری در ریزش مو

کمبود پروتئین

ماده تشکیل دهنده اصلی مو پروتئین است. بر همین اساس، کمبود پروتئین در بدن می تواند تا حدودی مسئول ضعف و ریزش مو باشد. هنگامی که با کمبود پروتئین مواجه هستید، بدن تلاش می کند ذخایر اندک باقی مانده از این ماده را حفظ کند، که این شرایط به توقف رشد و ضعف در مو منجر می شود. از ساده ترین راه های درمان ریزش مو دریافت مقدار کافی پروتئین است.

ژنتیک

ریزش مو که ژنتیکی است به عنوان آلوپسی آندروژنتیک شناخته می شود و شایع ترین علت ریزش مو است. این ژن می تواند از طرف مادر یا پدر یا خانواده شما به ارث برسد، اگرچه اگر والدین شما ریزش مو داشته باشند احتمال بیشتری دارید که آن را داشته باشید.

کمبود آهن

فقر آهن -در صورت داشتن یا نداشتن آنمی- از دیگر علل ریزش مو میباشد. ولی بهتر است قبل از اینکه خودسرانه از قرص های آهن مکمل استفاده کنید با پزشک خود در این زمینه مشورت کنید تا از در صورت تشخیص نیاز توسط پزشک از مکمل ها استفاده کنید. زیرا آهن بیش از اندازه در بدن نیز منجر به بروز بعضی مشکلات می شود.

استفاده بیش از اندازه از مواد شیمیایی

مواد آرایشی و بهداشتی شیمیایی به طور معمول برای بخشیدن ظاهری جدید به مو و حتی درمان خشکی و موخوره استفاده می شوند. مشکل این است که بسیاری از این محصولات حاوی مواد تشکیل دهنده مضر هستند. در گذر زمان، استفاده بیش از اندازه از آنها موجب آسیب غیر قابل بازگشت به مو شده و در نهایت ریزش مو را به همراه دارد.

استفاده بیش از اندازه از مواد شیمیایی

عدم تعادل هورمونی

بعد از سن 30 سالگی، زنان می توانند عدم تعادل هورمونی را تجربه کنند که می تواند باعث ریزش مو شود. حتی اگر استروژن هورمونی اصلی است که زنان تولید می کنند، تستوسترون و سایر آندروژن ها یز در بدن زن رخ می دهد.

کم کاری تیروئید

کم کاری تیروئید از دیگر علل ریزش مو میباشد. این غده کوچک درون گردن، هورمون هایی ترشح می کند که برای سوخت و ساز، رشد و نمو ضروری است. هنگامی که هورمون کافی تولید نمی کند باعث ریزش مو می شود؛ پزشک می تواند طی آزمایشاتی دلیل کم کاری این غده را کشف کند. داروهای مصنوعی تیروئید مشکل را برطرف می کنند؛ هنگامی که سطح تیروئیدتان به حالت طبیعی بازگشت، ریزش موی تان نیز خود به خود کاهش می یابد.

کاهش وزن شدید

کاهش وزن شدید هم یک نوع ضربه ی جسمی است که می تواند به کم پشتی مو منجر شود. حتی اگر کاهش وزن در نهایت برای تان خوب باشد، این امر ممکن است اتفاق بیفتد. ممکن است که خود کاهش وزن بدنتان را تحت فشار قرار دهد، یا تغذیه ی نا درست باعث کمبود ویتامین و مواد معدنی شود.

ساده ترین راه های درمان ریزش مو

1-داروها

فیناستراید

این دارو برای درمان طاسی مردانه تجویز می گردد که باید بصورت روزانه و به شکل قرص مصرف شود. در اغلب مردانی که این دارو را مصرف می کنند، سرعت ریزش مو کاهش می یابد و برخی افراد رویش موهای جدید در اثر مصرف این دارو را نیز گزارش می نمایند. معمولا چندماه طول می کشد تا نتایج مثبت مصرف این دارو مشخص گردد.

این دارو بصورت مایع یا کف مانند می باشد، که باید دو بار در طول روز به کف سر بمالید، این دارو سبب رویش مو شده و جلوی ریزش بیشتر مو را می گیرد. این دارو در برخی افراد سبب کاهش سرعت ریزش مو و در برخی رویش مجدد مورا سبب می گردد  و در برخی هر دو اثر را دارد. ماینوکسیدیل

آمپول بیوتین و بپانتین

آمپول بیوتین و بپانتن حاوی دو ویتامین بیوتین و ویتامین بی 5 بوده که این دو ویتامین جز ویتامین های گروه ب می باشند.آمپول بیوتین و بپانتن برای تقویت مو و کمک به درمان ریزش مو توسط بسیاری از پزشکان تجویز می شود. بسته های آمپول بیوتین نیز ۶ عددی بوده و هر آمپول آن حاوی ۵۰۰۰ میکروگرم بیوتین است.

آمپول بیوتین و بپانتین

2-مکمل

از بهترین مکمل های موجود در بازار در برابر ریزش مو میتوان به کپسول بیوتی هلث و هیر ویت کمپانی هلث اید و قرص سیستین B6 زینک رازک اشاره نمود.

3-ماسک های خانگی جلوگیری از ریزش مو

ماسك شیر و جو ضد ریزش مو: یک قاشق غذاخوری آرد جو + یک قاشق غذاخوری روغن بادام+ یک قاشق غذاخوری شیر را مخلوط كنید و خمیر حاصل را روی سر بمالید. بعد از دو دقیقه با آب و شامپو بشویید.

ماسك تخم‌مرغ و آب سیب‌زمینی: آب سه عدد سیب‌زمینی را بگیرید، یک عدد تخم‌مرغ و یک قاشق غذاخوری عسل را با آن مخلوط كرده و روی موها بمالید؛ بعد از 15 دقیقه می‌توانید موهای خود را بشویید.

ماسك تخم‌مرغ و ماست: یک عدد تخم‌مرغ + دو قاشق غذاخوری ماست ساده+ یک قاشق غذاخوری روغن خردل+ یک قاشق غذاخوری آبلیمو را مخلوط كرده و روی موها بمالید. پس از 30 دقیقه با آب محلول را از روی سر خود بشویید.

 

آمپول بیوتین و بپانتین

کلام پایانی

همانگونه که در مبحث چرخه طبیعی رشد مو گفته شد، در طول زندگی به طور متوسط روزانه ​۵۰ تا ١۰۰ تار مو می‌ریزد. اگر می‌خواهید ریزش موی سر خود را متوقف نمایید و رشد مجدد مو داشته باشید باید ابتدا علل ریزش مو و انواع مختلف ریزش مو را در خود شناسایی نمایید. سپس برنامه‌ای عملی تهیه نمایید و به آن پایبند باشید. این نکته را درنظر بگیرید که رشد موها یک شبه اتفاق نمی‌افتد و تمام روش‌های درمان ریزش مو و رشد مجدد مو چند ماه زمان می‌برد. پس صبور باشید، تغذیه مناسب داشته باشید و در روز برای رسیدگی به موهای خود وقت بگذارید. برای این کار می توانید از ساده ترین راه های درمان ریزش مو که در این مقاله بیان گردید، بهره مند گردید.

در این بخش از مجله فارماکالا با ما همراه باشید با مطالب روز دنیا در رابطه با علل و انواع مختلف ریزش مو

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

8 − شش =