پوست نوزاد لایه ای محافظ برای جلوگیری از ورود بیماری ها و محافظت از نوزاد است که نوزاد را از گزند پیرامونش (گرما، سرما، آلودگی ها و …) محافظت می نماید. گاهی در نوزادانی که کمی با تاخیر متولد می شوند، دیده می شود پوست در قسمت های مختلف بدن نوزاد، حالت پوسته پوسته شدن می گیرد و می ریزد، به بیانی دیگر “پوست انداختن” اتفاق می افتد. در این مقاله علل پوسته ریزی نوزادان و راه های درمان آن بیان میشود. خشکی پوست نوزاد از عوامل اصلی پوسته ریزی نوزادان است که در این مقاله علل خشکی پوست نوزادان و روش های پیشگیری از خشکی پوست در نوزادان نیز مطرح شده است. برای درمان خشکی پوست نوزاد محصولات بهداشتی بسیاری در بازار موجود هستند؛ اما از آنجایی که پوست نوزاد بسیار حساس میباشد لازم است لوسیون های غیر مجاز برای پوست نوزاد را بشناسید و از آنها استفاده ننمایید.
پوست نوزاد
پوست نقش مهمی در حفظ سلامت و دفاع در برابر محرک ها و سموم و … ایفا می کند. پوست همچنین دمای بدن را تنظیم نموده و نیز وسیله ای جهت ارتباط نوزاد با محیط اطرافش می باشد. پوست نوزاد تازه متولد شده بسیار حساس است. هنگامی که نوزاد تحریک می شود، چه از روی گرسنگی و چه با فشار انگشت، لکه های قرمز وسیع یا پراکنده ای بر روی بدنش ظاهر می شود که گاهی در برخی از قسمت ها بیشتر باقی می ماند.
در هنگام تولد پوششی روغنی به نام وِرنیکس پوست را فرا گرفته است. گرچه مقدار بیشتر ورنیکس در اولین حمام نوزاد با لیف می ریزد اما کمی از آن در پشت گوش ها و چین های کفل باقی می ماند. در حقیقت از بین بردن وِرنیکس به هیچ وجه لازم نیست. ورنیکس ممکن است جذب پوست شود. برخی معتقدند که ورنیکس حاوی مواد ضد باکتری است. موهای بلند روی بدن نوزاد نیز معمولاً در طی چند هفته اول می ریزند.
علل پوسته ریزی نوزادان
شما احتمالاً در چند روز اول پس از تولد نوزادتان متوجه پوسته پوسته شدن پوست نوزادتان، به ویژه در کف پا و قوزک پا شده اید، گویا در حال پوست انداختن است؛ اما مطمئن باشید که لایههای زیرین پوست نوزاد، سالم، نرم و به اندازه کافی مرطوب است. این اتفاق مخصوصاً اگر نوزاد شما کمی دیرتر از موقع مقرر به دنیا آمده باشد، کاملاً طبیعی است. پوسته پوسته شدن بدن نوزاد در نواحی صورت، دستها، پاها، بین ابروها یا سراسر بدنش دیده می شود. پوست صاف و درخشانی را که بعدها در نوزاد می بینیم پس از گذشت هفته ها ایجاد می شود.
در موارد دیگر خشکی پوست نوزاد در نواحی خاصی به ویژه در قسمت آرنجها، بازوها و ناحیه محل بستن پوشک و به مرور زمان ایجاد میشود.
خشکی پوست نوزاد
به جهت تمام اعمال حفاظتی مهمی که پوست انجام می دهد، باید از آن مراقبت شود. یافته های جدید پیرامون تحقیقات پوست نوزاد نشان می دهد که پوست نوزاد رطوبت را سریع تر از پوست بزرگسالان جذب و دفع می کند. اخیرا در یک مطالعه شان داده شد که ۹۰ درصد از مادران بر این باورند که پوست نوزادشان خشک نیست در صورتی که ۶۰ درصد از نوزادانشان علامت خشکی را نشان می دادند؛ بنابراین مادران باید بیشتر به نشانه های خشکی پوست نوزادان و علل پوسته ریزی نوزادان دقت کنند. احتمالاً زمانی که پوست کودک شما دچار خارش و تحریک می شود، ممکن است فکر شما را درگیر نماید ولی در صورتی که خشکی و پوست انداختن نوزاد، طی چند روز از بین رفت، جای نگرانی وجود ندارد.
علل خشکی پوست نوزادان
از مجموعه علت هایی که بصورت ژنیتکی و اکتسابی باعث خشکی پوست نوزادان می شوند عبارتند از:
زمینه ارثی حساسیت پوست
اگر پدر و مادر مبتلا به بیماری های حساسیتی با زمینه ارثی باشند ممکن است که فرزندشان نیز به بیماری اگزما یا درماتیت مبتلا باشد. درماتیت عامل خشکی پوست و از علل پوسته ریزی نوزادان است.
استحمام بیش از حد توسط والدین
شما ممکن است که بخواهید برای تمیز نگه داشتن فرزندتان، نوزاد تازه متولد شده خود را روزانه به حمام ببرید اما اگر این کار را بیش از اندازه انجام دهیم باعث میشود که چربی پوست کودک کاهش یابد و خشکی پوست ایجاد شود.
استفاده نکردن از مرطوب کننده های مناسب
بعد از شستشوی بدن نوزاد, بهتر است که از یک مرطوب کننده مناسب مثل وازلین به اندازه یک لایه سطحی روی پوست نوزاد بمالید. عدم استفاده از مرطوب کننده ها ممکن است باعث ایجاد خشکی پوست در نوزادان گردد.
محیط بدون رطوبت اطراف نوزاد
عدم وجود رطوبت کافی در هوای اطراف نوزاد بر لطافت و نرمی پوست اثر بدی می گذارد. بنابراین به والدین توصیه می شود یک دستگاه بخور در منزل قرار دهند یا رطوبت مورد نیاز برای سلامت و حفاظت پوست در محیط اطراف نوزاد تامین شود. محیط بدون رطوبت عامل خشکی پوست و از علل پوسته ریزی نوزادان است.
عرق کردن پوست نوزاد
والدین گاهی برای حفاظت فرزند خود از سرماخوردگی لباس های زیادی برتن نوزادشان می کنند که باعث عرق کردن نوزاد می شود به خصوص در مناطقی از قبیل زیر بغل, کشاله ران و اطراف آلت تناسلی. خشکی و خارش پوست در این نواحی شایع است و موجب ناراحتی و گریه نوزادان می شود.
استفاده از مواد خشککننده و تحریککننده
عطر و پودر خوشبو کننده به پوست نوزاد نزنید زیرا سرشار از مواد شیمیایی هستند که به پوست لطیف نوزاد صدمه می زنند. والدین باید صابون مخصوص نوزادان برای فرزند خود استفاده کنند بنابراین طبیعی است که اگر صابون بزرگسالان برای نوزادان استفاده شود پوست را خشک کرده و خارش و قرمری پوست ایجاد می کند.
استفاده از لباس های پشمی
پوشاندن لباس های پشمی ممکن است باعث ایجاد واکنش های پوستی در نوزادان گردد.
راه های درمان پوسته ریزی نوزادان
-همیشه سطح آب بدن نوزادتان را کنترل نمایید.
-با استفاده از یک دستگاه هواساز مناسب، هوای اتاق نوزاد را تصفیه و مرطوب نمایید. بهتر است از یک مدل هواساز بی صدا استفاده نمایید.
-نوزادان را بعد از حمام به خوبی خشک کنید. کودکان را نیز بعد از استخر رفتن با استفاده از آب بهداشتی، خوب تمیز نمایید. کلر موجود در آب استخر باعث خشک شدن پوست کودک میشود.
-در طول زمستان و روزهای سرد نوزاد را به خوبی بپوشانید. همچنین برای شستن لباس نوزادان، از شوینده های مخصوص نوزادان استفاده نمایید. توجه به نوع مواد شوینده که با آن لباس نوزاد، ملحفه، پتو و حوله نوزاد شسته می شود، اهمیت دارد.
-بدن نوزاد را روزی دو بار با استفاده از مرطوب کننده بدن نوزاد، مرطوب نمایید.
-معمولاً روغن زدن به صورت منظم نیز مشکل را رفع می نماید. ماساژ نوزاد در قسمت های پوسته شده باعث میشود روغن به طور عمیقی به داخل پوست نفوذ کند. برای این کار بهتر است از روغن های طبیعی مثل روغن بادام استفاده نمایید، یک یا دو بار در روز آن را به ناحیه مورد نظر بمالید. انواع روغن های مجاز جهت استفاده به این منظور در ادامه بیان میشوند.
روغن آفتابگردان
این روغن مقدار زیادی اسید لینولئیک دارد که نوعی اسید چرب است و پوست نوزاد شما را در برابر خشکی محافظت می نماید. روغن آفتابگردان بهترین لوسیون برای پیشگیری از خشکی پوست نوزادان میباشد.
روغن حاصل از تخم های انگور
این روغن نیز مقدار زیادی اسید لینولئیک دارد که مانع از خشکی پوست کودک میشود و پوست کودک را تقویت مینماید. استفاده از این روغن ها از علل پوسته ریزی نوزادان جلوگیری می نماید.
روغن معدنی بدون عطر مخصوص کودک
روغن بچه مخصوص خشکی پوست، بی بو و شفاف است. این روغن پوست نوزاد را مرطوب می نماید و از آن در مقابل خشکی محافظت میکند.
نرم کننده های حاصل از مواد نفتی
این محصولات به صورت ویژه برای نرم کردن پوست نوزاد و حفظ کردن کشسانی پوست نوزاد ساخته شده اند. این نرم کننده ها جهت پیشگیری از خشکی پوست نوزادان میباشند.
لوسیون های غیر مجاز برای پوست نوزاد
روغن خردل
باعث ایجاد اثری سمی روی پوست نوزاد میشود و مقاومت پوست در مقابل آسیب ها را از بین میبرد.
روغن بادام زمینی تصفیه نشده
این روغن حاوی چند پروتئین است که موجب ایجاد واکنش های آلرژیک در نوزاد شما میشود که در نهایت باعث خشکی پوست میگردد.
روغن های گیاهی
بعضی از روغن های گیاهی حاوی مقدار زیادی از اسید چرب الئیک اسید هستند. این روغن های گیاهی اصلا برای پوست خشک مناسب نیستند و باعث بیشتر شدن خشکی پوست میگردند.
روغن زیتون
روغن زیتون حاوی مقدار زیادی الئیک اسید است. این روغن در مقایسه با روغن آفتابگردان، به مقاومت طبیعی پوست آسیب وارد می نماید. گاهی اوقات نیز باعث سرخی پوست میگردد.
کلام پایانی
گاهی در نوزادانی که کمی با تاخیر متولد می شوند و یا در نواحی خشک پوست، دیده می شود پوست حالت پوسته پوسته شدن می گیرد و می ریزد. در این مقاله علل پوسته ریزی نوزادان که خشکی پوست نوزاد عامل اصلی آن است و راه های درمان پوسته ریزی نوزادان بیان میشود. عرق کردن پوست نوزاد و استحمام بیش از حد توسط والدین از جمله علل خشکی پوست نوزادان میباشد. استفاده از روغن های مجاز پوست، شوینده های مناسب لباس نوزاد و دستگاه هواساز از راه های درمان پوسته ریزی نوزادان است. جهت پیشگیری از خشکی پوست نوزادان محصولات بسیاری در بازار موجود میباشد، در این میان لوسیون های غیر مجاز برای پوست نوزاد مانند روغن زیتون و روغن خردل نیز از مواردی است که در این مقاله به آنها اشاره گردیده. در صورتی که خشکی پوست نوزاد شما بیش از حد میباشد، جهت اقدامات جدی تر به پزشک مراجعه نمایید. همچنین جهت تهیه محصولات مراقبت از نوزاد میتوانید به سایت فارماکالا مراجعه نمایید.
در این بخش از مجله فارماکالا با ما همراه باشید با مطالبی در رابطه با علل پوسته ریزی نوزادان