آهن یکی از عناصر ضروری و مهم تشکیل دهنده پروتئین های شرکت کننده در انتقال اکسیژن است که در صورت فقدان آن، بدن با مشکلاتی مواجه میشود. آهن برای ساخت هموگلوبین که وظیفه رساندن اکسیژن به خون را دارد، لازم است. زمانی که بدن با کمبود آهن مواجه میشود ارگان ها و عضلات، اکسیژن لازم را برای عملکرد های معمولی ندارند. دریافت آهن کافی توسط نوزادان از آن رو بسیار مهم است که فقر آهن شکل گیری و رشد کودک را با تاخیری جدی مواجه می سازد. ضرورت مصرف قطره آهن در نوزادان و کودکان از مواردی است که در ادامه بررسی میگردد.
ضرورت مصرف قطره آهن در نوزادان و کودکان
کم خونی یکی از مشکلاتی است که در هر سنی ممکن است رخ دهد، بیشترین علت کم خونی به دلیل کمبود آهن در خون است. آهن یکی از مواد معدنی بسیار مهم است که تاثیر زیادی بر رشد کودکان میگذارد. از آنجایی كه شير مادر به اندازه لازم از اين ماده مغذی برخوردار نيست، پزشکان قطره آهن را توصیه می کنند. دریافت آهن کافی توسط نوزادان از آن رو بسیار مهم است که فقر آهن شکل گیری و رشد کودک را با تاخیری جدی مواجه می کند و عوارض بلند مدتی را ایجاد می نماید. در نتیجه با کاهش تولید خون، اشتها کودک کم می شود. نوزادان سالمی که در موعد مقرر به دنیا میآیند، معمولاً آهن کافی را در سه ماهه آخر بارداری از مادرشان دریافت میکنند، این مقدار نیاز بدن را به مدت 4 ماه برآورده می سازد.
نوزادان نارس چون مقدار آهن کافی را در سه ماهه آخر بارداری از مادر دریافت نمیکنند، ذخیره آهن کافی ندارند و باید مکمل مصرف نمایند. هرچه نوزاد زودتر از موعد مقرر متولد شود و رشد سریع تری داشته باشد، به همان نسبت زودتر به مکمل آهن نیاز پیدا خواهد نمود. اگر نوزاد در سن 4 ماهگی از شیر مادر تغذیه میکند و غذای کمکی نمیخورد، پزشک اطفال مکمل آهن را توصیه میکند؛ چون شیر مادر برخلاف شیر خشک آهن کمی دارد و ذخیره آهن نوزاد نیز تا این سن به شدت کاهش یافته است. بنابراین مکمل آهن باید برای جبران این کمبود مصرف شود. پس از آن که نوزاد شروع به خوردن غذا های کمکی سرشار از آهن کرد، احتمالاً دیگر نیازی به مکمل آهن نخواهد بود. یبوست یکی از مشکلات شایع در کودکان شیرخوار است، با توجه به اهمیت مصرف قطره آهن، نباید یبوست دلیلی برای قطع مصرف آن باشد.
مواد غذایی غنی از آهن
جگر، تخم مرغ، گوشت بوقلمون، مرغ، ماهی، گوسفند و گاو
غلات غنی شده با آهن، نان غلات سبوس دار، ماکارونی و برنج
نخود، عدس، نخود فرنگی و لوبیا
اسفناج، کلم بروکلی، نخود سبز و لوبیا سبز
كودكان در معرض خطر كم خوني
نوزادان نارس، آهن در ماه هاي آخر از بارداري در بدن ذخيره مي شود.
نوزاداني كه با وزن كم متولد مي شوند هرچند كه نارس نبوده و به موقع به دنيا آمده باشد.
نوزاداني كه مادران آنها در طول بارداري تغذيه اي ضعيف داشته باشند.
نوزاداني كه مادران آنها در طول دوره بارداري دچار ديابت هستند.
علائم وجود فقر آهن
رنگ پریدگی
وزن نگرفتن
بی میلی (درمان لاغری و کم میلی)
خستگی
تنفس شدید و غیر عادی
مشکلات رفتاری
عفونت های مکرر
تمایل غیرعادی به مواد غیر مغذی همچون یخ، مواد آلوده، رنگ یا نشاسته
مشکلات ناشی از کمبود آهن در کودکان
به تاخیر انداختن رشد کودک
مشکلات رفتاری و یادگیری
گوشه گیری
تاخیر در مهارت های حرکتی
ضعف عضلانی
ضعف سیستم ایمنی و افزایش موارد عفونت، سرما خوردگی و حمله های آنفلوآنزا
نحوه مصرف قطره آهن برای کودکان
برای کلیه شیرخوارانی که با وزن طبیعی متولد می شوند (اعم از کودکانی که با شیر مادر و یا شیر مصنوعی تغذیه می شوند) دادن قطره آهن از پایان 6 ماهگی و یا همزمان با شروع تغذیه تکمیلی تا پایان 24 ماهگی به میزان روزانه حداکثر 15 میلی گرم آهن المنتال (خالص) معادل حداکثر 15 قطره آهن در روز توصیه میشود.
در صورتکی که بدلیل اختلال رشد کودک، تغذیه تکمیلی بین 4 تا 6 ماهگی شروع شود، قطره آهن همزمان با شروع غذای کمکی به میزان 15 قطره در روز باید به شیر خوار داده شود.
برای همه کودکان نارس و نیز کودکانی که وزن آنها کمتر از 2500 گرم باشد، از زمانی که وزن آنها به دو برابر وزن هنگام تولد رسید، یا از دو ماهگی (هرکدام زودتر حاصل شود) قطره آهن شروع شود. برای این کودکان میزان آهن 2 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن محاسبه میشود.
به مادران توصیه میشود که قطره آهن را بین دو وعده شیردهی در عقب دهان شیرخوار چکانده و سپس مقداری آب به او بدهند تا از تیره شدن رنگ دندان ها جلوگیری شود.
قطره آهن بطور طبیعی موجب تیره شدن رنگ مدفوع میگردد که جای نگرانی ندارد.
یکی از مشکلات رایج والدین این است که کودک به راحتی قطره آهن را نمیخورد. این موضوع به نوع قطره آهن نیز مربوط می شود. والدین می توانند با استفاده از روش هایی قطره آهن را با سایر مواد غذایی مخلوط نموده و به کودک خود بدهند. اضافه کردن قطره آهن به غذا و ترکیب با نوشیدنی و ابمیوه ها از جمله این روش ها هستند.
قطره آهن باعث پوسیدگی دندان در کودکان نمی شود و تنها موجب تغییر رنگ و سیاه شدن دندان ها می شود. بنابراین با رعایت اصول بهداشتی مانند استفاده از مسواک انگشتی و یا پارچه نخی برای تمیز کردن دندان ها می توان از تغییر رنگ دندان ها پیشگیری نمود.
مزایای مصرف قطره آهن با آب میوه
-کاهش تغییر رنگ دندان
-کمتر احساس شدن طعم تلخ آن
-افزایش جذب آهن توسط ویتامین C موجود در آب میوه
انواع قطره آهن برای کودکان
قطره فروزومال سیمرغ دارو عطار
قطره آهن فروزومال سیمرغ دارو، آهن مورد نیاز بدن کودکان را بدون سیاه کردن دندان تامین می نماید و در موارد افزایش نیاز به مکمل آهن در دوران کودکی جهت رشد و نمو ذهنی و شناختی کودک مناسب می باشد. مصرف این قطره در بیماری های گوارشی، سلیاک و بیماری های التهاب روده، جذب بسیار مناسبی دارد. جهت تهیه این محصول بر روی عکس کلیک بفرمایید.
قطره آهن فولیزومال آریان سنا
قطره آهن فولیزومال آریان سنا به تامین آهن مورد نیاز بدن و جلوگیری از کم خونی ناشی از فقر آهن در کودکان کمک می نمابد و به سبب دارا بودن طعم سیب سبز برای کودکان خوشایند می باشد. همچنین این محصول آثار سیاهی ناشی از مصرف قطره های آهن بر روی دندان کودکان را ندارد.
قطره خوراکی آهن کپتوسیدر
قطره خوراکی آهن کپتوسیدر تولید کشور ایتالیا میباشد و به تامین روزانه آهن مورد نیاز نوزادان و کودکان میپردازد. این قطره هیچ گونه عوارض گوارشی ندارد و دندان های کودک شما را سیاه نمی کند.
قطره لیپوزوفر بی اس کی
لیپوزوفر یک قطره مکمل آهن است که در آن یون آهن در داخل لایه فسفولیپید و استرهای سوکروز اسید های چرب قرار گرفته است و لیپوزوم های حاوی آهن به صورت دست نخورده از روده جذب می شوند. پایداری آهن در فرمول لیپوزومال بهتر است. از آن جا که آهن درون ساختار لیپوزومی به راحتی از طریق سلول های دیواره روده جذب می شود، جذب و فراهمی زیستی آن نیز بهبود یافته است و به علت عدم تماس مستقیم مولکول های آهن با دستگاه گوارش، فاقد عوارض گوارشی شایع آهن، طعم بد و خاصیت سیاه کردن دندان ها می باشد. جهت تهیه این محصول بر روی عکس کلیک بفرمایید.
قطره آیروویت ویتان
نیاز به آهن در دوران کودکی یک نیاز اساسی است. البته استفاده از قطره آهن، خالی از عوارض ناخواسته نیست و در این بین سیاه شدن دندان ها از شایع ترین عوارض استفاده از قطره آهن می باشد. بهتر است بدانیم عامل اصلی سیاه شدن دندان ها در کودکان، پس زدن محلول آهن در دهان به دلیل بد مزه بودن آهن و یا مصرف فرآورده ای با غلظت بالای آهن می باشد. قطره آیروویت ویتان برای درمان کمبود آهن، کمبود ویتامین B12، آنمی های مگالوبلاستیک ناشی از کمبود فولیک اسید، کم خونی های ناشی از تغذیه نادرست، کم خونی های مرتبط با بارداری، نوزادان و کودکان، کمبود روی و برخی مشکلات و اختلالات دیگر مورد استفاده قرار می گیرد. این محصول تولید ویتان آلمان میباشد.
قطره آیروفیکس دایونیکس فارما
قطره آیروفیکس با فرومولاسیون ویژه ساخت کشور آلمان است که به پیشگیری از کم خونی در کودکان کمک نموده و مانع از سیاه شدن رنگ دندان ها می گردد. فقر آهن در نوزادان و کودکان تا 3 سالگی در کشور های در حال توسعه شیوع فراوانی دارد. در این گروه سنی برای رشد و تکامل مغز و همچنین تولید گلبول های قرمز، نیاز حیاتی به آهن وجود دارد. فقر آهن در طولانی مدت می تواند باعث ایجاد مشکلاتی در رشد فیزیکی، تکامل عصبی، ذهنی، شناختی و رفتاری و حافظه کودکان شود. قطره آیروفیکس فاقد عوارض گوارشی شایع فراورده های آهن، مثل طعم بد و سیاه شدگی دندان ها می باشد؛ در عین حال ترکیبات آهنی مورد نیاز کودک را تامین مینماید. جهت تهیه این محصول بر روی عکس کلیک بفرمایید.
قطره سیدرال گوچه جونیا فارما
قطره سیدرال گوچه جونیا فارما ساخت کشور ایتالیا و یک مکمل غذایی حاوی آهن لیپوزومال است که برای جبران کمبود آهن ناشی از سوء جذب یا افزایش نیاز بدن به آن، استفاده می شود. قطره آهن سیدرال گوچه کمبود آهن در بدن را جبران نموده و در دوران افزایش نیاز به مکمل آهن، مانند دوران کودکی، جهت کمک به رشد ذهنی و شناختی کودک مناسب است. این محصول از طعم مطلوب کاراملی برخوردار است و باعث سیاه شدن دندان های کودک نخواهد شد. مکمل آهن سیدرال برای رشد ذهنی و جسمی کودک، بدون عوارض گوارشی، مناسب می باشد.
نکات قابل توجه در مصرف قطره آهن
مکمل های آهن باعث دل پیچه، تغییر غلظت مدفوع و یبوست میشود. مکمل آهن اگر ناشتا مصرف شود، بهتر جذب میشود. اما اگر معده کودک تحمل مصرف ناشتای آهن را نداشته باشد، میتوان آن را پس از صرف غذا به کودک داد.
جذب بیش از حد آهن عوارضی جدی را ایجاد میکند، بنابراین هیچ گاه بدون مشاوره با متخصص اطفال به کودک قطره یا شربت آهن ندهید. نشانههای مصرف بیش از حد آهن استفراغ شدید، اسهال، رنگ پریدگی یا کبود شدن رنگ پوست و ناخن ها، ضعف و مسمومیت ناشی از مصرف بیش از حد آهن هستند.
کلام پایانی
دریافت آهن کافی توسط نوزادان از آن رو بسیار مهم است که فقر آهن شکل گیری و رشد کودک را با تاخیری جدی مواجه می سازد. جگر، تخم مرغ، گوشت بوقلمون، مرغ، ماهی، گوسفند و گاو از مواد غذایی غنی از آهن میباشند. نوزادان نارس معمولا كودكانی هستند که در معرض خطر كم خوني میباشند. رنگ پریدگی، خستگی و وزن نگرفتن از علائم وجود فقر آهن در کودکان است. در صورت مشاهده این علائم لازم است کودک قطره آهن مخصوص نوزادان و کودکان مصرف نماید. همانطور که گفته شد از مزایای مصرف قطره آهن با آب میوه میتوان به کاهش تغییر رنگ دندان، کمتر احساس شدن طعم تلخ آن و افزایش جذب آهن توسط ویتامین C موجود در آب میوه اشاره نمود. جهت تهیه انواع قطره آهن برای کودکان میتوانید به وب سایت فارماکالا مراجعه نمایید.
در این بخش از مجله فارماکالا با ما همراه باشید با مطالبی راجع به قطره آهن