معمولا با شروع فصل پاییز و آغاز سرما، ابتلا به بیماریهای عفونی دستگاه تنفسی مانند آنفولانزا و سرماخوردگی هم بیشتر میشود. سرماخوردگی یک بیماری عفونی است و یکی از شایعترین بیماریها میباشد که با آمدن فصل سرما افراد زیادی به آن مبتلا میشوند. شما میتوانید با مصرف مواد غذایی مفید به درمان بیماری خود کمک کنید.
غذای مفید برای فرد مبتلا به آنفولانزا و سرماخوردگی، باید محتویاتی داشته باشد که بدن را برای رفع این مشکل تقویت نماید. معمولا افراد مبتلا به سرما خوردگی اشتهای خود را از دست میدهند، اما با این حال برخی از غذاها ممکن است باعث بهبود روند درمان شوند. در ادامه به بررسی علائم سرماخوردگی و آنفولانزا، تفاوت آنها و روش درمان خانگی آنها با مواد غذایی میپردازیم. معرفی بهترین غذاها برای درمان سرماخوردگی و آنفولانزا از دیگر مواردی است که در این مقاله به آن پرداخته میشود.
تفاوت سرماخوردگی با آنفولانزا
علائم سرماخوردگی عبارت است از عطسه، سرفه، گرفتگی بینی، خستگی، سردرد و تب که معمولاً ظرف چند روز با استراحت و مصرف آنتی بیوتیکهای ضعیف درمان میشود و فرد میتواند به کارهای روزانه خود رسیدگی کند. اما علائم آنفولانزا در اثر ورود ویروس به بدن رخ میدهد و علائم بیماری در آن بسیار شدیدتر از سرماخوردگی است، معمولاً فرد مبتلا به آنفولانزا با مشکل تنفسی، به دلیل التهاب ریه مواجه میشوند و نیاز به مصرف آنتی بیوتیکهای قوی و دوره درمان طولانیتر دارد.
بهترین غذاها برای درمان خانگی سرماخوردگی و آنفولانزا
ماست
شاید برایتان جالب باشد اگر بگوییم که ۷۰ درصد سیستم ایمنی بدن ما به سلامت رودههایمان بستگی دارد. تمام غذاهایی که میخوریم، همگی برروی سلامت روده ما اثرگذار هستند. از بهترین باکتریهایی که میتواند سیستم ایمنی بدن و رودههای ما را تقویت نماید، پروبیوتیکها هستند. منبع اصلی این پروبیوتیکها لبنیات و میوهها میباشند. ماست یکی از اصلیترین مواد خوراکی است که سرشار از این باکتری مفید است و ماستهای غنی شده با باکتریهای مفید پروبیوتیک، تا اندازهای میتوانند به بهبود حال شما در این شرایط کمک کنند. شما میتوانید با مصرف ماست، به بهبود سیستم ایمنی بدن خود کمک نمایید.
ماهی سالمون
ماهی سالمون از منابع اصلی امگا ۳است. امگا ۳ به بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن و کاهش التهابها کمک بسیاری میکند. این ماده میتواند در درمان یا پیشگیری از سرماخوردگی و آنفولانزا موثر باشد چراکه در دوران بیماری، بدن ما التهابهای زیادی از درون دارد.
چای سبز سرد
چای سبز سرشار از آنتی اکسیدان است که میتواند در زمان سرماخوردگی برای بالا بردن سطح ایمنی بدن بسیار مفید باشد. همچنین میتواند در درمان سایر نشانههای سرماخوردگی از جمله گلو درد هم موثر باشد. اگر چای سبز را به جای دم کردن با آب گرم، با آب سرد دم کنید، میزان آنتی اکسیدان آن افزایش پیدا میکند.
سیر
در حالی که ممکن است بسیاری از افراد از سیر به عنوان یک چاشنی برای غذا استفاده کنند، اما در گذشته از سیر به عنوان یک جایگزین دارویی در درمان بیماری ها استفاده میکردند. در طی مطالعه ای که در مورد تاثیر مکمل سیر بر روی بزرگسالان مبتلا به آنفولانزا صورت گرفت، مشاهده شد که مصرف سیر به افزایش قدرت سیستم ایمنی و کاهش علائم آنفولانزا کمک شایانی میکند. البته شما میتوانید بجای استفاده از سیر بصورت خام یا جداگانه از مکمل آن نیز استفاده کنید.
پیاز قرمز
در میان پیازها، پیاز قرمز آنتیاکسیدانهایی مانند کورستین دارد که برای درمان سرماخوردگی استفاده میشود. کسانی که از سرماخوردگی رنج میبرند میتوانند از شربت پیاز قرمز استفاده کنند. برای تهیه این شربت، به پیازِ قرمز و عسل نیاز دارید.
2 الی 3 عدد پیاز قرمز را به صورت افقی به برشهای ریز تقسیم کنید. سپس درون یک شیشه دربدار قرار دهید و عسل خام را اضافه کنید تا شیشه پر شود. درب شیشه را ببندید و به مدت 12 الی 15 ساعت بگذارید. یک قاشق غذاخوری از این شربت را چند بار در روز بنوشید تا گلودرد و سایر علائم سرماخوردگی شما از بین رود.
عسل
عسل دارای خواص ضدمیکروبی قوی است و ترکیبات ضدباکتریایی دارد. خواص ضدمیکروبی عسل آنقدر زیاد است که از زمان مصریان باستان تا کنون از آن بهعنوان مادهای برای پانسمان زخم استفاده میکردند. برخی از شواهد، حاکی از آن است که عسل برای تحریک سیستم ایمنی بدن هم مفید واقع میشود. تمام این ویژگیها از عسل مادهای فوقالعاده برای درمان بیماریها، بهویژه درمان گلودرد ناشی از عفونت باکتریایی، ساخته است.
هر چند تحقیقات نشان میدهد که مصرف عسل برای از بین بردن سرفه مؤثر میباشد، اما کودکان زیر ۱۲ ماه نباید از آن استفاده کنند. اگر میخواهید از خواص ضدمیکروبی، آبرسانی و رفع سرفه در عسل بهره ببرید، بهتر است نصف قاشق چایخوری از آن را (یعنی حدود ۲.۵ میلیلیتر) با یک لیوان شیر گرم، آب یا یک فنجان چای ترکیب و میل نمایید.
آبگوشت
شاید شما در موقع ابتلا به آنفولانزا مصرف گوشت مرغ یا گوشت قرمز را ترجیح دهید اما آبگوشت یکی از بهترین مواد غذایی برای درمان سریع آنفولانزا و سرماخوردگی میباشد. هنگام ابتلا به سرماخوردگی یا آنفولانزا به محض شروع علائم بیماری تا زمان بهبودی کامل میتوانید از آبگوشت استفاده کنید. مصرف آبگوشت در هنگام ابتلا به آنفولانزا از دهیدره شدن و از دست رفتن آب بدن جلوگیری میکند و بدن شما را گرم نگه میدارد و میتواند به تسکین گلودرد و کاهش التهاب در مجاری تنفسی کمک کند. البته باید به این نکته توجه شود که آبگوشت بسیار پرنمک و پرچرب نباشد.
سوپ مرغ
دومین غذای مفید برای درمان آنفولانزا سوپ مرغ است، سوپ مرغ همه خواص آبگوشت را به همراه مقدار زیادی پروتئین و املاح دارد. تکه های گوشت مرغ، پروتئین و برخی مواد معدنی را برای بدن شما فراهم میکند. میتوانید از هویج و سبزیجات مختلف هم برای تامین بخشی دیگر از ویتامین ها و املاح مورد نیاز بدن در هنگام بیماری و برای بهبود آنفولانزا استفاده کنید.
مصرف سوپ در طی آنفولانزا و سرماخوردگی به تامین آب بدن و جلوگیری از دهیدره شدن بدن شما و همینطور تامین بخشی از مواد مغذی مورد نیاز بدن هنگام بیماری کمک بسیار زیادی میکند، البته همانند آبگوشت باید مراقب میزان نمک مصرفی در تهیه سوپ نیز باشید.
نوشیدن مایعات و درمان سرماخوردگی و آنفولانزا
از دست دادن آب بدن در طی آنفولانزا و سرماخوردگی بسیار معمول است. این مسئله به دلیل کاهش اشتهای بیمار و امتناع از خوردن و نوشیدن و یا از دست دادن آب بدن با عرق کردن و تبخیر به علت بالا رفتن دمای بدن به هنگام مبارزه بدن با ویروس و عوامل خارجی میباشد. مصرف مایعات در رژیم غذایی نه تنها در عملکرد عمومی بدن نقش بسیار مهم دارد، بلکه در جلوگیری و درمان عفونت هم نقش بسیار مهمی را ایفا میکند.
در بین مایعات مختلف آب بهترین نوشیدنی برای تامین مایعات مورد نیاز بدن است، علاوه بر این، آب به عنوان یک سم زدای طبیعی در بدن عمل میکند. اگر شما خیلی تمایلی به نوشیدن آب ندارید و یا ترجیح میدهید از نوشیدنی های طعم دار استفاده نمایید، میتوانید نوشیدنی هایی مانند آبگوشت، چای زنجبیل، دمنوش گیاهی با عسل، شربت عسل و آبلیموی گرم و آبمیوه طبیعی را مصرف نمایید.
در صورت دهیدره شدن بدن میتوانید از نوشیدنی های ورزشی حاوی الکترولیت که در تهیه آنها شکر کمی به کار رفته استفاده نمایید، گرچه در ابتلا به سرماخوردگی و آنفولانزای فصلی اسهال و استفراغ رایج نیست اما در صورتی که دچار این حالت شدید حتما از نوشیدنی های حاوی الکترولیت، برای تامین الکترولیت های از دست رفته بدن در برنامه غذایی روزانه خود استفاده کنید.
کلام پایانی
استفاده از غذاهای مناسب و جلوگیری از دهیدره شدن برای بهبود آنفولانزا و سرماخوردگی بسیار مهم است. معمولا دوره اوج بیماری پس از ۵ روز رو به بهبودی میرود. با این حال با توجه به تفاوت سرماخوردگی و آنفولانزا در حدود ۲ هفته طول میکشد تا علائم بیماری به طور کامل بهبود پیدا کند. چای سبز سرد، ماست، ماهی سالمون، آبگوشت و عسل از جمله بهترین غذاها برای درمان خانگی سرماخوردگی و آنفولانزا میباشند.
نوشیدن مایعات از جمله آب نیز نقش موثری در درمان سرماخوردگی و آنفولانزا دارد. اگر پس از گذشت 6 روز از بیماری بهبودی حاصل نشد بهتر است به پزشک مراجعه نموده و علاوه بر تغذیه مناسب، از داروهای شیمیایی نیز کمک بگیرید. جهت تهیه مکمل های غذایی مناسب جهت بهبود علائم سرماخوردگی میتوانید به سایت فارماکالا مراجعه نمایید.