اسهال مسافرتی و راه های درمان آن چیست؟
اسهال یکی از بیماریهای عفونی شایع است که به صورت مدفوع شل و آبکی از بدن خارج میشود. اسهال انواع مختلف و دلایل گوناگونی دارد. بروز ناگهانی اسهال در افرادی که در مسافرت هستند یا کمتر از 10 روز از بازگشتشان از سفر می گذرد را اصطلاحا اسهال مسافرتی می نامند. اسهال مسافرتی یک اختلال دستگاه گوارش است که معمولا باعث مدفوع شل و گرفتگی شکمی می شود.
خوشبختانه اسهال مسافرتی معمولا جدی نیست و بعد از مدتی رفع می شود. اما از آنجایی که طی این مدت آب بدن از دست میرود شرایط خطرناکی میتواند برای بدن، بخصوص در کودکان، ایجاد شود. اسهال مسافرتی اغلب مسری است و فارغ از علت و شرایط آن میتواند از فردی به فرد دیگر انتقال یابد. علائم و راه های خانگی درمان اسهال مسافرتی در ادامه بیان گردیده است. درمان این بیماری با دارو نیز امکان پذیر است.
علائم اسهال مسافرتی
علائم این بیماری شامل تهوع، استفراغ، دل درد، نفخ، تب، تکرر ادرار و ضعف هستند. اسهال مسافرتی در اکثر موارد خوش خیم بوده و در طی یک الی دو روز بدون درمان بهبود مییابد و به ندرت مخاطره آمیز است.
دلایل بروز اسهال مسافرتی
از دلایل اسهال مسافرتی می توان به تغییر رژیم غذایی و استرس مسافرت نام برد. اما تقریبا همیشه یک عامل عفونی است که باعث ایجاد این بیماری می شود. این عامل عفونی باکتری های مختلف، ویروس ها و انگل ها هستند. عامل عفونی وارد دستگاه گوارش می شوند و مکانیسم های دفاعی خود را بکار می برند و منجر به علائم و نشانه های اسهال مسافرتی می گردد.
مقاصدی که بیشتر از هر جای دیگر در دنیا ممکن است افراد را دچار اسهال مسافرتی بکنند مکزیک، آمریکای مرکزی، آمریکای جنوبی، آفریقا، خاورمیانه و بیشتر بخشهای آسیا (به استثنای ژاپن) میباشند.
افراد در خطر اسهال مسافرتی
افراد مبتلا به سیستم ایمنی ضعیف نیز در معرض خطر این بیماری هستند. یک سیستم ایمنی ضعیف باعث افزایش آسیب پذیری در برابر عفونت می شود.
افراد مبتلا به دیابت، بیماری التهابی روده یا سیروز کبدی از دیگر گروه های پر خطر میباشند. این شرایط می تواند شما را بیشتر در معرض عفونت قرار دهد یا خطر ابتلا به عفونت شدیدتری را افزایش دهد.
افرادی که آنتی اسید معده را مصرف می کنند. اسید در معده تمایل دارد که ارگانیسم ها را از بین ببرد، بنابراین کاهش اسید معده ممکن است فرصت بیشتری برای بقای باکتری ها که از دلایل اسهال مسافرتی است را فراهم نماید.
افرادی که در فصول خاص سفر می کنند نیز در معرض خطر میباشند. خطر ابتلا به اسهال مسافرتی در مناطق مختلف جهان به صورت فصلی متفاوت است. به عنوان مثال، در طول ماه های گرم خطر ابتلا به این بیماری بالاتر است.
گروه های خاصی از افراد مانند نوجوانان در معرض خطر بیشتری هستند. این وضعیت در توریست های نوجوان شایع است. گرچه دلایلی آن روشن نیست. آنها ممکن است در انتخاب مقصد مسافرت و انتخاب غذایی خود کمتر از افراد سالخورده مراقب باشند.
راه هایی برای جلوگیری از اسهال در سفر
رعایت بهداشت
دستان خود را بطور مداوم بشویید. یکی از مهمترین علل ابتلا به اسهال، رعایت نکردن بهداشت فردی است. شستن مرتب دستها از ورود باکتری به معده شما جلوگیری میکند. یک بطری آب و یک قالب صابون به همراه داشته باشید تا در صورت نبود صابون در محل سفر خود بتوانید از آن استفاده نمایید.
مصرف غذاهای پخته
غذاهای کاملا پخته شده را مصرف کنید. اگر از غذای خود مطمئن نیستید، بهتر است که آن را مصرف نکنید. از جاهای مطمئن و معروف غذا تهیه نمایید.
نوشیدن آب سالم
فقط از آب های معدنی و بسته بندی شده استفاده نمایید. اگر امکانش را دارید، حتما آب مصرفی شهری که از سیستم لوله کشی می آید، را ابتدا جوشانده و سپس مصرف نمایید تا میکروب های احتمالی را از بین ببرید. مطمئن ترین راه برای استفاده از آب، ابتدا جوشاندن آن به مدت 2 تا 3 دقیقه بوده و سپس سرد کردن و مصرف کردن آن است.
همچنین آب جوشانده خودرا درظروف بسته و کاملا بهدا شتی نگهداری نمایید. از یخ استفاده نکنید مگر آنکه مطمئن باشید که از آب تصفیه شده تهیه شده است.
مصرف پروبیوتیک
پروبیوتیک استفاده کنید. پرو بیوتیک ها بعنوان یک ضد اسهال قوی شناخته میشوند. اما این خاصیت آنها به شخص استفاده کننده، مقصد و نوع مسمومیت و باکتری نیز بستگی دارد. از مسواک کردن با آب شهری و لوله کشی خودداری نمایید.
پرهیز غذایی
از غذاهای پرخطر مانند صدف، سوشی، ماهی خام، تخم مرغ خام، غذاهای خیابانی و سالاد و سزیجات خام، که ممکن است توسط بسیاری از افراد مختلف جابجا شده باشند و یا با آب آلوده شسته شده باشند، دوری نمایید.
گیاهان آبزی، گوشت گوساله، خوک، ماهی، محصولات لبنی و آب میوه های غیر پاستوریزه و غذاهای بوفه ای، به جز در کشتی های کروز و در رستوران های درجه یک نیز میتوانند از غذاهای پر خطر باشند. از خرید و مصرف غذاهایی که افراد دوره گرد در خیابان میفروشند خودداری نمایید.
سایر نکات
غذا های کنسرو شده مصرف کنید؛ مراقب تاریخ انقضا نیز باشید. میوه هایی مثل موز، پرتقال و آووکادو گزینه های مناسبی هستند. در آبی که ممکن است آلوده باشد، شنا نکنید. هنگام دوش گرفتن دهان خود را ببندید. هرگز الکل مصرف نکنید.
درمان اسهال مسافرتی با دارو
کپسول یوموگی آردیفارم
کپسول یوموگی آردیفارم در درمان اسهال حاد عفونی بالغین و کودکان و همچنین اسهال های مسافرتی، از طریق کاهش چسبندگی میکروب ها به دیواره روده، خنثی سازی سموم ناشی از فعالیت باکتری ها، تولید پلی آمین ها، تقویت سیستم ایمنی بدن و خاصیت ضد التهابی عمل می نماید. علائم شامل نفخ و اسهال را کاهش می دهد. در درمان اسهال ناشی از مصرف آنتی بیوتیک ها از طریق تنظیم فلور میکروبی روده نیز اثر گذار است. اطفال بالاتر از 2 سال و بالغین روزانه 1تا 2 عدد از این کپسول قبل از صبحانه میل نمایند.
راه های خانگی درمان اسهال مسافرتی
عسل خام و زنجبیل
افزودن مقدار کمی ریشه زنجبیل و عسل به چای گیاهی، اسهال را متوقف می نماید.
آب آلوئه ورا
آب آلوئه ورا (حدود 2/1 فنجان 3 بار در روز) در رفع یبوست موثر است و در بهبود و کاهش اسهال نیز نقش مفیدی دارد.
ماست
ماستی که حاوی باکتری های زنده مانند لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و بیفیدوباکتریوم است، برای درمان خانگی اسهال مفید است.
سیب
سیب یکی از محبوب ترین میوه ها در جهان است. این میوه غنی از مواد مغذی گیاهی و برخی از آنتی اکسیدان ها است که می تواند سلامتی را تقویت و از برخی بیماری ها مانند اسهال جلوگیری نماید.
غذاهای آبکی
آبگوشت، سوپ و چای داغ نیز میتوانند در بهبود این بیماری مثمر ثمر واقع شوند.
عوارض جانبی اسهال مسافرتی
از آنجا که شما مایعات، نمک و مواد معدنی حیاتی را در طول اسهال مسافرتی از دست می دهید، ممکن است دچار یبوست شوید.
از دست دادن آب بدن برای کودکان، افراد مسن و افرادی که دارای سیستم ایمنی ضعیف هستند، خطرناک است.
کم آبی ناشی از اسهال می تواند باعث عوارض جدی، از جمله آسیب اندام، شوک و یا کما شود.
علائم و نشانه های کم آبی میتوانند دهان بسیار خشک، تشنگی شدید و ادرار کم باشند.
کلام پایانی
اسهال مسافرتی یک بیماری است که در آن بدن آب خود را از دست داده و منجر به بروز عوارض جانبی برای فرد میگردد. این بیماری به دلایل مختلف از جمله غذا و آب آلوده و یا عدم رعایت بهداشت در فرد ایجاد میگردد. علائم اسهال مسافرتی شامل تهوع، استفراغ، دل درد، نفخ، تب، تکرر ادرار و ضعف هستند.
استفاده از عسل خام، زنجبیل، ماست و سیب از جمله راه های خانگی درمان اسهال مسافرتی میباشند. همانطور که در این مقاله بیان گردید اسهال مسافرتی با دارو هایی از جمله کپسول یومو گاسترو و یوموگی نیز درمان میگردد. جهت تهیه این داروهای ضد اسهال میتوانید به سایت فارماکالا مراجعه فرمایید.