تازه های پزشکی, فارما مگ

بیماری آب سیاه

بیماری آب سیاه

با افزایش سن احتمال ابتلا به بیماری های مزمن بیشتر می شود. به همین دلیل پزشکان پیشنهاد می‌دهند که افراد میانسال سالانه چکاپ های پزشکی را انجام دهند. بیماری آب سیاه (گلوکوم) از جمله بیماری های چشمی است که بیشتر در افراد بالای ۵۰ سال ظاهر می شود، تا ۲ درصد مردم  به گلوکوم مبتلا هستند. متاسفانه این در حالی است که بسیاری از این افراد از بیماری خود آگاهی ندارند. نحوه مصرف و نحوه قطع کردن قطره های چشمی برای بیماری آب سیاه در این مقاله بررسی میگردد.

 

قطره چشمی

قطره های چشمی برای بیماری آب سیاه

 

نحوه مصرف و قطع قطره در بیماری آب سیاه

در صورت ابتلا یه بیماری آب سیاه لازم است ریختن قطره‌ ها را همراه با ناهار، شام، صبحانه تنظیم نمایید تا فراموش نشود. پلک پایینی را پایین بکشیم و اجازه بدهیم که قطره در فضای بین چشم و پلک قرار گیرد. سپس چشم را بسته و با یک انگشت به مدت ۲ دقیقه به آرامی گوشه داخلی چشم را فشار دهیم تا خروج قطره از مجرای اشکی کاهش یابد. فاصله بین دو قطره حتماً‌۱۰ دقیقه یا بیش‌تر باشد. سر قطره به هیچ عنوان به پلک و مژه و چشم نباید تماس داشته باشد چون باعث آلودگی می‌شود.

 گلوکوم به‌طور معمول یک بیماری مزمن است؛ به این معنی که ممکن است شما نیاز به استفاده از قطره چشمی هر روز برای بقیه عمر خود داشته باشید. اگر فهمیدید که قطره های چشمی که از آن برای گلوکوم استفاده می کنید ناراحت کننده یا ناخوشایند هستند، بدون اینکه ابتدا با پزشک چشم خود در مورد یک روش درمانی جایگزین احتمالی مشورت کنید، هرگز آنها را قطع نکنید.

آب سیاه یا گلوکوم

گلوکوم یا آب سیاه یک بیماری چشمی است که طی آن عصب بینایی در اثر عواملی مانند افزایش فشار داخل چشمی (یا به اختصار فشار چشم) آسیب می‌بیند. از آنجا که عصب بینایی مسئولیت انتقال اطلاعات بینایی به مغز را برعهده دارد، آسیب آن موجب نقص میدان بینایی می‌شود و در صورتی که بیماری درمان نشده و پیشرفت کند در نهایت می‌تواند به نابینایی کامل منجر شود. انواع بیماری آب سیاه، گلوکوم با زاویه بسته حاد و گلوکوم مزمن یا اولیه با زاویه باز میباشند.

 

بیماری گلوکوم

آب سیاه یا گلوکوم

 

علل ایجاد آب سیاه

علت آب سیاه معمولا به خاطر عدم تعادل در تولید مایع داخل چشمی زلالیه و میزان خروج آن است. دلایل زمینه ای این عدم تعادل بسته به نوع آب سیاه متفاوت می باشد. آب سیاه زمانی ایجاد می شود که ساختمان های داخل چشمی توانایی کنترل فشار درون چشمی را نداشته باشند و فشار چشم در حد خطرناکی بالا برود.

افراد مستعد به آب سیاه

افرادی که در خانواده شان سابقه بیماری آب سیاه وجود دارد.

افرادی که سابقه بیماری های چشمی مانند آب مروارید، تبخال چشمی و… دارند.

بیمارانی که مبتلا به اختلالات تیروئیدی هستند.

کسانی که سابقه ضربه های چشمی را دارند.

افرادی که به نزدیک بینی شدید مبتلا هستند.

بیمارانی که شدیدا داروهای کورتن دار مصرف می کنند.

افرادی که از دارو هایی که فشار چشم را بالا می برند استفاده می کنند.

میانسالان

بیماران دیابتی

 

افراد در معرض آب سیاه

افراد مستعد به بیماری آب سیاه

علائم گلوکوم

درد شدید چشم

حالت تهوع

استفراغ

قرمزی در چشم شما

اختلالات ناگهانی بینایی

دیدن حلقه‌های رنگی در اطراف چراغ‌ها و نورها

تاری دید ناگهانی

روش تشخیص آب سیاه

در اغلب موارد معاینه کامل بالینی شامل اندازه گیری فشار داخل چشم، معاینه زاویه چشم، بررسی نمای عصب بینایی و تست میدان بینایی برای تشخیص گلوکوم کافی است؛ ولی در بعضی موارد خاص نیاز به انجام تست‌های دیگر مانند تصویربرداری از سر عصب بینایی و شبکیه نیز وجود دارد.

 

نحوه تشخیص بیماری آب سیاه

روش تشخیص آب سیاه

 

پیشگیری از گلوکوم

به طور کلی نمی‌توان از گلوکوم پیشگیری کرد اما همچنان شروع درمان این بیماری بسیار مهم است بنابراین می‌توانید درمانی را شروع کنید که از بدتر شدن آن جلوگیری نماید. بهترین روش به منظور تشخیص و درمان زود هنگام هر نوع گلوکوم، داشتن یک قرار ملاقات پیشگیرانه برای مراقبت از چشم است. قرار ملاقات خود را با چشم پزشک تنظیم نمایید. آزمایشات ساده‌ای که در طی چک‌های معمول چشم انجام می‌‌گردد، ممکن است آسیب گلوکوم را قبل از پیشرفت و از دست دادن بینایی تشخیص دهد.

درمان آب سیاه

این بیماری را نمی‌توان درمان قطعی کرد، اما علائم آن را می‌توان کنترل نمود. در اکثر اوقات می‌توان فشار چشم را با دارو تا حدی پایین آورد که از آسیب به عصب چشمی و از دست دادن احتمالی بینایی در آینده جلوگیری شود. درمان شامل جراحی، لیزر و یا داروها، بسته به شدت بیماری می باشد. قطره های دارویی باعث کاهش فشار داخل چشمی می گردند، که اولین قدم درمانی هستند. درمان آب سیاه چشم تا آخر عمر باید ادامه یابد. اگر آب سیاه به موقع تحت درمان قرار گیرد، اشکال دایمی در بینایی به وجود نمی‌آید. به دلیل اینکه آب سیاه بدون درد و ناراحتی می باشد ممکن است بیماران در درست ریختن قطره ها کوتاهی کنند، استفاده صحیح از قطره ها باعث کنترل شدن فشار چشم و پیشگیری از صدمه به چشم می شود در واقع علت اصلی نابینایی به دنبال آب سیاه به علت عدم دقت در برنامه ی استفاده از قطره ها می باشد.

 

بهبود بیماری آب سیاه

درمان بیماری آب سیاه

 

انواع قطره های چشمی درمان آب سیاه

پروستاگلاندین ها

بتابلاکرها

آگونیست های آلفا آدرنرژیک

مهارکننده های کربونیک آنهیداز

پاراسمپاتومیمتیکها

اپی نفرین

مواد هیپراسموتیک

عوارض جانبی و نکات قابل توجه در مصرف قطره های چشمی

عوارض جانبی قطره‌های چشم می‌تواند شامل گزش، قرمزی، رشد گل مژه، تغییر رنگ چشم و گهگاه جدا شدن شبکیه و دشواری در تنفس باشد. اگر قطره‌های چشم به اندازه کافی موثر نباشند، پزشک ممکن است یک داروی خوراکی مهارکننده آنیدراز را تجویز کند.

چندین دسته و مارک‌های قطره چشم گلوکوم وجود دارد. پزشک چشم شما داروهایی را که احساس می‌کند برای نیازهای فردی شما موثرتر است تجویز می‌کند. در بعضی موارد ممکن است بیش از یک نوع قطره چشم مورد نیاز و تجویز قرار گیرد. در بعضی موارد، پزشک چشم شما ممکن است برای کاهش خطر کاهش بینایی، داروی خوراکی (قرص) تجویز کند. برای امنیت و رفاه خود، مهم است که داروهای روزانه گلوکوم خود را طبق دستورالعمل مصرف کنید.

 

نحوه قطع کردن قطره های چشمی

عوارض جانبی مصرف قطره های چشمی

 

بی دقتی و عدم رعایت رژیم‌های درمانی گلوکوم، تجویز پزشکان چشم، یکی از دلایل اصلی نابینایی ناشی از گلوکوم است. اگر متوجه شدید که قطره‌های چشمی که از آن برای گلوکوم استفاده می‌کنید ناراحت‌کننده یا ناخوشایند هستند، هرگز آنها را قطع نکنید بدون اینکه ابتدا با پزشک چشم خود در مورد یک روش درمانی جایگزین احتمالی مشورت کنید. حتماً وجود آب سیاه را جدی بگیرید تا مبتلا به دومین عامل کوری غیر قابل برگشت در دنیا نشوید.

کلام پایانی

برای جلوگیری از ابتلا به آب سیاه چشم بایستی تغذیه مقوی داشته باشید و غذاهای غنی از کاروتنوئید مصرف کنید. از این غذاهای غنی از کاروتنوئید می توان به هویچ، گوجه فرنگی، سیب زمینی شیرین، زرد آلو، کدو حلوایی، میوه و سبزیجات حاوی ویتامین و آنتی اکسیدان ها می توان نام برد که برای حفاظت از سلامت چشم نقش به سزایی دارند. خوردن ماهی تازه، لبنیات و گوشت قرمز از دیگر مواردی می باشد که از ابتلا به این بیماری جلوگیری می کند. هم چنین افراد بایستی از مصرف برخی مواد غذایی دوری کنند و یا مصرف آن ها را بسیار کم کنند. برای مثال مصرف شکر اضافه و کافئین از این قبیل موارد می باشد.

 

در این بخش از مجله فارماکالا با ما همراه باشید با ویدئوی آب سیاه

1 دیدگاه در “بیماری آب سیاه

  1. فانکو آدینات گفت:

    بسیار سودمند بود. سپاس فراوان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *