سلامت خانواده

کیست رحم و تخمدان چیست؟

کیست رحم و تخمدان چیست؟

کیست رحم و تخمدان چیست؟

کیست رحم چیست؟

کیست رحم از جمله کیست‌هایی است که در دستگاه تولید مثل زنان به دلایل مختلف بروز می‌کند. علت دقیقی در مورد اینکه چرا زنان دچار کیست رحم می‌شوند وجود ندارد و شیوع آن نیز نسبت به کیست تخمدان فوق‌العاده کمتر است. یکی از انواع شایع کیست رحمی فیبروم‌های رحمی هستند که اغلب غیر سرطانی‌اند.

انواع کیست رحم

یکی از انواع کیست، کیست رحم است. کیست‌های رحمی خیلی شایع نیستند و به همین علت خیلی کم به آن‌ها پرداخته می‌شود. کیست‌های رحمی چند نوع مختلف دارند که در ادامه به معرفی آن‌ها می‌پردازیم:

1-کیست‌هایی که در اثر دارو به وجود می‌آیند

مصرف برخی داروها سبب بروز کیست رحم در زنان می‌شود. اغلب این‌گونه کیست‌ها در زنانی مشاهده می‌شود که به خاطر سرطان سینه تاموکسیفن مصرف می‌کنند. تاموکسیفن در این اشخاص سبب ایجاد و رشد کیست رحم بین دو لایه عضلانی و دیواره داخلی می‌شود.

2-اندومتریوز

اندومتریوز از جمله کیست‌های رحمی است، که نسبت به انواع دیگر شایع‌تر است. این کیست در اندومتر یعنی مابین دو لایه عضلانی و دیواره داخلی رحم رشد می‌کند. این نوع کیست‌ها شاید در هر ناحیه از بدن به وجود بیایند و سبب ایجاد علائم مختلف شوند.

3-آدنومیوز

کیست‌ آدنومیوز بیشتر در زنان چندقلو زا شیوع دارد و اغلب در سنین باروری بروز می‌کند. همچنین بروز این نوع کیست در زنانی که سابقه کورتاژ و سزارین داشتند شایع است. چند دلیل دیگر نیز می‌تواند زمینه‌ساز ابتلا به کیست آدنومیوز شود:

  • پریود طولانی
  • شروع قاعدگی در سن پایین
  • پریود‌های شدید
  • سابقه فامیلی ابتلا به آدنومیوز

کیست‌هایی که از نوع آدنومیوز هستند معمولاً بی‌علامت هستند، اما در برخی از زنان سبب ایجاد دردهای شدید هنگام پریود می‌شوند. همچنین این کیست می‌تواند سبب خونریزی شدید در سیکل قاعدگی شود.

4-عروق رحمی

این نوع کیست‌ها در واقع وریدی هستند و خون در آن‌ها جریان دارد. کیست‌های عروقی در سونوگرافی قابل‌تشخیص هستند.

5-فیبروم

فیبروم یا میوم یکی از شایع‌ترین کیست‌های رحمی است. فیبروم‌ها بیشترشان خوش‌خیم هستند و خطری برای فرد مبتلا در پی ندارند. فیبروم‌ها سلول‌هایی هستند عضلانی که گاهی از حالت دوکی به حالت کیستی تغییر ظاهر می‌دهد. کیست‌های فیبرومی اگر علامت‌دار باشند، با نشانه‌هایی همچون خونریزی شدید و انقباض در اندام‌های نزدیک به رحم خود را نشان می‌دهند. البته در اکثر موارد این نوع کیست بی علامت است.

6-کیست‌های سزارینی

چنین کیست‌های رحمی همان‌طور از نامش پیداست پس از سزارین بروز می‌کنند. کیست پس از سزارین روی قسمتی که جراحی انجام گرفته رشد می‌کند و در سونوگرافی قابل‌ تشخیص است.

 

کیست رحم و تخمدان چیست؟

کیست رحم و تخمدان چیست؟

 

علت ایجاد کیست رحم

تفاوتی ندارد که کیست رحمی از چه نوعی باشد، به هر صورت دلیل کاملاً روشنی برای بروز و رشد آن‌ها وجود ندارد. البته پزشکان برخی علل را در بروز انواع کیست رحمی به‌خصوص کیست‌های فیبرومی موثر عنوان می‌کنند. ازجمله اصلی‌ترین علل ابتلا به کیست‌های فیبرومی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

1-تغییرات ژنتیکی

خیلی از فیبروم‌ها به دلیل بروز تغییرات ژنتیکی بروز می‌کنند. این تغییر ژنتیکی سبب رشد سلول‌هایی در دیواره عضلانی رحم می‌شود، که با سلول‌های طبیعی متفاوت هستند.

2-هورمون‌ها

دیگر دلیل رشد کیست‌های فیبرومی هورمون‌های استروژن و پروژسترون هستند. پروژسترون و استروژن دو هورمونی هستند که دیواره رحم را در هر سیکل قاعدگی وادار به رشد می‌کنند، تا برای بارداری آماده شود. این تغییرات هورمونی گاهی سبب ایجاد کیست‌های فیبرومی در رحم می‌شود.

فیبروم‌ها حاوی گیرنده‌های پروژسترون و استروژن بیشتری نسبت به سلول‌های عضلانی معمولی رحم هستند. بعد از اینکه فرد وارد سنین یائسگی می‌شود، سطح پروژسترون و استروژن نیز کاهش پیدا می‌کند. کاهش تدریجی این دو هورمون سبب می‌شود که فیبروم‌های وابسته به هورمون‌های زنانه به‌ تدریج کوچک و بی‌اثر شوند.

3-سایر دلایل بروز

ترکیبات و موادی که سبب حفظ بافت در بدن می‌شوند، همچون فاکتور رشد شبه انسولین امکان دارد که بر رشد فیبروم موثر باشد.

علائم کیست رحم

کیست‌های رحمی همان‌طور که گفته شد به چند دسته طبقه‌بندی می‌شوند، بنابراین در علائم نیز کم‌ و بیش تفاوت‌هایی دارند. بیشتر کیست‌های رحمی بی‌علامت هستند و در صورت تشدید و افزایش سایز ممکن است با علائمی همچون اختلالات قاعدگی، خونریزی‌های شدید و دردهای شدید همراه باشند. در ادامه به علائم یکی از شایع‌ترین انواع کیست رحمی یعنی فیبروم‌ رحمی اشاره خواهیم کرد.

اغلب زنانی که مبتلا به فیبروم رحمی هستند تقریباً هرگز علائم بیماری را تجربه نمی‌کنند. فیبروم‌های رحمی اگر علامت‌دار باشند، تحت تأثیر فاکتورهایی همچون اندازه کیست، محل بروز کیست و همچنین تعداد کیست‌ها نشانه‌های مختلف خواهند داشت. ازجمله علائم شایع فیبروم رحمی می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

کیست‌های فیبرومی به‌ ندرت پیش می‌آید که سبب بروز درد حاد شوند. زمانی که جریان خون فیبروم متوقف می‌شود، به‌تدریج از بین می‌رود.

کیست رحم و تخمدان چیست؟

کیست رحم و تخمدان چیست؟

خطرات کیست‌ رحم

کیست‌های رحمی معمولاً بی‌خطر هستند. در بیشتر موارد فرد بیمار دچار علائم نمی‌شود و شاید هرگز متوجه وجود کیست در رحم نشود. کیست‌های رحمی نمی‌توانند زمینه‌ساز سرطان دهانه رحم نمی‌شوند.

به طور خلاصه، اگرچه اندازه مهم است، اما تصمیم‌گیری در مورد خطرناک بودن کیست تخمدان و نیاز به درمان، بستگی به ارزیابی کامل توسط پزشک متخصص زنان دارد.

عمل کیست رحم

کیست‌های رحمی برخلاف کیست‌های تخمدانی بافتی پر و محکم دارند. کیست‌های رحمی مانند کیست‌های تخمدانی قابلیت دفع ندارند و یا به‌ تدریج از بین نمی‌روند. گاهی کیست‌های رحمی می‌توانند به حدی بزرگ شوند که نیاز به جراحی داشته باشند. برخی از مبتلایان به کیست‌های آدنومیوز، فیبروم رحمی و اندومتریوز نیز احتیاج به درمان به روش جراحی دارند.

برخی از مبتلایان به کیست‌های رحمی به دلیل علائم شدیدی که تجربه می‌کنند باید تحت عمل جراحی قرار بگیرند. خونریزی‌های شدید، قاعدگی‌های طولانی‌مدت و سنگین و دردهای غیر قابل‌ تحمل از جمله دلایلی هستند، که سبب می‌شوند پزشک برای درمان و تسکین مشکلات بیمار جراحی را تجویز کند.

درمان کیست رحم

در مورد درمان کیست رحمی پزشک متخصص می‌تواند تصمیم‌گیرنده باشد. اغلب کیست‌های رحمی خطری برای سلامت فرد ندارند و با متوقف شدن جریان خون به‌تدریج از بین می‌روند و یا کوچک می‌شوند. درصورتی‌که فرد مبتلا به کیست رحمی علائم شدیدی داشته باشد پزشک سعی می‌کند با تجویز دارو علائم را کنترل کند.

در مواردی که کیست‌های رحمی سبب بروز علائم خیلی شدید و غیر قابل‌ کنترل شوند به روش جراحی از رحم خارج می‌شوند. همچنین اگر کیست رحم خیلی بزرگ باشد باید از بدن خارج شود.

کیست تخمدان چیست؟

کیست تخمدان، یک ضایعه کیسه مانند حاوی مواد مایع یا جامد است که درون تخمدان‌ها یا بر روی آن‌ها ایجاد می‌شود. شایع‌ترین علت ایجاد کیست تخمدان ناشناخته است؛ اما عواملی از قبیل ژنتیک، بارداری، تغییرات هورمونی و آندومتریوز نیز می‌تواند منجر به ایجاد کیست تخمدان شود. کیست‌ها عموما خوش‌خیم هستند و اندازه متفاوتی دارند.

 کیست تخمدان چه شکلی است و اندازه کیست تخمدان نرمال چقدر است؟

آیا کیست تخمدان قابل لمس است؟ کیست تخمدان انواع مختلفی دارد و هرکدام از آنها ویژگی‌ها و علل متفاوتی دارند. کیست می‌تواند به صورت یک کیسه مملو از مایع یا خوشه‌ای از کیسه‌های کوچک به وجود آید.

اندازه کیست تخمدان یکی از موارد تعیین کننده خروج کیست از تخمدان است. اگر اندازه کیست تخمدان ۵۰ میلیمتری باشد معمولا پزشک با دارو آن را برطرف میکند. اما کیست تخمدان بیش از ۵۰ میلیمتر نیاز به خارج شدن از بدن دارد. گاهی کیست علاوه بر مایع می‌تواند حاوی خون یا چرک و چربی یا جامدات باشد.

 

کیست تخمدان

کیست تخمدان

انواع کیست تخمدان

آن‌ها شامل تقسیم‌بندی زیر هستند:

1- کیست‌های عملکردی

اکثر کیست‌های تخمدان از نوع عملکردی هستند و در پاسخ به تغییرات بدن در چرخه قاعدگی شکل می‌گیرند.

  • عملکردی: این نوع کیست تخمدان نتیجه عملکرد تخمدان‌ها بوده و در زمان آزاد شدن تخمک ایجاد می‌شود. کیست‌های عملکردی معمولا بدون درمان خاصی پس از گذشت یک ماه برطرف خواهند شد.
  • فولیکولی: فولیکول در تخمدان مسئول آزاد کردن تخمک به‌عنوان بخشی از چرخه قاعدگی است. زمانی که تخمک توسط فولیکول آزاد نشود، کیست فولیکولی تشکیل شده است.
  • جسم زرد: پس از آزادسازی تخمک توسط فولیکول، هورمونی به نام جسم زرد ترشح می‌شود. وجود کیست در این قسمت باعث جمع شدن مایع درون جسم زرد و رشد بیش از حد آن خواهد شد.

2-کیست‌های غیر عملکردی

برخی از کیست‌های تخمدان بر اثر یک بیماری بروز پیدا می‌کنند و ربطی به چرخه قاعدگی ندارند.

  • سیست‌آدنوما: اغلب روی تخمدان‌ها ایجاد می‌شود که با مایعی رقیق، آبکی یا غلیظ و مخاطی پر خواهد شد.
  • درموئید (تراتوم): این کیست‌ها از سلول‌های تشکیل‌دهنده انواع بافت بدن انسان همچون مو، پوست، دندان یا بافت مغز ایجاد می‌شوند.
  • آندومتریوم: از بافتی که هر ماه در طول چرخه قاعدگی خونریزی می‌کند یعنی بافت آندومتر پر میشود.
  • سرطان تخمدان: کیست تخمدان سرطانی توده جامد از سلول‌های سرطانی (تومورها) است.

علائم کیست تخمدان

کیست‌های تخمدان معمولا تا زمانی که کوچک است علائمی ندارد و شما از وجود آن مطلع نخواهید شد. اما علائم کیست تخمدان بزرگتر عبارت است از:

  • درد لگن یا درد مبهم کمر
  • احساس نفخ در قسمت پایین شکم
  • درد هنگام مقاربت (dyspareunia)
  • دوره قاعده دردناک
  • حرکات روده دردناک
  • تهوع
  • احتمال استفراغ
ژل روان کننده لوبریکانت حساس آلوئه ورا کدکس

ژل روان کننده لوبریکانت حساس آلوئه ورا کدکس رطوبت رسانی و تحریک قوی در ناحیه تناسلی زنان

علائم کیست تخمدان در پریودی

علائم کیست تخمدان در دوران قاعدگی می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

قاعدگی نامنظم: تاخیر در شروع پریودی یا خونریزی‌های غیر طبیعی بین دوره‌های قاعدگی.

تغییر در میزان خونریزی: پریودهای سنگین‌تر یا سبک‌تر از حد معمول.

درد: درد شدید لگن قبل و حین پریودی. این درد ممکن است مبهم و متناوب باشد.

نفخ و تورم شکم: بزرگ شدن شکم و نفخ شدید.

دفع لخته خون: دفع لخته در پریود.

همچنین، برخی از علائم کلی کیست تخمدان که ممکن است در دوران پریودی بیشتر احساس شوند عبارتند از:

درد لگن که می‌تواند به صورت حاد، سنگین و اتفاقی رخ دهد.

درد هنگام رابطه جنسی.

مشکل در تخلیه کامل روده.

تکرر ادرار.

حالت تهوع و استفراغ.

در صورتی که کیست تخمدان بزرگ شود، ممکن است علائمی مانند دردهای مبهم، ناگهانی و تیز در ناحیه لگن، دردناک شدن رابطه جنسی و تغییر در چرخه پریودی رخ دهد

روش و نحوه تشخیص کیست تخمدان

معمولا متخصص زنان و زایمان با معاینه فیزیکی لگن و چکاپ رحم و تخمدان بیمار می‌تواند کیست تخمدان را تشخیص دهد. در صورتی که پزشک متوجه تورم یکی از تخمدان‌ها شود، انجام برخی از آزمایش‌ها و تست‌ها را به بیمار توصیه می‌کند. آزمایش‌های تشخیص کیست تخمدان شامل موارد زیر هستند.

1.سونوگرافی کیست تخمدان: سونوگرافی اولتراسوند نوعی آزمایش تصویربرداری از اندام‌های داخلی است که بر پایه امواج اولتراسوند می‌تواند تصاویر واضحی از کیست، محل دقیق و اندازه آن ایجاد کند.

2.سی تی اسکن: این روش نیز یکی از روش‌های تصویربرداری از اندام‌های داخلی است اما از سونوگرافی دقیق‌تر است.

3.ام آر آی: MRI نوعی تصویربرداری است که بر پایه میدان‌های مغناطیسی تصاویر واضحی از اندام‌های داخلی ایجاد می‌کند.

4.آزمایش خون: آزمایش خون برای تشخیص کیست‌های سرطانی استفاده می‌شود. در این روش سطح پروتئین خاصی در بدن سنجیده می‌شود. وجود سطوح بالای این پروتئین نشان‌دهنده علائم سرطان تخمدان است. علاوه بر سرطان، فیبروم رحم و آندومتریوز نیز باعث افزایش سطح این پروتئین می‌شود.

 

کیست رحم و تخمدان چیست؟

کیست رحم و تخمدان چیست؟

فرق کیست تخمدان با کیست رحم

کیست رحم یا فیبروم اغلب توده‌هایی هستند غیرسرطانی که در بخش عضلانی رحم یا دستگاه تولیدمثل زنان رشد می‌کنند. اما کیست تخمدان ممکن است روی تخمدان‌ها یا داخل تخمدان‌ها رشد کند. همچنین کیست تخمدان در دو نوع مختلف در بدن زنان رشد می‌کند. کیست تخمدان یک توده‌‌های زرد هستند یا کیسه‌هایی که حاوی مایع‌اند.

  • فیبروم یا کیست رحم بیشتر در زنان پیش از یائسگی شیوع زیادی دارد، اما کیست تخمدان در گروه‌های سنی جوان یا یائسه شایع است و خصوصاً در زنان پیش از یائسگی مشاهده می‌شود
  • کیست رحم در دیواره عضلانی رحم رشد می‌کند، اما کیست تخمدان روی تخمدان یا داخل تخمدان‌ها رشد می‌کند
  • کیست رحم متراکم و سفت است اما کیست تخمدان معمولاً پر از مایع است. معمولاً کیست تخمدان خوش‌خیم است
  • این شرایط با علائمی همچون نفخ شکم، احساس ناراحتی و درد شدید در لگن، بروز اختلال در سیکل قاعدگی و تکرر ادرار خود را نشان می‌دهد. کیست‌های تخمدان با علائمی همچون درد شکم در یک سمت، احساس درد و ناراحتی در لگن و نفخ شکم خود را بروز می‌دهد
  • کیست رحم اغلب مرتبط با سندروم اندرومتریوز و تغییرات هورمونی است، اما کیست تخمدان بیشتر مرتبط با اختلالات و مشکلات سیکل قاعدگی است
  • کیست رحم در بسیاری از موارد احتیاج به درمان ندارد، ولی می‌تواند در قدرت باروری زنان تأثیر داشته باشد یا در بارداری آن‌ها عوارض و مشکلاتی ایجاد کند. کیست‌های تخمدانی اغلب خودبه‌خود از بین می‌روند. کیست‌های تخمدانی ممکن است سبب پیچ‌خوردگی تخمدان شوند و یا گاهی خود کیست‌های دچار پارگی می‌شوند، سبب بروز خونریزی می‌شود.

چه اندازه کیست تخمدان خطرناک است ؟

به طور کلی، اندازه کیست تخمدان به تنهایی تعیین کننده خطرناک بودن آن نیست و عوامل دیگری مانند نوع کیست، علائم همراه و سرعت رشد آن نیز اهمیت دارند. با این حال، یک قاعده کلی وجود دارد:

کیست‌های کوچک‌تر از 5 سانتی‌متر (50 میلی‌متر) معمولاً بی‌خطر هستند و اغلب خود به خود از بین می‌روند. به ندرت نیاز به جراحی دارند.

کیست‌های بین 5 تا 6 سانتی‌متر نیاز به ارزیابی دقیق‌تری دارند و پیگیری منظم برای بررسی تغییرات سایز آن‌ها ضروری است.

کیست‌های بزرگ‌تر از 6 سانتی‌متر، پتانسیل بیشتری برای ایجاد علائم و عوارض دارند و باید به صورت مداوم ارزیابی شوند. احتمال نیاز به جراحی برای جلوگیری از عوارض در این اندازه بیشتر است. کیست‌های بزرگ‌تر از 5 تا 10 سانتی متر می‌توانند خطرناک باشند.

بزرگ شدن کیست تخمدان می‌تواند عوارضی مانند موارد زیر را به دنبال داشته باشد:

پیچ خوردگی تخمدان (Torsion): کیست بزرگ احتمال پیچ خوردگی تخمدان و قطع جریان خون را افزایش می‌دهد.

پارگی کیست:  کیست خیلی بزرگ ممکن است پاره شود و باعث درد شدید و خونریزی داخلی گردد.

فشار بر اندام‌های مجاور: بزرگ شدن کیست می‌تواند به مثانه و روده فشار آورده و باعث مشکلات ادراری یا اختلال در حرکات روده شود.

رژیم غذایی برای کیست تخمدان

اولین قدم در درمان کیست تخمدان، تغییر روش تغذیه است، زیرا خوراکی‌ها نقش مهمی در درمان این بیماری دارند. رژیم غذایی مناسب برای کیست‌های تخمدان شامل موارد زیر می‌شود:

  • دریافت کربوهیدرات (نان، برنج، ماکارونی و سیب‌زمینی) را به حداقل برسانید.
  • کالری کمتری دریافت کنید.
  • غذاهای فیبردار همچون میوه، سبزیجات و حبوبات مصرف کنید.
  • از مصرف بیش از اندازه غذاهای کنسروی، فرآوری شده و نمک سود خودداری کنید.
  • از مصرف غذاهایی با چربی اشباع اجتناب کنید.
  • نمک دریافتی را به حداقل برسانید.
  • خوردن مواد غذایی همچون شیر، میوه و تنقلات با یکدیگر به‌دلیل عدم توانایی معده برای هضم همزمان مشکل‌ساز می‌شود.

 

کیست رحم و تخمدان چیست؟

کیست رحم و تخمدان چیست؟

 

درمان کیست تخمدان

برای درمان کیست‌های تخمدان دکتر متخص زنان باید بر اساس علت ایجاد آن، سن بیمار و علائمی که بروز پیدا کرده‌اند، راه‌کار مناسب را انتخاب کند. اگر کیست تخمدان شما از نوع عملکردی باشد اغلب با گذشت چند هفته خودبه‌خود بهبود پیدا می‌یابد.

از همین‌رو زمانی‌که پزشک نوع کیست را عملکردی تشخیص داد، یک رویکرد انتظاری برای درمان پیشنهاد می‌دهد. بعد از گذشت چند هفته یا چند ماه سونوگرافی انجام می‌شود تا پزشک بررسی کند کیست از بین رفته یا خیر.

دیگر راه‌کارهای درمان کیست تخمدان شامل موارد زیر است:

  • دارودرمانی

بهترین دارو برای کیست تخمدان قرص‌های ضد بارداری است که برای توقف تخمک‌گذاری و پیشگیری از ایجاد کیست‌های بعدی تجویز می‌شود.

 

  • عمل کیست تخمدان

اگر کیست شما با علائم همراه باشد نشان دهنده بزرگ شدن آن است که در این صورت پزشک جراحی را توصیه خواهد کرد. انتخاب نوع عمل کیست تخمدان به اندازه و شکل ظاهر شدن آن در سونوگرافی بستگی دارد. انواع جراحی عبارتند از:

  • لاپاراسکوپی

در این روش پزشک با ایجاد برش کوچکی در شکم، دوربین مخصوصی را برای مشاهده اندام تناسلی و حفره لگن وارد بدن شما می‌کند. در صورت نیاز کیست‌های تخمدان توسط سیستکتومی تخمدان (برش کوچک) برداشته می‌شود.

  • لاپاراتومی

در صورتی که کیست تخمدان بیش از حد بزرگ باشد، پزشک با ایجاد برش طولی یا عرضی بر روی شکم اقدام به خارج کردن آن می‌کند. سپس با نمونه‌برداری از کیست در صورت سرطانی بودن آن، تصمیم‌گیری لازم با انکولوژیست زنان برای برداشت رحم و تخمدان‌ها انجام می‌شود.

درمان خانگی کیست تخمدان

در مواقعی که علائم ناشی از کیست‌های تخمدان محدود هستند، می‌توان آن‌ها را با برخی راه‌کارهای درمان خانگی برطرف کرد.

از طرفی دختران مجردی که درگیر این مشکل هستند نباید از قرض ضد بارداری برای درمان استفاده کنند، زیرا سیکل عادت ماهانه آن‌ها به‌هم می‌ریزد. بنابراین باید گفت درمان خانگی کیست تخمدان در دختر مجرد بهترین راه‌کار است که عبارتند از:

  • استفاده از داروهای ضد درد (استامینوفن، ایبوپروفن و ناپروکسن) که بدون نسخه قابل تهیه هستند.
  • گرما درمانی به کمک پد حرارتی می‌تواند به کاهش گرفتگی و درد عضلات کمک کند.
  • حمام نمک باعث تسکین درد ناشی از کیست تخمدان می‌شود.
  • بادام دارای سطح بالایی از منیزیم است که گنجاندن آن در رژیم غذایی باعث رفع درد و گرفتگی عضلات می‌شود.
  • چای بابونه و زنجبیل با خواض ضد التهابی می‌تواند به گرفتگی عضلات ناشی از کیست‌های تخمدان کمک کند.
  • با ایجاد تغییر در سبک زندگی خود همچون فعالیت بدنی منظم علائم کیست تخمدان را مدیریت کنید.
  • انجام مدیتیشن، یوگا و تنفس عمق استرس و اضطراب درد ناشی از کیست‌های تخمدان را بهبود می‌بخشد.
  • حفظ تناسب اندام در تولید هورمون‌های کنترل کننده کیست در تخمدان‌ها نقش مهمی دارد.

 

ورزش

ورزش

درمان کیست تخمدان با رژیم غذایی

یکی از راه‌های درمان نارسایی زودرس تخمدان تغییر رژیم غذایی است. برخی از غذا‌ها یا عادات غذایی می‌تواند برای کیست تخمدان مضر باشد. بهتر است این موارد را از برنامه غذایی خود حذف کنید:

  • انواع کنسرو و مواد غذایی که نگهدارنده دارند.
  • انواع غذای سرشار از قند ساده مثل نوشابه، آبمیوه صنعتی، بستنی، شیرینی و غیره.
  • غذاهای سنگین مانند پیتزا، لازانیا، کله‌پاچه.
  • غذاهای سرد مانند دوغ، برنج، ماهی و میوه‌هایی مانند گیلاس و هلو.

سعی کنید غذاهایی مصرف کنید که کربوهیدرات پیچیده دارند؛ یعنی حاوی مقدار زیادی فیبر هستند. هرچه فیبر مواد غذایی بیشتر باشد هضم آن در دستگاه گوارش کندتر است و قند خون به آرامی وارد جریان خون می‌شود. غذاهای سرشار از فیبر عبارتند از:

  • ماکارونی سبوس‌دار
  • جو
  • برنج قهوه‌ای
  • حبوبات

درمان کیست تخمدان با ورزش (بهترین ورزش برای کیست تخمدان)

ورزش یک راه حل عالی برای حفظ سلامت و ایجاد سبک زندگی سالم است. فواید ورزش بر هیچکس پوشیده نیست اما شاید ندانید که ورزش کردن می‌تواند کیست‌های کوچک را برطرف کند. همچنین ورزش کردن به درمان و مدیریت تخمدان پلی کیستیک کمک بسیار زیادی می‌کند. پیاده روی را می‌توان یکی از کاربردی‌ترین ورزش‌ها برای انواع بیماری نام برد.

 

کیست رحم و تخمدان چیست؟

کیست رحم و تخمدان چیست؟

 

ورزش های ممنوع برای کیست تخمدان

اگر علائم کیست تخمدان خطرناک را دارید، از ورزش‌های سنگین مانند بدنسازی، کوهنوردی، دویدن سریع یا وزنه برداری و ورزش‌های رزمی دوری کنید. بهترین راه برای درمان کیست، روی آوردن به ورزش‌های سبک مانند پیاده روی است.

درمان کیست تخمدان در طب سنتی و با داروهای گیاهی

قاتل کیست تخمدان

بهترین دارو و دمنوش برای از بین بردن کیست تخمدان چیست؟ برخی از داروهای گیاهی می‌تواند به از بین رفتن خودبه‌خودی کیست‌های کوچک کمک کند. انواع درمان کیست در طب سنتی عبارتند از:

بهترین دمنوش برای کیست تخمدان

  • سرکه سیب: سیب به دلیل پتاسیم بالایی که دارد می‌تواند به رفع کیست کمک کند. یک قاشق سرکه سیب را با یک لیوان آب ترکیب کنید و در طول روز دو مرتبه از آن بنوشید. سرکه سیب برای قطع پریودی هم می‌تواند مفید باشد و به درمان آن کمک کند.
  • دمنوش بابونه (بهترین دمنوش برای کیست تخمدان): دمنوش بابونه یا داروی گیاهی کیست تخمدان، می‌تواند به تنظیم سیکل قاعدگی کمک کند.
  • گیاه بومادران: از خواص بومادران برای کیست تخمدان نیز می‌توان به درمان عفونت‌های زنانه و تنظیم‌ هورمون‌ها اشاره کرد.
  • زنجبیل: زنجبیل نیز مانند بابونه طبع گرمی دارد و می‌تواند چرخه قاعدگی را منظم کند.
  • بادام: بادام سرشار از منیزیم است و می‌تواند فعالیت تخمدان را بهبود بخشد. شما می‌توانید بادام را بخورید یا از روغن بادام برای ماساژ ناحیه شکم استفاده کنید. در برخی موارد، علاوه بر روش‌های گفته شده، طب سوزنی کیست تخمدان هم توصیه شده است.
  • رازیانه: از خواص رازیانه برای رحم و تخمدان غافل نشوید که در تسکین درد موثر است و به جلوگیری از سرطان رحم و یائسگی زودرس کمک می‌کند.
  • چای کوهی: از مهمترین خواص چای کوهی برای کیست تخمدان این است که نه تنها درد آن را تسکین می‌دهد، بلکه به مرگ سلول‌های سرطانی هم کمک می‌کند.
  • تغذیه مهم‌ترین عامل در درمان این کیست ها در خانه است. غذاهای حاوی فیبر بالا، پروتئین، امگا ۳، ویتامین D و منیزیم می‌تواند در فرایند درمان بسیار کمک‌ کننده باشند.

نشانه ها و علائم دفع کیست تخمدان چیست؟

کیست تخمدان چگونه دفع میشود؟ زمانی که کیست خود به خود دفع شود علائمی در بدن فرد ایجاد می‌شود که عبارت است از:

  • تورم در ناحیه شکم: اگر کیست بزرگ باشد یا تخمدان پلی کیستیک باشد، معمولا باعث برآمده شدن شکم فرد می‌شود. زمانی که کیست بترکد، خون و مایعات درون کیست به حفره شکمی منتقل می‌شود و تورم شکم بیشتر می‌شود. این حالت در بروز علائم دفع کیست هموراژیک هم می‌تواند نقش داشته باشد.
  • احساس درد در شکم: اگر کیست در تخمدان بترکد، یک درد ناگهانی و شدید ناحیه شکم را در بر می‌گیرد به نحوی که فرد نمی‌تواند درد آن را تحمل کند. برای اینکه مطمئن شوید کیست دفع شده باید سونوگرافی انجام دهید.
  • خونریزی: شایع‌ترین نشانه دفع کیست، خونریزی است. زمانی که کیست پاره شود شما آن را به صورت لکه‌بینی احساس خواهید کرد. معمولا دفع کیست در زمان پریودی اتفاق می‌افتد به همین دلیل فرد متوجه دفع آن نمی‌شود اما اگر بین دو سیکل قاعدگی دچار لکه بینی شدید نشان‌دهنده دفع کیست است.

کیست تخمدان در یائسگی ایجاد می شود؟

اکثر کیست‌های تخمدان به چرخه قاعدگی ربط دارند و تعدادی از آنها وابسته به سیکل قاعدگی نیستند. کیست تخمدان پس از یائسگی زودرس کمتر دیده می‌شود اما اگر زنان یائسه دچار کیست شوند احتمال اینکه تبدیل به سرطان شود زیاد است. این زنان باید وضعیت سلامت تخمدان خود را مرتب چک کنند.

کیست تخمدان در بارداری خطرناک است؟

کیست تخمدان چه اندازه خطرناک است؟ در دوران بارداری نوع خاصی از کیست به وجود می‌آید که نه تنها خطری ندارد بلکه در ۱۲ هفته اول بارداری به حفاظت از جنین کمک می‌کند و پس از آن در بدن دفع می‌شود؛ اما گاهی اوقات ممکن است این کیست تا انتهای بارداری از بین نرود که در این صورت باعث خونریزی یا پیچیدگی رحم می‌شود. با رسیدن به این مرحله باید کیست را با جراحی خارج کرد.

کلام پایانی

کیست رحم و تخمدان معمولا بدون علائم است؛ اما گاهی با نشانه‌هایی مثل نفخ یا تورم شکم، حرکات دردناک روده، درد لگن قبل یا در طول سیکل قاعدگی، مقاربت دردناک، درد در ناحیه کمر یا ران، حساسیت سینه و تهوع و استفراغ همراه است.

اگر شما برای مدت چند روز این علائم را با نشانه‌های دیگری ازجمله درد شدید در ناحیه شکم، رحم و لگن، ورم، تب، غش یا سرگیجه، تنفس‌های تند و پی‌درپی تجربه کردید حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید.

تغذیه مهم‌ترین عامل در درمان این کیست ها در خانه است. غذاهای حاوی فیبر بالا، پروتئین، امگا ۳، ویتامین D و منیزیم می‌تواند در فرایند درمان بسیار کمک‌ کننده باشند.

قرص منیزیم پلاس Magnesium Plus یوروویتال

قرص منیزیم پلاس Magnesium Plus یوروویتال کمک به سلامت سیستم عصبی و عضلانی

جهت مطالعه بیشتر در مورد درمان افتادگی رحم و بارداری خارج رحمی کلیک کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

2 + هفده =