انگشتان به ویژه انگشتان دست از پر کاربرد ترین و فعال ترین اعضای بدن هستند که به شکل ارادی بسیاری از فعالیت ها به واسطه آن ها انجام میشود. کار کردن زیاد با انگشتان دست موجب شده که در طول زندگی آسیب زیادی ببینند. همچنین از دست دادن قابلیت حرکتی انگشتان یکی از شایع ترین علائمی است که سبب میشود افراد به متخصص بیماری های دست مراجعه نمایند. در بیشتر موارد این حالت به صورت موقتی ایجاد میشود در اکثر موارد تا بهبودی کامل و برای استراحت مفاصل انگشت، از انواع آتل انگشت دست استفاده میشود. این شیوه درمانی در ثابت نگه داشتن مفاصل بین انگشتی، کاهش درد و روند بهبودی بسیار مؤثر است.
کاربرد های انواع آتل انگشت دست
معمولاً در اثر کاهش قدرت انگشتان، فرد قادر به انجام فعالیت های روزمره نمیباشد. دلایل بروز این عارضه شامل انقباض دوپویترن، آرتروز، انگشت ماشه ای قفل شده و آسیب دیدگی های مختلف میباشد. امکان دارد خشکی مفصل و کاهش قابلیت حرکتی نیز با بروز درد همراه باشد. آتل انگشت جهت رفع این دردها و بی حرکت نمودن موقت محل شکستگی میباشد. از دیگر کاربرد های آتل انگشت در صورت دررفتگی اندام، موقتا از محل حادثه تا رساندن بیمار به اولین مرکز درمانی یا موقتا از زمان رسیدن بیمار به اورژانس تا زمان انجام درمان قطعی توسط پزشک، است. آتل با بی حرکت نمودن استخوان و مفصل موجب کاهش درد اندام بعد از آسیب شده و مانع از ایجاد آسیب بیشتر در اندام به علت حرکت استخوان های شکسته شده میشود. درمان قطعی شکستگی، پیچ خوردگی و دررفتگی و بی حرکت نمودن استخوان یا مفصل بعد از عمل جراحی، موارد استفاده از آتل انگشت دست میباشند.
علل و علائم شکستگی انگشتان دست
زمانی که به انگشت نیروی زیادی در جهت اشتباه وارد شود، ضربه توپ در ورزش، افتادن و یا گیر کردن انگشت در بین دو جسم سخت رخ دهد، شکستگی انگشت اتفاق می افتد. علل شکستگی های انگشت، از نظر شدت، تقریبا گسترده هستند. برخی شکستگی ها خیلی واضح اند و به صورت بدشکل، دردناک یا کوتاه میباشند. از شکستگی های کوچک تر، در ابتدا به راحتی چشم پوشی می شود و زمانی واضح تر می شود که انگشت هم چنان پس از چند روز از وقوع آسیب، دردناک است. وابسته به نوع و شدت شکستگی، فرآیند درمان می تواند بسیار متنوع باشد.
علائم شکستگی انگشت دست، درد و تورم در محل شکستگی، کبودی، گاهی (اما نه همیشه) از دست رفتن قابلیت حرکت دادن و درد در هنگام لمس محل شکستگی میباشند که در اغلب موارد، آتل بندی انجام می گردد تا شکستگی، ثابت و در موقعیت درست نگه داشته شود و محل شکستگی ترمیم گردد. آتل وسیله ای است گچی، آلومینیومی یا پلاستیکی که جهت حفظ وضعیت اندام و جلوگیری از تغییر ناگهانی آن استفاده می شود. اغلب شکستگی های انگشت با آتل بندی و تمرین، درمان می شوند.
آتل انگشت
اتل انگشت کوچکترین آتل برای ثابت نگه داشتن استخوان و مفاصل انگشت است که روند بهبود آن را تسریع می نماید و درد ناشی از آسیب را کاهش می دهد. با آتل بندی و درمان فیزیوتراپی صحیح، اغلب افراد به حرکت، استحکام و عملکرد کامل دست می یابند.
آتل انگشت معمولا از یک نوار آلومینیمی درست میشود که در تمام طول یک انگشت دست قرار میگیرد. آتل انگشت قابل برش به اندازه دلخواه است و در قسمت بیرونی از جنس سخت و در قسمت داخلی از مواد نرم ساخته شده.
انواع آتل انگشت دست
جنس پلاستیک یا فلز که از قبل به شکل اندامی که باید برای آن بکار رود، آماده شده است.
جنس گچ یا فایبرگلاس که توسط پزشک یا دیگر پرسنل درمانی به شکل اندام مورد نظر ساخته میشود.
موارد استفاده از آتل انگشت
برای انگشت ماشه ای
جهت عارضه وارد بر مفاصل انتهایی و میانی انگشت شست
رفع خم شدگی انگشت
رفع ناپایداری جانبی انگشتان
رفع انحراف مفصل متاکارپو فالانژیال
آتل انگشت کوتاه TANYAR تن یار
آتل انگشت کوتاه تن یار از جمله محصولات گروه مچ بند طبی می باشد که در مواردی چون دفرمیتی و شکستگی انگشت مورد استفاده قرار می گیرد. آتل باید به قدری بلند باشد که بتواند مفاصل بالا و پایین محل شکستگی را ثابت نماید. آزاد بودن یکی از مفصل ها میتواند موجب حرکت و جابهجایی شکستگی گردد. آتل انگشت تن یار از خم شدن و حرکت عضو جلوگیری می نماید. جهت تهیه این محصول میتوانید بر روی عکس آن کلیک بفرمایید.
نکات قابل توجه و مزایای استفاده از آتل انگشت دست
استفاده از آتل سبب رفع ورم میشود. در نتیجه آتل برای درمان عارضه های مختلف عضلانی-اسکلتی مانند شکستگی یا پیچ خوردگی های شدید و یا تثبیت جهت جا انداختن در رفتگی ها مناسب می باشد.
استفاده از آتل به ایجاد محدودیت در حرکت خم کردن انگشت و کاهش التهاب کمک می نماید.
میزان ایجاد محدودیت در حرکت اندام توسط گچ بیشتر از آتل میباشد. گچ بیشتر در موارد شکستگی استخوان مورد استفاده قرار میگیرد. جهت بهرهمندی از مزایای این ابزار درمانی و کاهش ایجاد عوارض، معمولاً استفاده از گچ و آتل برای مدت زمان محدود توصیه میشود.
استفاده از گچ یا آتل جهت بیحرکت نگه داشتن اندام مورد نظر برای مدت طولانی باعث ایجاد درد مزمن، خشکی مفصل، آتروفی عضلانی و ایجاد عارضه های دیگر (مانند سندرم درد منطقهای پیچیده) میشود.
در صورت استفاده از گچ یا آتل، بیمار بایستی جهت اطمینان از بهبود به دقت تحت نظارت قرار بگیرد.
بسته به محل و شدت آسیب دیدگی امکان دارد از آتل های مختلفی استفاده شود. نحوه استفاده و کاربرد انواع آتل نیز با یکدیگر متفاوت میباشند.
لازم است به محض آتل بندی مناسب انگشت، درد بهبود یابد. زمان شروع حرکت، بر اساس نوع شکستگی، متفاوت خواهد بود.
شکستگی های دیگر نیاز دارند شش هفته تا 2-3 ماه بدون حرکت باقی بمانند تا به استحکام 80-90 درصدی دست یافته شود.
رفع ناراحتی و ضعف نهایی، زمان بیشتری می برد اما به ندرت در این حین باعث کاهش عملکرد می شود.
کلام پایانی
در صورتی که شکستگی انگشت در اثر علل مختلف رخ دهد، لازم است تا در ارتباط با استفاده از آتل انگشت با پزشک مشورت گردد. علائم شکستگی انگشت درد، تورم و کبودی در محل شکستگی میباشد. پزشک پیشرفت بیماری و عملکرد دست بیمار را ارزیابی نموده و همچنین نوع عارضه و میزان آسیب دیدگی را جهت انتخاب نوع مناسب آتل بررسی می نماید. رفع خم شدگی انگشت و ناپایداری جانبی انگشتان از موارد استفاده از آتل انگشت میباشند. درمان قطعی شکستگی، پیچ خوردگی و دررفتگی و بی حرکت نمودن استخوان یا مفصل بعد از عمل جراحی نیز از کاربردهای آتل انگشت هستند. جهت تهیه انواع آتل انگشت میتوانید به وب سایت فارماکالا مراجعه نمایید.
در این بخش از مجله فارماکالا با ما همراه باشید با، ویدیو نحوه استفاده از آتل انگشت