سلامت خانواده, فارما مگ

همه چیز در مورد خون دماغ یا خونریزی بینی

همه چیز در مورد خون دماغ یا خونریزی بینی

همه چیز در مورد خون دماغ یا خونریزی بینی

خونریزی بینی که به آن خون دماغ هم گفته می‌شود، امری شایع است. این مشکل شاید ترسناک به نظر برسد اما به‌ ­ندرت حاکی از مشکل جدی است. بینی مویرگ­‌های زیادی دارد که نزدیک به سطح جلو و عقب بینی هستند. این مویرگ­‌ها بسیار ناز بوده و به­‌ سادگی دچار خونریزی می­‌شوند. خون دماغ شدن در بین بزرگسالان و کودکان بین سنین 3 تا 10 سال شایع است.

انواع خونریزی بینی چیست؟

انواع خونریزی بینی دو دسته است و باتوجه‌به محل آن تعیین می‌شود. یک نوع آن جدی‌تر از نوع دیگر است.

  • خون دماغ قدامی: خونریزی از قسمت پایین بینی در سپتوم (تیغه‌ای که دو طرف بینی را از هم جدا کرده‌است) شروع می‌شود. رگ‌های کوچک و مویرگ‌های این ناحیه شکننده هستند و به‌راحتی خونریزی می‌کنند. شایع‌ترین نوع خونریزی نوع قدامی است و معمولا جدی نیست. بیشتر در کودکان دیده می‌شود و می‌توان در خانه آن را درمان کرد.
  • خون دماغ خلفی: در قسمت عمیق و داخلی بینی ایجاد می‌شود. رگ‌های بزرگ در پشت بینی در نزدیکی گلو درگیر شده و خونریزی شدیدی را ایجاد می‌کند. این نوع خونریزی جدی‌تر بوده و ممکن است به مراقبت‌های پزشکی نیاز باشد. در بزرگسالان این نوع خونریزی بیشتر دیده می‌شود.

علل خونریزی بینی یا خون دماغ

خونریزی بینی دلایل مختلفی دارد. به‌­ندرت پیش می‌­آید که خون دماغ ناگهانی یا نامتناوب، جدی باشد. اگر مرتبا خون دماغ می‌شوید، ممکن است مشکل جدی داشته باشید و بهتر است به پزشک مراجعه کنید.

خشکی هوا شایع‌­ترین علت خون دماغ شدن است. زندگی در آب­‌وهوای خشک و استفاده از سیستم گرمایش مرکزی یاعث خشک شدن غشای بینی می­‌شود که بافت درون بینی است.

این خشکی باعث سفت شدن فضای داخل بینی می­‌شود که خارش‌­آور و آزاردهنده است. اگر بینی‌تان را بخارانید یا تمیز کنید، خونریزی می­‌کند.

استفاده از داروهای ضد حساسیت و ضد احتقان برای درمان حساسیت، سرماخوردگی یا مشکلات سینوسی هم ممکن است باعث خشکی غشای بینی و خون دماغ شود. پاک کردن مکرر بینی با دستمال نیز از دیگر علت­‌های خونریزی بینی است.

عوامل زیر در بروز خونریزی بینی شایع است:

  • فرو کردن شی خارجی در بینی
  • حساسیت به مواد شیمیایی
  • واکنش آلرژیک
  • ضربه دیدن بینی
  • عطسه­‌های مکرر
  • تمیز کردن بینی
  • هوای سرد
  • عفونت دستگاه تنفسی فوقانی
  • دوز بالای آسپرین

 

همه چیز در مورد خون دماغ یا خونریزی بینی

همه چیز در مورد خون دماغ یا خونریزی بینی

 

سایر عوامل خون دماغ:

  • فشار خون بالا
  • اختلال خونریزی
  • اختلال تشکیل لخته خون
  • تخلیه مکرر بینی
  • عفونت سینوس‌ها
  • داروهای رقیق‌کننده خون
  • استفاده مکرر از اسپری بینی
  • انحراف بینی
  • آترواسکلروز
  • جراحی صورت و بینی
  • تومور بینی
  • پولیپ بینی
  • سرطان خون
  • بارداری

علائم خون دماغ در کودکان

خون دماغ در کودکان ممکن است شامل سردرد شدید، تهوع و استفراغ، ضعف عضلات، کاهش وضوح بینایی، تشنج‌ها و کاهش وضوح آگاهی باشد. در صورت مشاهده هر یک از این علائم، باید به اورژانس پزشکی مراجعه شود.

به عنوان والدین یا مراقبان، باید به شدت از کودکان در مقابل خطر ضربه و آسیب به سر آن‌ها محافظت کنید تا از وقوع خون دماغ در بچه‌ها و آسیب‌های جدی جلوگیری شود. همچنین، آگاهی از علائم خون‌ریزی بینی و اقدامات سریع در صورت بروز آن، از اهمیت بالایی برخوردار است.

عوامل خونریزی بینی در کودکان

بیشتر خونریزی های بینی وقتی اتفاق می‌افتد که رگ های خونی کوچکی که در داخل بینی قرار دارند به دلیلی پاره شوند و خونریزی کنند. این رگ های خونی بسیار شکننده  ظریف هستند و بسیار نزدیک به سطح پوست قرار دارند، و این موضوع  باعث می‌شود به آسانی تحت آسیب دیدگی قرار گیرند. این مشکل معمولاً به دلیل یکی یا ترکیبی از دلایل زیر ایجاد می‌شود:

  1. آسیب فیزیکی
  2. خشکی مخاط
  3. التهابات
  4. تورم عروق
  5. استفاده از داروها
  6. تحریکات خارجی

به علت جدی بودن معضل خون دماغ در کودکان و خردسالان، همیشه به سلامتی قلب و عروقی آن‌ها توجه کنید و از راه‌های پیشگیری مانند تغذیه سالم، ورزش منظم و مشاوره پزشکی استفاده کنید.

مراحل و روش‌های کنترل خون دماغ کودکان و بزرگسالان

کنترل خون دماغ یک فرآیند حیاتی است که به حفظ عملکرد بهینه مغز و جلوگیری از مشکلات جدی سلامتی مرتبط با عرضه ناکافی یا فراوانی خون به مغز مرتبط است. این فرآیند شامل مراحل مختلفی می‌شود که برای تضمین عملکرد صحیح مغز بسیار حیاتی هستند. در ادامه به اقداماتی که می‌تواند از خون دماغ شدن کودکان و بزرگسالان جلوگیری کند می‌پردازیم:

  • دراز نکشید، بنشینید یا بایستید.
  • برای پاک کردن خون از دستمال یا پارچه لطیف مرطوب استفاده کنید.
  • سر خود را به سمت جلو ببرید و هرگز سر خود را به عقب خم نکنید زیرا این کار می‌تواند خون را در گلو شما جاری کند.
  • قسمت نرم بینی خود را به هم  فشار دهید (درست در زیر قسمت استخوانی بینی) و از طریق دهان نفس بکشید. این کار را به مدت 10 دقیقه انجام دهید. اطمینان حاصل کنید که فشار را بدون توقف 10 دقیقه ادامه می‌دهید .
  • به نظر می‌رسد زمانی که بینی را در این مدت نگه داشته‌اید زمان به کندی می‌گذرد و بهتر است شخصی را مسئول اندازه گیری زمان نمایید تا حداقل ده دقیقه به این کار ادامه دهید.
  • اگر بعد از 10 دقیقه فشار بر بینی، خون دماغ کودک قطع نشد، 10 دقیقه دیگر آن را فشار دهید. اگر هنوز متوقف نشده است  بهتر است کودک را در همین حین به دکتر برسانید.
  • به داخل بینی خود دست نزنید، آن را مالش ندهید و آن را از هوا  پر نکنید زیرا این کارها می‌تواند باعث خونریزی بیشتر بینی کودک شما شود.

کنترل خون دماغ یک فرآیند چند مرحله‌ای است که نیاز به مراقبت دقیق دارد تا عملکرد بهینه مغز تضمین شود. از این رو، در نظر داشته باشید که توجه به تنظیم فشار خون، جریان خون مغزی، و پیشگیری از مشکلات عروقی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

 

همه چیز در مورد خون دماغ یا خونریزی بینی

خونریزی بینی

 

آیا می‌توانیم از خون دماغ پیشگیری کنیم؟

خون دماغ یکی از مشکلات جدی سلامتی است که ممکن است باعث عوارض جبران‌ ناپذیری گردد. در حالی که ممکن است نتوان به طور کامل از وقوع این مشکل جلوگیری کرد، اما اقداماتی می‌تواند خطرات آن را کاهش دهد. لازم به ذکر است که هر فرد باید با پزشک خود مشورت کند و راهکاری مناسب برای پیشگیری از خون دماغ بر اساس وضعیت سلامت خود بیابد.

همچنین، آگاهی از علائم و نشانه‌های خون دماغ مخصوصا در کودکان خردسال، و اقدام سریع برای مراجعه به مراکز درمانی در صورت لزوم، می‌تواند جلوی عواقب جدی‌تری را بگیرد.

آیا خون دماغ نشانه سرطان خون است؟

علائم سرطان خون ممکن است در ابتدا بسیار مخفیانه و ظریف باشد و شامل خستگی، تب غیرقابل توضیح، کوفتگی غیرطبیعی، سردرد، خونریزی بیش از حد (مانند خونریزی مکرر از بینی)، کاهش وزن ناخواسته و عفونت های مکرر باشد.

بنابراین تنها داشتن خونریزی بینی نمی تواند نشان دهنده ابتلا به سرطان خون باشد که لازم است این مشکل توسط یک پزشک متخصص مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد. در نهایت، اگر شما یا اطرافیانتان دچار علائم چندتا از نگران‌کننده در این مطالب هستید، بهتر است با یک پزشک متخصص مشوره کنید تا تشخیص دقیق و درمان مناسب را دریافت کنید.

آیا خونریزی بینی مشکلی جدی است؟

اگرچه دیدن خونی که از بینی خارج می شود می تواند علامتی هشدار دهنده باشد، اما بیشتر خون دماغ ها جدی نیستند و می توان آن ها را در خانه کنترل کرد. هر چند، باید بعضی از موارد خونریزی بینی را با پزشک خود بررسی کنید. برای مثال، زمانی که به صورت مداوم خون دماغ می شوید باید به پزشک مراجعه کنید؛ این موضوع می تواند نشانه ی اولیه ی بیماری های دیگر باشد که باید مورد بررسی قرار گیرند.

گاهی اوقات خون دماغ ناشی از عروق بزرگ پشت بینی است که باعث خونریزی شدید شده و می تواند خطرناک باشد. در این حالت، شما به مراقبت های پزشکی نیاز خواهید داشت؛ به ویژه اگر خونریزی با یک آسیب شروع شده باشد و بعد از 20 دقیقه وارد کردن فشار مستقیم روی بینی، قطع نشود. برای یاد گرفتن مراحل متوقف کردن خون دماغ، حتماً ادامه ی مطلب را مطالعه کنید.

علت خون دماغ شدن صبحگاهی چیست؟

یکی از دلایل اصلی خونریزی بینی در صبح آلرژی است. علائم آلرژی در برخی از افراد صبحگاه بیشتر می‌شود. در این شرایط بینی خارش پیدا می‌کند و در اثر خاراندن آن به رگ‌های خونی آسیب وارد می‌شود. ممکن است به‌دلیل گرفتگی بینی مکررا به آن فشار وارد کند و رگ‌ها پاره شوند.

علت خون دماغ شدن ناگهانی چیست؟

خونریزی ناگهانی معمولا جدی نیست و به دلیل خشکی هوا یا سرماخوردگی و مشکلات سینوسی ایجاد می‌شود. زندگی در آب‌وهوای خشک و استفاده از سیستم گرمایش مرکزی باعث خشکی بینی و پاره‌شدن مویرگ‌ها می‌شود. اگر سرما خورده‌اید، از آنتی‌هیستامین و داروهای ضداحتقان استفاده کنید تا احتمال خونریزی کمتر شود.

 

همه چیز در مورد خون دماغ یا خونریزی بینی

خون دماغ یا خونریزی بینی کوودکان

 

علت خون دماغ شدن کودکان چیست؟

بیشترین دلیلی که در کودکان سبب خونریزی بینی می‌شود، به خشکی بینی و حساسیت مرتبط است. معمولا خونریزی در کودکان به علت بیماری، کمتر دیده‌می‌شود. همچنین کودکان بیشتر از دیگران با بینی خود بازی می‌کنند. این اتفاق باعث می‌شود که بینی آنها نسبت به دیگران بیشتر خونریزی بکند. همچنین کودکان زمین می‌خورند و صورت آنها با اجسام سخت برخورد می‌کند. این اتفاق باعث خونریزی بینی می‌شود.

علت خون دماغ شدن در بزرگسالان چیست؟

در مواقع بیشتر خونریزی در بزرگسالان اتفاق می‌افتد. اینکه چرا خونریزی در بزرگسالان دیده‌می‌شود، احتمالا ذهن شما را درگیر کرده‌است. از شایع‌ترین علت‌هایی که باعث خونریزی در بزرگسالان می‌شود، این است که بینی افراد خشک است و به سادگی و با عطسه و حتی سرفه، به خونریزی می‌افتد.

همچنین ممکن است که حساسیت و تحریک بینی هم باعث خونریزی شود. از دیگر مواردی که ممکن است باعث خونریزی بینی در بزرگسالان شود، بیماری است. مثلا ممکن است که فرد با سرطان، فشار خون بالا، سردرد و مواردی از این قبیل هم دچار خونریزی بینی شود.

خونریزی بینی بعد از عمل نشانه چیست؟

کسانی که بینی خود را عمل می‌کنند تا یک هفته احتمال خونریزی و لکه بینی از بینی را دارند. این افراد همچنین ممکن است که با کبودی و درد در ناحیه‌ی بینی هم مواجه شوند. این مسئله مشکلی ندارد به خصوص اگر بعد از بیرون آوردن تامپون از بینی دیده‌شود. اما اگر خونریزی از بینی طولانی شود و شدت پیدا کند، باید به دکتر مراجعه کنید. زیرا ممکن است که نشان‌دهنده‌ی مشکلات جدی‌تر باشد.

تشخیص خون دماغ

اگر به­‌دلیل خون دماغ شدن تحت مراقبت قرار بگیرید، پزشک از طریق معاینه­ فیزیکی علت را تشخیص می­‌دهد. او آثار شی خارجی را در بینی بررسی می‌­کند و درمورد سابقه پزشکی و داروهایی که در حال حاضر مصرف می‌­کنید از شما سوال می‌­پرسد.

سایر علائم و صدماتی را که اخیرا به شما وارد شده با پزشک در میان بگذارید. با یک تست مشخص نمی­‌توان دلیل خون دماغ را تشخیص داد. با این حال، ممکن است پزشک برای پیدا کردن علت از تست تشخیصی استفاده کند. از جمله­ این تست­‌ها می­‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • شمارش کامل خون (CBC) که نوعی آزمایش خون برای تشخیص اختلالات خونی است
  • تست انعقاد خون (PTT) که نوعی آزمایش خون برای تعیین مدت زمان تشکیل لخته خون است
  • عکس­‌برداری با اشعه­ ایکس از صورت و بینی
  • آندوسکوپی بینی
  • سی­تی‌­اسکن بینی

چه زمانی برای درمان خون دماغ به دکتر مراجعه کنیم؟

اگر خونریزی بینی شما بدون وقفه به مدت ۲۰ دقیقه طول بکشد، خونریزی بینی ممکن است نشان‌دهنده اختلالات انعقادی خونریزی‌دهنده نظیر هموفیلی یا مصرف داروهای رقیق‌کننده خون باشد.

اینکه چه میزان خونریزی برای بدن شما قابل قبول است، به میزان سلامتی بدن شما بستگی دارد. درصورتی‌که خون از بینی شما فوران می‌کند، اگر مبتلا به آنمی یا هموفیلی هستید یا داروهای رقیق‌کننده خون استفاده می‌کنید، از‌دست‌دادن زیاد خون یک نگرانی اساسی است. اگر علائمی همانند خستگی، احساس سرگیجه یا سبکی سر، رنگ پریدگی، تپش قلب یا درد قفسه سینه را تجربه کنید نشانه کم‌خونی است و لازم است فورا به دکتر داخلی مراجعه کنید.

اگر خونریزی بینی شما با یک ضربه شدید به صورت ایجاد شده‌باشد (البته توجه داشته‌باشید که ضربه‌های جزئی مثل زمین‌خوردن ساده و خونریزی‌های جزئی مد نظر نیست) مثلا زمانی که از پله‌ها زمین خورده‌اید، دعوا کرده‌اید، یا حوادث دیگر باعث خونریزی بینی شما شده‌اند، ممکن است دچار مشکل جدی پزشکی شده‌باشید و حتی ممکن است تورم بینی جلوی تنفس شما را بگیرد، پس در این حالت باید به پزشک یا اورژانس مراجعه کنید.

اگر علت خونریزی فشار خون بالا باشد، خونریزی بینی ناگهانی اتفاق‌می‌افتد. درصورتی‌که سابقه فشار خون بالا دارید، یا اگر خون دماغ با سردرد ضربان‌دار یا گیجی همراه باشد، حتما به پزشک معالجتان مراجعه کنید.

اگر در هنگام خونریزی بینی طعم خون احساس می‌کنید، احتمال بیشتری دارد که دچار خونریزی خلف بینی شده‌باشید. این نوع خونریزی جدی‌تر است و با فشار دادن حفرات بینی متوقف نمی‌شوند. از آنجایی که ممکن است عروق خونی اصلی درگیر شده باشند، لازم است که به اورژانس مراجعه کنید.

همان‌طور که گفتیم در بیشتر مواقع خون‌دماغ جدی نبوده و با درمان‌های خانگی برطرف می‌شود. اما درصورتی‌که موارد زیر را تجربه کردید، باید سریعا به پزشک مراجعه کنید. حتی شاید لازم باشد با اورژانس تماس بگیرید تا سریعا مراقبت‌های پزشکی انجام شود.

  • اگر پس از ۱۵ تا ۲۰ دقیقه فشار مستقیم روی بینی نتوانید خونریزی را متوقف کنید.
  • خونریزی سریع داشته یا مقدار زیادی (بیش از یک فنجان خون) از دست داده‌اید.
  • در تنفس دچار مشکل شده‌اید.
  • به دلیل بلعیدن مقدار زیادی خون استفراغ کنید.
  • خونریزی به دلیل ضربه سر یا آسیب جدی ایجاد شده‌است.

 

همه چیز در مورد خون دماغ یا خونریزی بینی

همه چیز در مورد خون دماغ یا خونریزی بینی

 

برای درمان خونریزی بینی به چه دکتری مراجعه کنیم؟

ابتدا با دیدن خونریزی از بینی می‌توانید به دکتر عمومی و یا دکتر گوش و حلق و بینی مراجعه کنید. دکتر گوش و حلق و بینی و یا دکتر عمومی در صورت لزوم شما را به دکتر مورد نظر ارجاع می‌دهد که می‌تواند دکتر قلب و عروق و یا دکتری با تخصص دیگر باشد.

درمان خون دماغ چیست؟

شاید مهم‌ترین سؤال این باشد که چگونه خون بینی را قطع کنیم؟ خونریزی‌های بینی معمولا جدی نیستند. شما می‌توانید اغلب آنها را در خانه درمان کنید.

  • اگر دچار خونریزی از بینی شدید، آرام بمانید. عصبی‌شدن ممکن است باعث شود که خونریزی بیشتر شود. لذا سعی کنید آرام باشید.
  • بایستید، دراز نکشید.
  • سرتان را در وضعیتی بالاتر از قلب‌تان نگه دارید. کمی به جلو خم شوید، این کار از جاری‌شدن خون به عقب و ورود خون به داخل گلو جلوگیری می‌کند.
  • حفرات بینی خود را با فشار بسته نگه دارید. از انگشت شست و اشاره برای بسته نگه‌داشتن حفرات بینی برای ۵ تا ۱۰ دقیقه استفاده کنید، در این حالت با دهان تنفس کنید. این کار روی بخشی از بینی که خونریزی می‌کند، فشار ایجاد می‌کند و می‌تواند از جاری شدن خون جلوگیری کند.
  • هنگامی که خون‌دماغ بند آمد، بینی را دست‌کاری نکنید یا با فشار تخلیه نکنید. این ممکن است باعث شود بینی شما مجددا خونریزی کند.
  • اگر خونریزی مجدد تکرار شد، بینی را تخلیه کنید تا لخته‌های خون خارج شوند.
  • همچنین می‌توان از یک دکونژستان (ضداحتقان) نظیر اکسی‌متازولین در هر دو حفره بینی استفاده کرد. سپس حفرات بینی را برای مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه، محکم ببندید و از دهان تنفس کنید.

درمان سریع خون دماغ

اگر دچار خون دماغ شده‌اید، به‌آرامی بنشینید و به سمت جلو خم شوید و با دستمال جلوی خونریزی را بگیرید. از طریق دهان نفس بکشید. یکی از راه‌هایی که خونریزی را سریعا قطع می‌کند، قرار دادن کیسه یخ روی بینی است. این کار باعث انقباض رگ‌های خونی می‌شود.

روش‌های خانگی درمان خون دماغ

شما می‌توانید برای جلوگیری از خونریزی بینی از شرایطی که باعث وقوع آن می‌شود، دوری کنید. برای مثال محیط خود را مرطوب نگه دارید، از مواد شیمیایی خاص بیش از حد استفاده نکنید و با فشار و شدت زیاد بینی خود را تخلیه نکنید. به غیر از این موارد، اگر دچار خونریزی شدید، برای متوقف کردن سریع آن نکات زیر را انجام دهید:

۱. پارچه سرد

یک پارچه یا دستمال را درون آبی که تا حد ممکن سرد باشد، قرار دهید. می‌توانید از تکه‌های یخ هم استفاده کنید. سپس دستمال را در قسمت پشت بینی و روی پیشانی قرار دهید. در این شرایط سیستم عصبی با منقبض کردن رگ‌های خونی واکنش نشان می‌دهد. می‌توانید دستمال را روی قسمت نرم بینی هم فشار دهید تا تأثیر مشابه را ملاحظه کنید.

به‌عنوان یکی دیگر از روش‌های خانگی برای درمان خونریزی بینی، یک تکه یخ را درون دهان خود قرار دهید. در این صورت رگ‌های خونی سریع‌تر انقباض پیدا می‌کنند و جریان خون بینی متوقف می‌شود.

۲. سرکه سیب

به دلیل خاصیت قابض سرکه سیب، می‌توانید با استفاده از آن دیواره رگ‌های خونی آسیب دیده که موجب خونریزی شده‌اند را ترمیم کنید. این روش بسیار مؤثر و طبیعی است. در این روش کافی است یک گلوله پنبه‌ای را به سرکه سیب آغشته کنید و آن را با دقت درون سوراخ بینی بگذارید.

هیچ فشاری به آن وارد نکنید و اجازه دهید به همان صورت برای ۵ دقیقه باقی بماند. اگر هم‌چنان خونریزی ادامه داشت، این روش را یک‌بار دیگر تکرار کنید.

۳. پیاز

برای درمان خونریزی این روش هم مفید خواهد بود چرا که بخار‌های حاصل از پیاز آب پز می‌تواند خونریزی را متوقف کند. کافی است یک پیاز را بردارید، آن را به دو نیم تقسیم کنید و در یک ظرف حاوی نیم لیتر آب بجوشانید. سر خود را بالای قابلمه بگیرید و به آرامی نفس بکشید. در این چند دقیقه بخار‌ها استنشاق می‌شوند و راه درمانی را طی می‌کنند.

به‌عنوان روش دوم می‌توانید پیاز را به تکه‌های مختلف تقسیم کنید و آن را تا حد ممکن نزدیک بینی خود نگه دارید. حتی می‌توانید آب پیاز را بگیرید و چند قطره از آن را به قسمت نوک بینی بمالید.

۴. لیمو برای خون دماغ

لیمو یک قابض فوق‌العاده است که خواص بسیاری دارد، می‌تواند زخم‌های کوچک را درمان کند و موجب جلوگیری از عفونت شود. اگر خونریزی بینی به آن دلیل باشد که شی کوچکی درون بینی‌تان گیر کرده است، لیمو می‌تواند باعث بسته شدن رگ‌های خونی آسیب دیده شود.

یک عدد لیمو را فشار دهید و یک گلوله پنبه را در آب لیمو آن قرار دهید. سپس پنبه را درون سوراخ بینی در حال خونریزی قرار دهید، ولی هیچ فشاری نیاورید. احتمال دارد کمی احساس سوزش کنید، ولی تا ۲۰ دقیقه پنبه را خارج نکنید.

 

همه چیز در مورد خون دماغ یا خونریزی بینی

درمان خون دماغ یا خونریزی بینی

 

۵. فلفل هندی

این روش خانگی در چند ثانیه می‌تواند خونریزی را بند آورد. البته باید در میزان مصرفی دقت داشته باشید چرا که فلفل هندی بسیار قوی است و می‌تواند باعث تحریک بینی شود.

مقدار کمی از فلفل هندی (در حد نوک انگشت) را در یک پیمانه آب گرم بریزید. سپس آن را مانند چای بنوشید. هم‌چنین می‌توانید یک تکه پنبه را به این محلول آغشته کنید و برای چند دقیقه درون سوراخ بینی قرار دهید.

۶. آب نمک

اگر زمان و فرصت آماده کردن آب نمک را ندارید، می‌توانید آن را به‌صورت آماده و با نام سرم نمکی از داروخانه تهیه کنید. ولی برای آماده کردن این محلول کافی است یک مشت نمک درشت را در یک پیمانه آب گرم بریزید و هم بزنید.

با استفاده از قطره چکان، چند قطره محلول نمکی درون بینی در حال خونریزی بچکانید. مشاهده می‌کنید در عرض چند دقیقه خونریزی متوقف می‌شود چرا که آب نمک خراشیدگی و زخم را درمان می‌کند.

۷. چای گزنه برای خون دماغ

سه قاشق غذاخوری گزنه خشک را درون یک پیمانه آب جوش بریزد و صبر کنید تا به خوبی خیسانده شود. بعد از سه دقیقه، گزنه را از صافی رد کنید. سپس یک گلوله پنبه را به محلول باقی مانده آغشته کنید و آن را درون سوراخ بینی بگذارید.

حال که با روش‌های مختلف درمان خونریزی بینی آشنا شدید، می‌توانید این مشکل را در عرض چند دقیقه حل کنید. ولی فراموش نکنید که اگر با این روش‌ها خونریزی بعد از چند دقیقه بند نیامد، حتماً با مراجعه به پزشک دلیل و علت را جویا شوید. یک پزشک متخصص می‌تواند با تشخیص صحیح علت، برای درمان آن اقدام کند.

جلوگیری از خون دماغ شدن

اگر به طور مکرر دچار خون دماغ می‌شوید، اقدامات زیر می‌تواند برای جلوگیری از خونریزی بینی مؤثر باشد.

  • دو تا سه بار در روز از اسپری بینی نمکی استفاده کنید تا مجرای بینی مرطوب شود. می‌توانید این قطره را از داروخانه خریداری کنید یا آن را در خانه درست کنید. یک قاشق چایخوری نمک را داخل یک لیتر آب مخلوط کنید و ۲۰ دقیقه بجوشانید.
  • شب‌ها از دستگاه مرطوب‌کننده هوا استفاده کنید تا هوای اتاق مرطوب شود.
  • ژل یا پمادهای مخصوص بینی را با گوش‌پاک‌کن در بینی خود پخش کنید.
  • هنگام تمیزکردن بینی از فین‌کردن شدید خودداری کنید.
  • با دهان باز عطسه کنید و سعی نکنید آن را مهار کنید.
  • انگشت خود را داخل بینی نکنید.
  • با پزشک خود در مورد کاهش مصرف داروهای رقیق‌کننده خون مانند آسپرین و ایبوپروفن صحبت کنید.
  • سیگار را ترک کنید. زیرا سیگار بینی را خشک کرده و آن را تحریک می‌کند.

خون دماغ شدن در اکثر موارد به مراقبت پزشکی نیاز ندارد. با این حال، اگر خونریزی بینی بیشتر از 20 دقیقه طول بکشد یا بعد از بروز صدمه رخ دهد، فرد باید تحت مراقبت قرار بگیرد زیرا این امر می‌­تواند نشانه­ خونریزی خلفی باشد که موضوع جدی­‌تر است.

کلام پایانی

خونریزی بینی شایع و در اغلب موارد بی­‌خطر است. اکثر اوقات خون دماغ از نوع قدامی است و در خانه می‌­توان آن را درمان کرد. معمولا این اتفاق به‌ صورت ناگهانی رخ می­‌دهد و مدت زمان زیادی طول نمی­‌کشد. اما در صورتی که مداوم و طولات مدت شود باید حتما به پزشک مراجعه کرد تا علت و درمان آن مشخص شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دو + 3 =