سرلاک در واقع یک غلات مخصوص نوزادان است که از فرآوری مواد غذایی همچون برنج، گندم و جو تهیه میشود. سرلاک حاوی پروبیوتیک بیفیدوس است که علاوه بر تقویت سیستم گوارشی، سیستم ایمنی نوزاد را نیز تقویت نموده و موجب رشد و بهبود عملکرد ذهنی نوزاد میشود. سرلاک در طعم های مختلفی موجود است و در رشد قد و وزن کودک تاثیر گذار میباشد. سایر فواید سرلاک برای نوزاد در ادامه بیان میگردد.
تاثیر سرلاک در رشد قد و وزن کودک
یکی از اصلی ترین راه کارهای افزایش قد و وزن نوزاد این است که به تغذیه او توجه نمایید. سرلاک یک جور غذای کمکی نوزاد است که به گفته پزشکان و متخصصان اطفال، نوزادان از 6 ماهگی به بعد مجاز به مصرف آن هستند. مهم ترین ترکیبات موجود در انواع سرلاک ها آهن، کلسیم، ویتامین D، پروتئین، روی، ویتامین A، ویتامین C، امگا 3 و امگا 6 میباشند. سرلاک ها جزو غذا های مقوی هستند که بر رشد قد و وزن نوزادان تاثیر می گذارند.
بعضی از مادران برای وزن گیری نوزاد به سراغ مصرف سرلاک می روند و به عنوان یک غذای کمکی نوزاد روی آن حساب می کنند. اگر می خواهید از سرلاک برای وزن گیری نوزاد استفاده نمایید می توانید میوه های پرکالری مانند موز را به سرلاک بیفزایید. به این ترتیب کالری سرلاک بیشتر شده و می تواند در وزن گیری نوزاد لاغر تأثیر داشته باشد. علاوه بر این استفاده از مغزدانه های روغنی، عسل و … هم می تواند در افزایش وزن نوزاد تأثیر بیشتری داشته باشد. یکی از فواید سرلاک این است که می تواند با آهن و سایر مواد معدنی ضروری برای رشد و سلامت کودک غنی شود.
انواع سرلاک کودک
سرلاک برنج
اولین غذای جامدی که به نوزاد داده میشود، سرلاک برنج است. برنج فاقد آلرژی میباشد و بسیار آسان هضم میشود. هم چنین میتوان به سادگی آن را با شیر مادر یا شیر خشک مخلوط نمود و به نوزاد داد.
سرلاک گندم
نوزاد از یک سالگی به بعد می تواند سرلاک گندم را همراه با عسل مصرف نماید. این سرلاک یکی از محبوب ترین طعم ها برای کودکان است و حتی نوزادان بدغذا هم طعمش را می پسندند.
سرلاک جو
از ۷ ماهگی به بعد می توانید نوزاد را با طعم این سرلاک آشنا نمایید. جو دو سر سرشار از فیبر و آنتی اکسیدان های گیاهی است و بیشتر کودکان طعم ملایم آن را دوست دارند. بسیاری از سرلاک های جو دوسر حاوی میوه های خشک، مثل موز و تمشک هستند. بهتر است، ابتدا به کودک خود سرلاک جو دوسر ساده بدهید، سپس به سراغ سرلاک غنی شده با میوه بروید.
سرلاک مخلوط غلات و میوه
از ده ماهگی به بعد به نوزاد سرلاک میوه ای بدهید. پس از استفاده از سرلاک جو دوسر و برنج از ترکیب این دو ماده با میوه ها استفاده نمایید تا نوزاد با طعم های جدید آشنا شود.
طرز تهیه سرلاک خانگی
یکی از انواع سرلاک که می توانید در خانه تهیه نمایید، سرلاک برنج است. می توانید این سرلاک خانگی را از 7 ماهگی به بعد برای نوزاد آماده نمایید. این سرلاک خانگی بهترین و مقوی ترین نوع سرلاک است که به سادگی در خانه تهیه می شود. مواد لازم برای تهیه سرلاک برنج، یک چهارم پیمانه برنج قهوه ای، یک پیمانه آب و شیر مادر یا شیر خشک میباشد.
طرز تهیه آن به این صورت است که برنج را داخل دستگاه غذا ساز ریخته و آن را به پودر تبدیل نمایید. بگذارید آب بجوشد و برنج را به آن اضافه کنید و هم بزنید. اجازه دهید برنج و آب 10 دقیقه روی شعله ملایم بجوشند. همزدن را ادامه دهید تا برنج ها بهم نچسبند. بعد از خنک شدن سرلاک برای رقیق تر شدن غذای نوزاد داخل آن شیر اضافه نمایید.
سرلاک با بیسکوییت مادر برای نوزاد
یک نوع سرلاک خانگی دیگر با کمک بیسکوییت مادر یا بیسکوییت ساقه طلایی تهیه می شود. می توانید این سرلاک خانگی را بعد از 7 ماهگی برای نوزاد آماده نمایید. برای تهیه این سرلاک یک عدد بیسکوییت مادر یا ساقه طلایی را کاملاً خرد نموده و با چند قاشق آب جوشیده سرد مخلوط کنید. بیسکوییت ساقه طلایی به دلیل دارا بودن سبوس برای رفع یبوست نوزاد و تنظیم سیستم گوارش او مفید است.
بهترین زمان برای شروع مصرف سرلاک در نوزاد
به دلیل عدم تکامل سیستم ایمنی بدن نوزاد، تا قبل از 4 ماهگی او مستعد آلرژی و عدم تحمل لاکتوز است، بنابراین سن شروع مصرف سرلاک از 4 ماهگی به بعد میباشد. 4 ماهگی مرحله رشد بدن نوزاد است و نباید از غذای جامد در تغذیه او استفاده نمود چون ممکن است بلع نادرست برای نوزاد ایجاد خطر نماید. همچنین ممکن است نوزاد به طعم آن عادت نموده و سرلاک جایگزین شیر مادر شود که اصلا توصیه نمی شود. از دیگر نکاتی که لازم است به آن توجه گردد این میباشد که تا قبل از 6 ماهگی نوزاد توانایی هضم غذای جامد را ندارد. به همین علت در مدفوع او تغییر مشاهده می شود و هضم بصورت کامل انجام نمی شود.
نکات قابل توجه در مصرف سرلاک
بهتر است سرلاک را باشیرخشک و یا شیر مادر ترکیب نمایید.
بهترین زمان برای تغذیه با سرلاک شب ها قبل از خواب و صبح ها بعد از بیدارشدن است.
از سرلاک های 100% ارگانیک برای نوزاد خود استفاده نمایید.
مصرف سرلاک برنج را برای نوزاد محدود کنید. وجود درصد بالای آرسنیک در برنج، میتواند موجب مشکلات پوستی در نوزاد شود. بهتر است استفاده از سرلاک برنج به یک تا دو وعده در روز محدود گردد.
عوارض احتمالی و مضرات مصرف سرلاک در نوزادان
رفلاکس
در صورتی که نوزاد مبتلا به رفلاکس باشد در استفاده از سرلاک احتیاط کنید. مصرف سرلاک در نوزادان مبتلا به رفلاکس امکان تشدید این مشکل را بالا میببرد.
چاقی
برخی از سرلاک ها حاوی قند و شکر هستند. وجود این ماده میتواند در سنین بالا عوارضی همچون چاقی، دیابت، پوسیدگی دندان و … را به وجود بیاورد و تمایل به مصرف مادغذایی قندی را بالا ببرد.
آلرژی
بعضی کودکان ممکن است نسبت به سرلاک حساسیت و آلرژی داشته باشند و این به دلیل افزودنی های سرلاک است. حساسیت ها مواردی مانند اسهال، آبریزش بینی و سرفه میباشند.
یبوست
از آنجایی که سرلاک حاوی غلات است می تواند باعث یبوست شود. برای رفع این مشکل بهتر است غذاهایی را به عنوان سرلاک به کودک بدهید که این مشکل را کاهش دهد.
کلام پایانی
سرلاک ها جزو غذا های مقوی هستند که بر رشد قد و وزن کودک تاثیر می گذارند. سرلاک گندم، برنج، جو و میوه از انواع سرلاک ها میباشند. به دلیل عدم تکامل سیستم ایمنی بدن نوزاد و عدم تحمل لاکتوز سن شروع مصرف سرلاک از 4 ماهگی به بعد میباشد. سرلاک به صورت خانگی و با بیسکوییت مادر نیز تهیه میشود. همانطور که در این مقاله بررسی گردید رفلاکس، آلرژی، چاقی و یبوست از عوارض احتمالی مصرف سرلاک میباشند. جهت تهیه انواع سرلاک میتوانید به وب سایت فارماکالا مراجعه نمایید.