تناسب اندام و تغذیه سالم, فارما مگ

رژیم غذایی کبد چرب

رژیم غذایی کبد چرب

رژیم غذایی کبد چرب

کبد چرب ازجمله عارضه‌های شایعی است که ممکن است افراد در هر سنی درگیر آن شوند. افراد در اثر تجمع و ذخیره چربی به میزان قابل‌توجه در کبد، دچار بیماری کبد چرب می‌شوند.

بیشتر افراد مبتلا به کبد چرب هیچ علامتی ندارند و شاید تا سال‌ها اثرات آن را تجربه نکنند. در موارد جدی ممکن است کبد چرب منجر به نارسایی کبدی و ازکارافتادگی کبد شود.

چاقی مفرط از عوامل ایجاد علائم کبد چرب می باشد. بکارگیری رژیم غذایی و تغذیه مناسب، موجب تناسب اندام و لاغری نیز می‌شود. برای درمان کبد چرب، تغییر در رژیم غذایی و تغذیه روزانه ضروری است.

غذاهای مفید برای کبد چرب گرید 2

رژیم غذایی کبد چرب شامل مصرف زیاد میوه ها و سبزیجات، غلات کامل، قهوه، روغن زیتون، سویا، آجیل و دانه های کتان و چیا و … است.

رژیم غذایی کبد چرب

رژیم غذایی کبد چرب

 

مواد غذایی ممنوعه برای سلامت و تناسب اندام مبتلایان به این بیماری شامل نوشابه ، الکل، غذاهای شور، چربی های اشباع، غذای سرخ شده، بیکن، سوسیس، گوشت های پخته شده و گوشت های چرب میباشد.

کبد چرب ممکن است بدون علائم خاصی باشد ولی می‌تواند به مشکلات جدی کبدی منجر شود اگر درمان نشود..

درمان مشکلات کبدی با رژیم غذایی

رژیم غذایی کبد چرب شامل موارد زیر است:

۱. کاهش وزن: افرادی که اضافه وزن دارند، با کاهش وزن می‌توانند چربی در کبد را کاهش دهند و وضعیت کبد خود را بهبود ببخشند.

۲. مصرف کمتر قند و مواد قندی: مصرف مقدار کمتری از قندهای ساده مانند شکر، شیرینی، نان سفید و غلات پر پروتئین باعث کاهش سطح قند خون می‌شود و به بهبود وضعیت کبد کمک می‌کند.

۳. مصرف چربی های مفید: روغن‌های گیاهی (مانند روغن زیتون و روغن کانولا) و چربی های اشباع نشده (مانند چربی موجود در ماهی، آجیل، و آووکادو) استفاده کنید.

۴. مصرف مقدار کمتر نمک: مصرف مقدار کمتر نمک و کنترل فشار خون می‌تواند به بهبود وضعیت کبد کمک کند.

۵. مصرف مقدار کافی آب: مطمئن شوید که مقدار کافی آب روزانه مصرف می‌کنید.

۶. مصرف مقدار کافی فیبر: مصرف مقدار کافی فیبر از طریق میوه‌ها، سبزیجات، و مواد غذایی مرکب از غلات کامل می‌تواند به بهبود عملکرد کبد کمک کند.

۷. مصرف مواد غذایی آنتی اکسیدانی: مصرف مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان‌ها مانند میوه‌ها و سبزیجات رنگارنگ می‌تواند به کاهش التهاب و آسیب‌های کبدی کمک کند.

۸. مصرف مقدار متعادلی پروتئین: مصرف مقدار مناسبی از پروتئین‌ها مانند ماهی، مرغ، تخم مرغ، و لبنیات کم چرب می‌تواند به بهبود عملکرد کبد کمک کند.

به علاوه، اجتناب از مواد غذایی با اشباع شده با چربی (مانند گوشت قرمز چرب، خامه، و پنیر چرب) و محصولات غذایی با قند بالا مانند انواع پنکیک و کیک، نیز توصیه می‌شود.

همچنین، مصرف الکل باید به حداقل ممکن محدود شود یا کاملاً از آن پرهیز شود، به ویژه اگر کبد چرب الکلی دارید.

رژیم غذایی کبد چرب

رژیم غذایی کبد چرب

انواع کبد چرب

  1. کبد چرب غیرالکلی: این نوع از کبد چرب در افرادی که مصرف الکل زیادی ندارند رخ می‌دهد. این مشکل معمولاً با افزایش وزن، اضافه وزن و یا چاقی، بیشتر اتفاق می‌افتد. NAFLD ممکن است بدون علائم خاصی باشد و به طور اتفاقی در زمان انجام آزمایش‌های خونی تشخیص داده شود.
  2. کبد چرب الکلی: در افرادی که مصرف الکل زیادی دارند، این نوع از کبد چرب رخ می‌دهد. مصرف الکل بیش از حد باعث ایجاد چربی در کبد می‌شود و می‌تواند به مشکلات جدی کبدی منجر شود.

کبد چرب شامل دو نوع الکلی و غیرالکلی است که نام آن‌ها به دلیل منبع ایجاد بیماری به این صورت گذاشته شده است.

گریدهای کبد چرب

کبد چرب را در ۴ گرید تقسیم‌بندی می‌کنند که در گرید ۳ آن فیبروز کبدی رخ می‌دهد و گرید ۴ سیروز کبدی است که در این مرحله کبد وضعیت عملکردی نرمالی نداشته و تولید هورمون و پردازش مواد مغذی و سم زدایی از بدن به‌صورت طبیعی انجام نمی‌شود و به همین دلیل بیماران نیازمند دریافت پیوند هستند.

خطرات کبد چرب

عوامل خطر کبد چرب شامل اضافه وزن یا چاقی، دیابت، کلسترول بالا و فشار خون بالا می‌شوند. اگر کبد چرب درمان نشود، می‌تواند به آسیب‌های جدی کبدی مانند التهاب، فیبروز (رشد بافت نسجی ناشی از آسیب کبدی) و در نهایت سیروز کبد (آسیب جایگزین بافت سالم کبد با بافت ندبه‌دار) منجر شود.

از خطرات کبد چرب در گرید ۳ می‌توان به ضعف، از دست دادن اشتها، کاهش وزن سریع، خارش پوست، احساس گیجی، تورم پاها، زرد شدن چشم‌ها و پوست بدن، درد و تورم شکم، بزرگ شدن پستان‌ها در مردان و… اشاره نمود.

 

رژیم غذایی کبد چرب

رژیم غذایی کبد چرب

دلایل چرب شدن کبد

۱. کبد چرب غیرالکلی (NAFLD):

  • افزایش وزن یا چاقی: افزایش وزن یا چاقی یکی از عوامل اصلی برای افزایش چربی در کبد است. این موضوع به ویژه زمانی که چربی در ناحیه شکم و دور کمر انباشته می‌شود، خطر ابتلا به NAFLD را افزایش می‌دهد.
  • دیابت: دیابت نوع ۲ نیز به افزایش خطر بروز NAFLD می‌انجامد.
  • مصرف مواد غذایی با اندک فیبر: مصرف مقادیر کم فیبر در رژیم غذایی، همراه با افزایش چربی در کبد است.
  • مقاومت به انسولین: مقاومت به انسولین، که یک وضعیت مرتبط با دیابت است، نیز باعث افزایش خطر بروز NAFLD می‌شود.

۲. کبد چرب الکلی (AFLD):

  • مصرف بیش از حد الکل: مصرف الکل بیش از حد می‌تواند به تجمع چربی در کبد منجر شود. میزان مصرف الکلی که به احتمال بروز AFLD منجر می‌شود، برای هر فرد متفاوت است، اما به طور کلی، مصرف متوسط هفتگی بیش از ۲۱ واحد الکل برای مردان و ۱۴ واحد الکل برای زنان می‌تواند باعث AFLD شود.

همچنین باید توجه داشت که عوامل مانند ژنتیک، مقادیر بالای چربی‌ها یا کلسترول در خون، و نوع رژیم غذایی نیز می‌توانند نقش مهمی در افزایش خطر بروز NAFLD و AFLD ایفا کنند.

 

رژیم غذایی کبد چرب

رژیم غذایی کبد چرب

راه های جلوگیری از کبد چرب

کبد چرب عارضه‌ای است بسیار شایع که در دنیا میلیون‌ها نفر دانسته و ندانسته درگیرش هستند. زمانی فرد دچار عارضه کبد چرب می‌شود، که چربی بیش از حدود طبیعی در کبدش ذخیره شود.

در پاره‌ای از موارد کبد چرب کنترل نشده می‌تواند تبدیل به وضعیتی تهدیدآمیز برای سلامت فرد شود. کبدی که در مراحل وخیم قرار دارد ممکن است از کار بیافتد و یا درگیر نارسایی شود. به همین دلیل پیشگیری از کبد چرب بسیار ضروری است.

اولین گام موثر جهت تسکین و برطرف کردن علائم عارضه کبد چرب و همچنین مهار آن کاهش وزن است. پزشک با ارائه یک برنامه ترکیبی متشکل از تمرینات ورزشی و تغذیه سلامت سعی می‌کند بیمار را در پروسه کاهش وزن هدایت و کمک کند.

خوب است بدانید که کاهش وزن آهسته و پیوسته تأثیر فوق‌العاده موثری در کنترل نشانه‌ها و اثرات کبد چرب دارد.

بیماران مبتلا به کبد چرب تنها با کاهش ۱۰ درصد از وزن بدن با ورزش و تغذیه سلامت کاهش علائم و بهبود حال خود را تجربه می‌کنند. جراحی کاهش وزن نیز بعد از ورزش می‌تواند یک راه برای کاهش وزن و بهبود علائم کبد چرب باشد.

برای درمان کبد چرب مهم‌ترین و موثرترین اقدام، کاهش وزن است. اما علاوه بر ورزش کردن و پیروی از یکسری تمرینات ورزشی لازم است یک رژیم غذایی سالم نیز داشته باشید.

برای برگرداندن علائم بهبودی به کبد مواد غذایی سالم بخورید و دیگر به سبک تغذیه‌ای پیشین برنگردید.

قهوه می‌تواند ریسک ابتلا به فیبروز کبدی و پیشرفت این وضعیت را در افرادی که سابقه ابتلا به NAFLD دارند، کاهش دهد.

جالب است بدانید که کافئین موجود در قهوه، چای و دیگر نوشیدنی‌های کافئین‌دار در کاهش ریسک ابتلا به سایر بیماری‌های کبدی نیز موثر هستند.

ترکیبات موثری که در بسیاری از سبزیجات به خصوص اسفناج و دیگر سبزیجات برگ‌دار سبز تیره وجود دارد، می‌توانند از کبد در برابر ابتلا به بیماری کبد چرب محافظت کنند. این تأثیر ممکن است ناشی از نیترات و پلی فنول‌های متفاوتی باشد که داخل برگ‌های اسفناج وجود دارد.

تأثیر اسفناج خام در مورد کبد چرب در مقایسه با اسفناج پخته چند برابر بیشتر بود. با پختن، سرخ کردن و اعمال هرگونه فرآیند طبخ پلی فنول و آنتی‌اکسیدان‌های موجود در اسفناج و سایر سبزیجات سبز به‌شدت کاهش پیدا می‌کند و به همین علت خواص خود جهت محافظت از سلامت کبد و سایر اندام‌ها را از دست می‌دهند.

درمان کبد چرب در خانم ها

مصرف سویا در خانم ها بعلت داشتن فلاونوئیدهای هورمونی در خانم ها بیشتر توصیه میشود. علاوه بر این سویا چون حاوی پروتئین‌های مفید زیادی است، می‌تواند جایگزین گوشت قرمز شود و به بیمار در کنترل کلسترول و تری گلیسیرید کمک کند. سویا به دلیل برخورداری از انواع خاص پروتئین از تجمع چربی در بافت‌های مختلف بدن به‌خصوص قلب و کبد جلوگیری می‌کند.

مشاهده انواع مکمل کبد چرب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

3 × 3 =