روغن خشخاش یا پاپاور روغنی خوراکی است که از دانه های گل خشخاش به دست می آید. روغن خشخاش مشابه با دانه های خشخاش بسیار خوشمزه بوده و منبع غنی از ویتامین E میباشد. این روغن هیچ ماده مخدری نداشته و دارای مقادیر قابل توجهی توکوفرول است. علاوه بر مصارف خوراکی، روغن خشخاش برای دارو سازی و طب سنتی نیز مورد استفاده قرار می گیرد. در این مقاله به خواص روغن خشخاش، تاثیر آن در درمان بی خوابی و نحوه استفاده از آن می پردازیم.
روغن خشخاش برای درمان بی خوابی
استرس و نگرانی از مهم ترین علل اختلالات در خواب و بی خوابی تلقی می شود. این دو عامل با افزایش سطح هورمون کورتیزول در بدن، باعث هوشیاری بدن در زمان خواب شده و اجازه ورود بدن به فرایند خواب را نمی دهند. روغن خشخاش به واسطه دارا بودن خاصیت آرام بخشی و خواب آوری مانند روغن اسطوخودوس در کنترل و بهبود چرخه خواب موثر است. روغن خشخاش همچنین موجب بالا رفتن فعالیت مغز و نورون های مغز شده و منجر به ایجاد خواب راحت می گردد. برای این منظور تنها کافی است 30 قطره روغن خشخاش را در 1 لیوان آب ریخته و میل نمایید.
بر اساس مطالعات انجام شده، افراد پس از مصرف روغن خشخاش احساس خستگی کمتری دارند. بنا بر این توصیه می شود چای خشخاش قبل از خواب در جهت خواب راحت تر نوشیده شود. علاوه بر این می توان دانه های خشخاش را که از قبل خیسانده شده اند با شیر گرم مخلوط نموده و قبل از خواب میل نمود.
تسکین درد با روغن خشخاش
مشهورترین و بزرگ ترین پزشک ایرانی، ابو علی سینا، در یکی از کتاب های خود از دانه ها و روغن خشخاش تحت عنوان قوی ترین داروی مسکن یاد نموده است. روغن خشخاش دارویی کاملا طبیعی و بی ضرر برای تسکین انواع درد ها به شمار می رود. روغن خشخاش برای درد گوش، درد کمر، درد مفاصل، درد زانو، درد سیاتیک، درمان کوفتگی و درد عضلات می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
روغن خشخاش قادر به درمان سر درد های میگرنی نیز می باشد. برای این منظور کافی است پیشانی را با روغن خشخاش ماساژ دهید. همچنین نوشیدن آب سیب همراه با چند قطره روغن خشخاش باعث رفع سر درد می گردد. علاوه بر این، روغن خشخاش یک داروی گیاهی عالی برای تسکین درد های مفصلی، آرتروز، درد سیاتیک کمر و زانو می باشد که سرشار از منگنز به عنوان ماده ضروری در پیشگیری از پوکی و ضعف استخوان ها می باشد.
سایر خواص روغن خشخاش
به طور کلی از روغن خشخاش در صنایع دارو سازی جهت ساخت داروهای مسکن، پمادهای ضد خارش و ضد پسوریازیس استفاده می شود. سایر خواص روغن خشخاش در زیر بیان گردیده است.
کاهش فشار خون با مصرف خوراکی روغن خشخاش
درمان سرما خوردگی و آنفولانزا
درمان بیماری های چشم
رفع سوزش مجرای ادرار و درمان اسهال مزمن
کاهنده میل جنسی و شل کننده عضو مورد نظر
هضم و جلوگیری از یبوست
سلامت پوست و رشد مو
جلوگیری و درمان انواع سرطان
کاهش اشتها
رفع آفت دهان
نحوه مصرف روغن خشخاش
برای تسکین سر درد با روغن خشخاش لازم است روزانه 3 مرتبه پیشانی خود را با این روغن طبق اصل باریج ماساژ دهید.
برای رفع گوش درد، روزانه 3 مرتبه و هر مرتبه 2 الی 3 قطره روغن خشخاش را در هر گوش بچکانید. این روند را تا بهبودی کامل ادامه دهید.
جهت درمان بی خوابی نیز می توان روزانه 2 تا 3 نوبت از روغن خشخاش را بر روی پیشانی زده و ماساژ دهید تا جذب گردد.
نکات قابل توجه در مصرف روغن خشخاش
روغن خشخاش با وجود فواید و خواص بسیار، دارای برخی ضررها نیز می باشد. ممکن است این روغن در بعضی افراد باعث بروز حساسیت شود. بنا بر این لازم است قبل از مصرف پیوسته، به صورت موضعی تست حساسیت انجام گیرد. تست حساسیت به این صورت است که مقداری از روغن خشخاش را روی پوست بازو ریخته و ماساژ دهید. پس از گذشت 15 دقیقه در صورت عدم وجود قرمزی، سوزش و التهاب استفاده از آن بلامانع است.
همچنین مصرف بیش از حد روغن خشخاش برای بدن مضر است. زیرا موجب آسیب به دستگاه عصبی، اختلال در دستگاه تناسلی و کاهش میل جنسی می شود. در دوران بارداری و شیردهی نیز لازم است از مصرف روغن خشخاش پرهیز نمود.
مصرف روغن خشخاش برای کودکان زیر 5 سال به هیچ عنوان مناسب نیست. افرادی که دارای بیماری خاصی هستند و یا از دارو استفاده می نمایند قبل از مصرف روغن خشخاش با پزشک خود مشورت نمایند.
همچنین در هنگام استفاده موضعی از روغن خشخاش در اطراف چشم توجه شود که روغن به داخل چشم نفوذ ننماید.
تداخل دارویی و منع مصرف خشخاش
بهتر است این عصاره گیاهی با دارو های اعصاب و روان به طور همزمان مصرف نشود.
افرادی که دچار انفارکتوس مغزی، صرع، فلج و تشنج هستند، این محصول را با احتیاط و تحت نظر پزشک مصرف نمایند.
از مالیدن روغن خشخاش به پشت سر خودداری شود.
مصرف دانه ها و روغن خشخاش به دلیل خاصیت مخدر این گیاه ممکن است برای برخی افراد نگران کننده باشد. اما لازم است بدانید دانه های نارس این گیاه حاوی آلکالوئید ها مانند مرفین و اعتیادآور است، اما دانه های رسیده آن مخدر محسوب نمی شوند. با این حال مقدار کمی از آلکالوئید مجاز است وارد بدن شود و رعایت اعتدال در مصرف آن ضروری است.
کلام پایانی
گیاه خشخاش دارای طبع سرد است و تخم آن طبیعت سرد و تر دارد. بنا بر این روغن خشخاش دارای طبع سرد و تر می باشد. به طور کلی خواص روغن خشخاش تسکین دردهای موضعی مانند درد مفاصل، سردرد، گوش درد، خاصیت خواب آوری و درمان بی خوابی و آرام بخشی است. در صورت استرس و اضطراب که عامل اصلی بی خوابی محسوب می شود، مصرف یک نوشیدنی از دانه های خشخاش میزان کورتیزول بدن را کاهش داده و این امر منجر به تأثیر آرام بخشی و خواب راحت تر می گردد. استفاده از روغن خشخاش هم به صورت خوراکی و هم موضعی امکان پذیر است. جهت تهیه انواع محصولات حاوی روغن خشخاش و بهره مندی از ویژگی های آن به وب سایت فارماکالا مراجعه فرمایید.
در ادامه با ما همراه باشید با ویدئوی نحوه مصرف و خواص روغن خشخاش