فارما مگ

استپ وزنی در زمان کاهش وزن و رژیم

استپ وزنی در زمان کاهش وزن و رژیم

استپ وزنی در زمان کاهش وزن و رژیم

weight loss plateau

استپ وزنی یا توقف وزنی یا weight loss plateau به زمانی گفته می‌شود که بعد از یک مدت رژیم، وزن شما متوقف می‌شود و دیگر پایین نمی‌رود. این اتفاق کاملا طبیعی بوده و برای هرکسی ممکن است رخ دهد؛ حتی اگر رژیم غذایی و روتین ورزشی درستی داشته باشید! این پدیده ممکن است برنامه‌ریزی‌های شما را به هم بریزد، اما اصلا نگران نباشید، زیرا کاملا قابل حل است.

بسیاری از افراد برای کاهش وزن از یک رژیم غذایی و برنامه ورزشی حرفه‌ای کمک می‌گیرند و وزن خود را به‌سرعت کم می‌کنند تا این که کاهش وزن آنها در یک نقطه متوقف می‌شود. این نقطه‌ای است که برخی از افراد را ناامید می‌کند تا این همه تلاش برای کاهش وزن را کنار بگذارند. اگر با ماهیت این حالت که به آن استپ وزنی یا فلات وزنی گفته می‌شود.

 

 

استپ وزنی در زمان کاهش وزن و رژیم

استپ وزنی در زمان کاهش وزن و رژیم

استپ وزنی چیست؟

حتماً شما هم با این مشکل مواجه شده‌اید که به عنوان مثال، دو یا سه ماه با یک رژیم غذایی و برنامه ورزشی وزن بسیار خوبی را کم کرده‌اید و ناگهان در ادامه مسیر، آن برنامه کار نمی‌کند و شما نمی‌توانید وزنی کم کنید. چنین نقطه‌ زمانی‌ای را تحت عنوان استپ وزنی (Weight-loss Plateau) می‌شناسند.

در این زمان، ما همواره به این موضوع فکر می‌کنیم که آیا اشتباه از سمت ما است؟ کاری را درست انجام نمی‌دهیم؟ این سوالات پی‌درپی در نهایت ما را به خستگی‌ سرسام‌آوری می‌کشاند که ممکن است ته آن به ناامیدی برسد.

با این حال،‌ توجه به این نکته مهم است که ما باید بابت هر کیلوگرم وزنی که کم می‌کنیم، خوشحال باشیم چون وزن کم کردن یک فرایند سخت است و استپ وزنی هم به‌عنوان بخشی از این فرایند شناخته می‌شود که در آن، هیچ چیز تقصیر ما نیست و بدن ما باید تمام تقصیرها را گردن بگیرد.

ناتوانی در کاهش وزن بیشتر پس از کاهش سریع وزن اولیه به عنوان یک پلاتو یا توقف وزن شناخته می‌شود که می‌تواند ناامیدکننده باشد. در واقع در استپ وزنی، افراد در یک وزن مشخص ثابت می‌مانند و وزنشان تغییر نمی‌کند.

عوامل مختلفی غیر از رژیم غذایی و کالری که دریافت می‌کنیم روی کاهش وزن اثر دارد. به همین دلیل مهم است که بدانیم چرا دچار استپ وزنی شده‌ایم و چه باید کرد.

 

استپ وزنی

انواع استپ وزن

با وجودی که به نظر می‌رسد استپ وزنی یک شرایط مشخص و ثابت است که افراد در آن هیچ تغییر وزنی را احساس نمی‌کنند، اما خود فلات کاهش وزن شامل دو نوع کاذب و واقعی می‌شود.

استپ وزنی کاذب

گاهی اوقات کاهش وزن اتفاق می‌افتد؛ اما ما متوجه آن نمی‌شویم. در واقع در این حالت سرعت کاهش وزن کند شده‌ یا حتی گاهی موقتاً متوقف می‌شود و مجددا ادامه می‌یابد.

یک سری عوامل می‌توانند روند کاهش وزن را کند کنند که در این شرایط افراد ممکن است استپ وزنی را احساس کنند. به این حالت از توقف کاهش وزن در واقع استپ وزنی کاذب گفته می‌شود که به صورت معمول خودبه‌خود برطرف می‌شود.

استپ وزنی واقعی

حالت دومی که اکثر افراد آن را تجربه می‌کنند، استپ وزنی واقعی است. در این شرایط به دلایل مختلفی کاهش وزن متوقف شده و وزن افراد هیچ تغییری نمی‌کند. معمولا به دلیل کاهش دریافت مواد مغذی و مکمل‌های مناسب، بدن فلات کاهش وزن را تجربه می‌کند.

 

 

استپ وزنی در زمان کاهش وزن و رژیم

استپ وزنی در زمان کاهش وزن و رژیم

استپ وزنی در افزایش وزن

در یک رژیم افزایش وزن هم ممکن است افراد استپ وزنی را تجربه کنند. دلایل مختلفی می‌تواند دلیل توقف افزایش وزن افراد باشد که اصلی‌ترین آن ژنتیک است. ژنتیک برای برخی از افراد نوع بدن لاغر را طبیعی تعیین می‌کند و بیش از یک حد مشخص اضافه وزن نخواهند داشت.

برای دیگر افراد یک سری شرایط پزشکی و برخی از درمان‌های دارویی که موجب کاهش وزن می‌شوند می‌توانند موجب توقف وزن شوند. برای مثال پرکاری تیروئید، دیابت نوع یک، بیماری‌های التهابی روده و مشکلات اختلالات اشتها می‌توانند دلیل توقف افزایش وزن در برخی از افراد شوند.

استپ وزنی در کاهش وزن

اصلی‌ترین دلیل بروز استپ وزنی در کاهش وزن، پیروی نکردن دقیق از رژیم غذایی، دریافت بیش از حد کالری مورد نیاز، نداشتن فعالیت‌های لازم، استرس و بی‌خوابی و واکنش بدن نسبت به افزایش متابولیسم است.

استپ وزنی در رژیم کتوژنیک

یکی از رژیم‌هایی که افراد برای کاهش وزن و حتی خروج از استپ وزنی می‌گیرند، رژیم کتوژنیک است. اما باز هم در این رژیم غذایی یک سری فاکتورها مانند افزایش میزان کربوهیدرات دریافتی یا مصرف نکردن مواد مغذی مورد نیاز می‌تواند دلیل استپ وزنی در رژیم کتوژنیک باشد.

برخی بیماری‌های زمینه‌ای یا استرس داشتن و عدم خواب کافی هم می‌تواند دلیل توقف وزن در این نوع رژیم غذایی باشد. یکی از فاکتورهای مهم در این زمینه نرسیدن بدن افراد به وضعیت کتوزیس است.

استپ وزنی در رژیم فستینگ

در رژیم فستینگ هم مانند رژیم کتوژنیک یک سری عوامل می‌تواند موجب توقف وزن شود. زمانی که افراد میزان کربوهیدرات و پروتئین زیادی را دریافت کنند و در کنار آن استرس و بی‌خوابی بیش از حد را تجربه کنند، ممکن است دچار استپ وزنی شوند.

باز هم در صورت عدم دریافت مواد مغذی لازم و مصرف بیش از حد کالری در روز احتمال رسیدن به فلات کاهش وزن در رژیم فستینگ زیاد است.

علت استپ وزنی کودک

در کودکان، به خصوص کودکان زیر دو سال احتمال استپ وزنی وجود دارد. اگر کودک شیرخوار باشد اصلی‌ترین دلیل توقف وزن در آنها کم بودن شیر یا کم بودن دفعات شیردهی با توجه به نیاز و سن کودک است. در دیگر کودکان دلایلی مانند عدم مصرف مواد مغذی، نداشتن یک تغذیه سالم، درست نخوردن غذا، خواب ناکافی، کم‌آبی بدن و مصرف بیش از حد تنقلات و کالری‌های غیرضروری می‌تواند دلیل رسیدن به فلات کاهش وزن یا حتی وزن‌گیری در آنها باشد.

 

 

استپ وزنی در زمان کاهش وزن و رژیم

استپ وزنی در زمان کاهش وزن و رژیم

علت استپ وزنی در بدنسازی

در بدنسازی اصلی‌ترین دلیل استپ وزنی مقاومت بدن و سازگار شدن آن با وضعیتی است که فرد برای مدتی در آن قرار داشته است. مقاومت در برابر تمریناتی که یک بدنساز طی چند روز تا چند هفته انجام می‌دهد، مقاومت و سازگاری بدن در برابر میزان کالری وارد شده‌ به بدن و میزان سوخت‌وساز بدن و پیروی نکردن از برنامه‌های غذایی و تمرینات بدنی از اصلی‌ترین دلایل توقف وزن در بدنسازان است.

استپ وزنی و کبد چرب

کبد چرب از جمله شرایط پزشکی است که می‌تواند موجب توقف وزن در اکثر افراد شود. از آنجایی که کبد چرب بسیار شایع است، یکی از عوامل مهم استپ وزنی است.

وظیفه کبد در شرایط سالم سوزاندن چربی‌های اضافی و دفع آنهاست. حالا وقتی کبد خود چرب شده‌ نمی‌تواند عملکرد خوبی داشته باشد، متابولیسم افراد کم شده‌ و در نتیجه نسبت به کاهش وزن هم مقاوم می‌شوند.

دلایل اصلی استپ وزنی 

دلایل مختلفی برای استپ وزنی وجود دارد. که در زیر به آن ها اشاره میکنیم.

۱.چربی سوزی بدون کاهش وزن 

یکی از مهم‌ترین دلایل استپ وزنی، این است که بدن شما در حال چربی سوزی می‌باشد. برخی افراد عادت دارند هر روز روی ترازو بروند و تغییرات وزن خود را مشاهده کنند. بعد از گذشت چند هفته، ممکن است این تغییرات روی ترازو قابل مشاهده نباشند.

عدم تغییر وزن روی ترازو، به این معنا نیست که بدن شما در حال چربی سوزی نمی‌باشد. تصور بسیاری از افراد، این است که لاغر شدن صرفاً به معنی کاهش وزن است. متابولیسم بدن بسیار پیچیده است و به راحتی نمی‌توان آن را درک کرد.

این نوسانات همان استپ وزنی، افزایش وزن ناگهانی و مواردی مانند این هستند. البته نمی‌توان گفت استپ وزنی صرفاً به معنی چربی سوزی بدن است. گاهی اوقات ممکن است عوامل دیگری باعث توقف کاهش وزن شده باشند. اما در نهایت،

توصیه مهم ما به شما این است که صرفاً به ترازو اکتفا نکنید. در صورتی که به مرحله استپ وزنی رسیدید، می‌توانید از راهکارهای متعددی برای از سر گرفتن کاهش وزن کمک بگیرید.

 

استپ وزنی در زمان کاهش وزن و رژیم weight loss plateau

استپ وزنی در زمان کاهش وزن و رژیم

 

۲. انجام ندادن ورزش هوازی

متخصصان تغذیه، یک برنامه یک برنامه غذایی کامل در اختیار شما قرار می‌دهند. مربیان ورزشی نیز تمرینات هوازی یا قدرتی به شما پیشنهاد خواهند داد. برخی افراد تصور می‌کنند صرفاً با پایبند بودن به برنامه رژیم غذایی، به تناسب اندام می‌رسند.

به همین دلیل از ورزش کردن امتناع می‌کنند یا برنامه‌های ورزشی را به درستی انجام نمی‌دهند. مهم‌ترین مسئله برای کاهش وزن، انجام تمرینات هوازی است.

ورزش هوازی می‌تواند ضربان قلب را افزایش داده و بر سوخت و ساز بدن موثر باشد. زمانی که سوخت و ساز بدن شما کاهش پیدا می‌کند، با استفاده از ورزش‌های هوازی می‌توانید مجدداً متابولیسم بدن را افزایش دهید.

بهترین ورزش‌های هوازی برای خروج از مرحله توقف وزنی، ورزش‌هایی مثل دویدن، دوچرخه سواری و شنا هستند. این ورزش‌ها می‌توانند چربی‌های اضافی ناحیه شکم و چربی‌های احشایی را از بین ببرند.

علاوه بر این، بر روحیه و اعتماد به نفس شما تاثیرگذار هستند. مرحله استپ وزنی شاید در ظاهر بسیار ساده به نظر برسد. اما افرادی که در این مرحله قرار گرفته‌اند، به خوبی می‌دانند که توقف کاهش وزن چقدر استرس‌زا و ناامید کننده است.

در این حالت، ممکن است شخص کاملاً افسرده شده و روحیه خود را از دست بدهد. افسردگی شدید، منجر به بروز عوارضی مثل پرخوری می‌شود. در نتیجه مجدداً وزن شما افزایش پیدا خواهد کرد.

۳.مشکلات جسمی و سلامتی 

استپ وزنی همیشه به متابولیسم و سوخت و ساز بدن شما مربوط نمی‌شود. گاهی اوقات ممکن است یک مشکل جسمی منجر به توقف کاهش وزن می‌شود. قبل از اینکه برای دریافت برنامه ورزشی و رژیم غذایی اقدام کنید، ابتدا به یک پزشک با تجربه مراجعه کرده و چکاپ کلی انجام دهید.

به این ترتیب، از شرایط جسمانی خود مطلع خواهید شد. برخی بیماری‌ها یا مشکلات جسمانی، ممکن است منجر به افزایش وزن یا کاهش وزن شوند.

به عنوان مثال سندروم تخمدان پلی کیستیک، یکی از بیماری‌های رایج در میان بانوان است که به صورت مستقیم بر افزایش وزن و کاهش وزن تاثیر می‌گذارد. در این بیماری، ترشح برخی هورمون‌ها در بدن دستخوش تغییر می‌شود. بنابراین بدیهی است که تغییرات وزنی مشاهده شود.

علاوه بر این، مصرف برخی داروها ممکن است بر فرایند کاهش وزن موثر باشد. همانطور که می‌دانید، برخی داروها به صورت مستقیم بر وزن انسان تاثیر می‌گذارند و منجر به چاقی می‌شوند. این داروها مانع از کاهش وزن شما خواهند شد.

تقابل بین داروها و متابولیسم بدن، در نهایت شما را به استپ وزنی می‌رسانند. یعنی فرایند کاهش وزن متوقف خواهد شد. بنابراین اگر استپ وزنی شما طولانی شده است، پیشنهاد می‌کنیم به یک پزشک مراجعه کرده و از سلامتی خود اطمینان پیدا کنید. بعد از درمان این بیماری‌ها، مجدداً فرایند کاهش وزن شما از سر گرفته خواهد شد.

 

استپ وزنی در زمان کاهش وزن و رژیم

استپ وزنی در زمان کاهش وزن و رژیم

 

 

۴.چربی سوزی ثابت و کاهش وزن شدید! 

یکی دیگر از مهم‌ترین دلایل استپ وزنی این است که چربی سوزی شما ثابت و کاهش وزن شدید است. برای اینکه بهتر متوجه این مسئله شوید، برای شما یک مثال می‌زنیم. به عنوان مثال فرض کنید برنامه رژیم غذایی یا برنامه ورزشی یک فرد به گونه‌ای است که به صورت هفتگی، نیم درصد وزن خود را از دست می‌دهد.

این فرد قبل از شروع برنامه ورزشی یا رژیم غذایی ۱۰۰ کیلو وزن داشته است و به صورت هفتگی نیم درصد از وزن خود را از دست داده است.

یعنی در هر هفته، نیم کیلوگرم وزن کم می‌کند. بعد از گذشت چند هفته، وزن شخص به ۸۷ کیلو رسیده است. اما همچنان از همان برنامه قبلی استفاده می‌کند و نیم درصد وزن خود را در هفته از دست می‌دهد.

توجه داشته باشید که در این حالت دیگر نیم کیلوگرم از وزن شخص کم نمی‌شود. اگر ۸۷ کیلوگرم را ضربدر نیم درصد کنید، متوجه می‌شوید که شخص کمتر از نیم کیلوگرم از دست خواهد داد.

به این ترتیب، به مرور زمان فرایند کاهش وزن تغییر می‌کند و ممکن است شخص به مرحله استپ وزنی برسد. به همین دلیل، کمک گرفتن از یک مربی ورزشی یا متخصص تغذیه اهمیت بسیار زیادی دارد.

زمانی که کاهش وزن چشمگیری داشته باشید، برنامه شما دستخوش تغییر و تحول خواهد شد و میزان کالری مصرفی یا کالری تجزیه شده تغییر خواهد کرد‌.

۵.رژیم طولانی مدت

یکی دیگر از مهم‌ترین دلایل استپ وزنی، رژیم طولانی مدت است. اگر برای مدت طولانی رژیم داشته‌اید یا در مرحله استپ وزنی قرار دارید، وقت آن رسیده است که میزان کالری مصرفی خود را کمی افزایش دهید. البته نباید از برنامه ورزشی یا برنامه غذایی خود فاصله بگیرید.

ولی لازم است از راهکارهایی برای تغییر و بازیابی متابولیسم بدن کمک بگیرید. در غیر این صورت، ممکن است ماه‌ها در مرحله استپ وزنی باقی بمانید.

استپ وزنی صرفاً انرژی و زمان شما را هدر می‌دهد. زیرا مجبور خواهید بود ساعت‌ها ورزش کنید یا به رژیم غذایی پایبند باشید. ولی نتیجه مفیدی دریافت نخواهید کرد. در چنین حالتی، پیشنهاد می‌کنیم به سراغ متخصص تغذیه بروید و میزان افزایش کالری را تعیین کنید.

علاوه بر این، سعی کنید روی تمرینات قدرتی تمرکز کنید. این تمرینات می‌توانند قدرت عضلات و اندام‌های بدن شما را افزایش دهند. نکته مهم دیگری که باید به آن توجه داشته باشید، افزایش مصرف پروتئین است. مصرف بیش از حد پروتئین باعث افزایش وزن می‌شود.

با این حال، تحقیقات نشان داده است مصرف متعادل پروتئین می‌تواند بر عضله سازی و افزایش متابولیسم تاثیرگذار باشد. در نتیجه اگر متابولیسم بدنی شما کند شده است، مصرف پروتئین گزینه کاملاً مناسبی خواهد بود. البته پروتئین باید به صورت حساب شده و درست مورد استفاده قرار بگیرد.

نکته مهم دیگر این است که خواب کافی داشته باشید و از اضطراب و استرس دوری کنید.

راه‌های شکستن استپ وزنی چیست؟

ممکن است در نگاه اول به این فکر کنید که ثبت کردن وعده‌های غذایی و میان‌وعده‌ها کار بیهوده‌ای است، اما بینش و اطلاعات ارزشمندی از همین ثبت کردن در اختیار ما قرار می‌گیرد.

تحقیقات نشان می‌دهد که انسان‌ها ذاتاً می‌خواهند کالری‌ دریافتی‌شان در طول روز را دست کم بگیرند و به‌خاطر همین، نمی‌دانند کالری‌های غیرضروری روزانه‌شان از کجا می‌آید.

به همین خاطر هم، گر بتوانید یک ژورنال غذایی داشته باشید، نه‌تنها درک بهتری از میزان کالری دریافتی‌تان دارید، بلکه می‌توانید میزان مصرف کربوهیدرات‌ها و چربی‌ها در طول روز را اندازه بگیرید و ببینید که چه منابع غذایی‌ای را کم یا زیاد مصرف می‌کنید.

1.میزان ورزش خود را بیش‌تر کنید.

با وجود این‌که برای فردی که اضافه وزن دارد، انجام حرکات ورزشی عذاب الهی است، اما در موقعیتی که استپ وزنی دارید، یکی از بهترین روش‌ها این است که میزان ورزش خود را افزایش دهید یا از برنامه‌هایی سنگین‌تر کمک بگیرید.

ورزش به‌طور کلی به افراد کمک می‌کند تا وزن‌شان را حفظ کنند، عضله بسازند و متابولیسم‌شان را بهبود ببخشند. عوامل خیلی زیادی مثل وزن و سن می‌تواند روی میزان ورزشی که هر شخص به آن نیاز دارد، تأثیر بگذارد.

2.استرس‌تان را کم کنید.

تحقیقات انجام‌شده روی گروه‌های انسانی مختلف، نشان می‌دهد که نداشتن استرس به میزان خیلی زیادی روی کاهش وزن اشخاص تأثیر می‌گذارد. خیلی از افراد مثل من با پرخوری عصبی مواجه‌اند و زمانی که استرس زیادی دارند، باید یک چیزی دور و اطراف‌شان برای خوردن پیدا کنند.

 

 

استپ وزنی در زمان کاهش وزن و رژیم

استپ وزنی در زمان کاهش وزن و رژیم

3.خوب بخوابید.

یکی دیگر از روش‌های شکستن استپ وزنی، خواب خوب است. یک مطالعه در مجله بین‌المللی Obesity نشان می‌دهد که خواب در ساعات کافی و به مدت یکسان در طول هفته می‌تواند نتایجی را که از برنامه‌های غذایی و ورزشی می‌گیرید، بهبود ببخشد.

به‌عنوان مثال، افرادی که کم‌تر از ۶ ساعت در شب می‌خوابند، در مقایسه با افرادی که ۷ تا ۹ ساعت می‌خوابند، تغییرات بسیار کم‌تری خواهند داشت. بهبود کیفیت خواب به آدم‌ها اجازه می‌دهد تا از این نقطه استپ وزنی به شکلی ساده‌تر عبور کنند.

 

استپ وزنی در زمان کاهش وزن و رژیم

استپ وزنی در زمان کاهش وزن و رژیم

4.فیبر بیش‌تری بخورید.

میوه‌ها، سبزیجات، غلات کامل و حبوبات همگی از جمله مواد غذایی‌ای هستند که فیبر خیلی زیادی دارند و مصرف بیش‌ترشان می‌تواند استپ وزنی‌تان را بشکند.

البته به این نکته هم اشاره کنیم که در چنین شرایطی، آب میوه با میوه هم تفاوت خیلی زیادی دارد. به عنوان مثال، اگر به‌جای آب سیب، روزانه سیب بیش‌تری بخورید، فیبر بیش‌تری دریافت می‌کنید و در نتیجه، کاهش وزن بیش‌تری خواهید داشت.

 

 

استپ وزنی در زمان کاهش وزن و رژیم

استپ وزنی در زمان کاهش وزن و رژیم

سخن پایانی در استپ وزنی

در این مطلب به طور کامل درباره استپ وزنی یا فلات کاهش وزن صحبت شد. استپ وزنی به این معنا است که فرایند کاهش وزن متوقف شود. معمولا افرادی که به تازگی فرایند کاهش وزن را شروع کرده‌اند، ممکن است بعد از گذشت چند هفته به مرحله استپ وزنی برسند.

این مرحله به هیچ وجه نگران کننده نیست و برای بسیاری از افراد اتفاق می‌افتد.

عوامل مختلفی مثل سبک زندگی و رژیم غذایی بر توقف کاهش وزن موثر هستند. برای جلوگیری از توقف کاهش وزن، با یک متخصص تغذیه و مربی ورزشی مشورت کنید و از راهکارهایی که در این محتوا بیان شد کمک بگیرید.

مشاهده مکمل های کاهش وزن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهار + 5 =