آیا زنان هم دچار باد فتق میشوند؟
فتق یا هرنی عبارت است از بیرون آمدن یا خروج هر عضو از بدن. به عبارت دیگر به تورم یا پارگی ناشی از تغییر محل اعضای بدن به حفره یا بافت مجاور فتق می گویند. فتق ممکن است بدون درد و علائم، یا دارای درد خفیف و یا شدید باشد. همچنین فتق می تواند به دلیل وراثت و ژنتیک و یا بصورت اکتسابی بروز نماید. نکته قابل توجه این است که زنان هم دچار باد فتق میشوند . در این مقاله علائم فتق، علل ایجاد آن، راه های پیشگیری، درمان های خانگی و دارویی آن مورد بررسی قرار گرفته است.
فتق در زنان، علل ایجاد و راه های درمان آن
احتمال بروز فتق در هر ناحیه ای از بدن که دیواره بافت نگه دارنده یک اندام ضعیف است، وجود دارد. عموما فتق مزمن در ناحیه شکمی رخ می دهد. با وجود آن که فتق از جمله بیماری های رایج در مردان است اما درصد کمی از زنان نیز به آن دچار می شوند. این باور که فتق در زنان وجود ندارد و به طور خاص در بیضه مردان اتفاق می افتد، کاملا اشتباه و بی پایه است. زیرا ممکن است ابتلا به فتق به طور مادرزادی یا اکتسابی برای مردان و زنان رخ دهد.
فتق فمورال که در زنان بیشتر مشاهده می شود نوعی از فتق است و علائمی نظیر درد ناگهانی کشاله ران، درد شدید معده، حالت تهوع، استفراغ و تب را به همراه دارد. البته لازم است در صورت بروز علائم فوق فورا به پزشک مراجعه شود. زیرا ممکن است فتق فمورال باعث مسدود شدن روده شده باشد و به عمل جراحی لاپاراسکوپی کشاله ران نیاز است. در ادامه با ما همراه باشید تا انواع، علل ایجاد و راه های پیشگیری و درمان فتق بیشتر مورد بررسی قرار گیرد.
انواع مختلف باد فتق
انواع رایج فتق در زیر بیان گردیده است.
فتق کشاله ران
فتق ناحیه بالایی شکم
فتق ناف
فتق بیضه
فتق ناشی از جای زخم جراحی
روش تشخیص و علائم فتق
به طور کلی تشخیص فتق کار دشواری نیست. وجود برجستگی زیر پوست و یا احساس درد در زمان بلند کردن اجسام سنگین، سرفه، دفع ادرار یا اجابت مزاج، نشستن یا ایستادن طولانی مدت می تواند علائم بروز فتق باشد. همچنین میتوان توسط انجام بعضی از تست ها مانند سونوگرافی، آندوسکوپی یا اشعه ایکس باریم به تشخیص و علت یابی فتق پرداخت. برخی دیگر از علائم رایج فتق در زیر بیان شده است.
بر آمدگی فتق به رنگ قرمز، بنفش یا تیره
احساس درد در ناحیه پایین شکم و محل برآمدگی بهخصوص هنگام سرفه، خم شدن یا بلند کردن اجسام
احساس سوزش
احساس وجود حباب در قفسه سینه
وجود توده دردناک در ناحیه بیضه
احساس سنگینی در شکم
درد شکمی و تهوع
علل ایجاد بیماری فتق
فتق در اثر ضعف عضلات و وارد آمدن فشار های شدید به آن ها به طور همزمان به وجود آمده و به سرعت یا به مرور زمان تشدید می شود. برخی عوامل شایع فشار بیش از حد به عضلات، ضعیف شدن آنها و نهایتاً بروز بیماری فتق در ادامه عنوان شده اند.
بیماری مادرزادی (در دوران جنینی یا از زمان تولد)
افزایش سن
آسیب ناشی از مصدومیت یا جراحی
سرفه مزمن یا بیماری گرفتگی حاد ریوی (COPD)
تمرینات سنگین یا بلند کردن اشیای بزرگ با وزن زیاد
بارداری، خصوصاً چندین بارداری
تحت فشار قرار گرفتن بدن از طریق یبوست همزمان با حرکت روده
چاقی یا اضافه وزن
ایجاد سیالات داخل شکم یا آسیت
راه های پیشگیری و درمان فتق
جهت پیشگیری از ابتلا به فتق لازم است از کشیدن سیگار بپرهیزید، در صورت بروز بیماری جهت جلوگیری از سرفه مزمن به پزشک مراجعه شود، وزن ایده آل و سالم حفظ شده و از بلند نمودن اجسام سنگین اجتناب نمایید. همچنین در هنگام اجابت مزاج یا دفع ادرار فشار زیادی به بدن تحمیل ننمایید. در زمان جا به جایی اجسام سنگین به زانو ها تکیه کرده و از وارد آمدن فشار به کمر خودداری نمایید.
از جمله راهکار های اصلی درمان فتق تغییر شیوه زندگی است. این تغییر می تواند شامل تغییر در عادات غذایی باشد که به از بین رفتن علائم فتق منجر می شود اما به طور کامل فتق را رفع نمی نماید. بهتر است از پر خوری و مصرف وعده های غذایی بزرگ پرهیز نموده و وزن خود کنترل شود. همچنین انجام بعضی از تمرینات که به تقویت عضلات شکم و کاهش علائم فتق منجر می شود نیز مورد پیشنهاد است. استفاده از مسکن هایی مانند استامینوفن به تسکین درد و آزردگی ناشی از فتق کمک می نماید. همچنین برای درمان فتق می توان از عمل جراحی نیز استفاده نمود. البته لازم است عمل جراحی طبق نظر و تشخیص پزشک متخصص و در صورت بروز فتق همراه با درد شدید انجام شود.
درمان های خانگی فتق
چای دارچین
دارچین یک ادویه فوق العاده با خواص بسیار است. این ماده دارای آنتی اکسیدان طبیعی و خاصیت ضد التهابی می باشد که مصرف آن موجب رفع درد شدید شکم ناشی از فتق می گردد. برای این منظور کافی است یک قاشق چای خوری پودر دارچین را در یک فنجان آب جوشانده و اجازه دهید به مدت ده دقیقه دم بکشد. سپس یک قاشق چایخوری به آن اضافه نموده و ترکیب بدست آمده را روزانه دو بار و برای مدت یک ماه یا بیشتر بنوشید.
آب گرم
نوشیدن یک لیوان آب گرم بلافاصله پس از بیدار شدن در رفع فتق بسیار موثر است. همچنین لازم است به صورت ایستاده دست ها را به سمت بیرون بدن و به صورت ضربدری در رو به رو قفسه سینه بکشید. سپس بر روی انگشتان پا بایستید و به سمت بالا بدن را کش دهید. بازوها را بالا آورده و نفس کوتاه و سریع بکشید. این روش را هر روز برای مدت یک هفته یا ده روز تکرار نمایید.
تخم شوید
از جمله موثرترین مواد جهت درمان فتق دز طب سنتی استفاده از تخم شوید است. بهتر است مقداری تخم شوید را بو داده و زمانی که رنگ آن به رنگ قهوه ای در آمد آن را له نموده و پس از ترکیب با سرکه سیب میل نمایید.
ریشه زنجبیل
ریشه زنجبیل از داروهای موثر در درمان باد فتق می باشد. همچنین ریشه زنجبیل باعث تسکین درد های شکمی شده و مانع از ترشح اسید معده می گردد. علاوه بر این، ریشه زنجبیل دیواره های مری و معده را از آسیب مصون نگه می دارد.
شیرین بیان
شیرین بیان جهت درمان فتق شکمی بیشتر مورد توجه است. زیرا شیرین بیان بر دیواره های معده و مری موثر می باشد. برای استفاده از شیرین بیان در درمان نفق لازم است ابتدا آن را له کرده و هر روز مقداری از آن مصرف شود. البته این درمان برای بیماران گوارشی مناسب نیست.
فتق بند شکمی تن یار
فتق بند شکمی تن یار با ایجاد فشار لازم در ناحیه فتق میزان بیماری را قبل و پس از عمل جراحی کاهش می دهد. این محصول فری سایز بوده و در رنگ های مختلف موجود است. جهت خرید این محصول میتوانید بر روی عکس آن کلیک بفرمایید.
کلام پایانی
بیماری فتق زمانی رخ می دهد که عضوی از بدن یا بافت از یک عضله ضعیف بیرون بزند. رژیم غذایی مناسب در کنار رعایت نکات لازم در جهت پیشگیری از بروز باد نفق جلوگیری می نماید. مصرف سالاد و میوه های تازه و سبزیجات نیز در درمان فتق موثر هستند. دلایل بروز فتق می تواند ریشه وراثتی و یا اکتسابی نظیر افزایش سن، اضافه وزن و فشار آوردن به اندام های بدن داشته باشد و در مردان و زنان بروز نماید. زنان هم دچار باد فتق میشوند و در صورتی که فتق درمان نشود، عمل خون رسانی به قسمت بیرون آمده از عضو انجام نشده و ممکن است موجب انسداد روده، تب، درد شکمی شدید و استفراغ شود. از جمله راهکارهای درمانی فتق استفاده از داروها و انجام عمل جراحی، نوشیدن آب گرم، چای دارچین، تخم شوید، شیرین بیان و ریشه زنجبیل هستند. جهت تهیه محصولات مفید در درمان فتق به وب سایت فارماکالا مراجعه فرمایید.